STC mbo college

Kapitein Binnenvaart

Richting binnen: Binnenvaart

MBO-opleiding
25612
3 tot 4 jaar
BOL, BBL
4

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Als Kapitein Binnenvaart werk je samen met bemanningsleden op een binnenvaartschip. Met het binnenvaartschip worden goederen en personen op economische wijze vervoerd over binnenwateren tussen verschillende laad- en losplaatsen in Europa. Daarbij kan er een onderscheid gemaakt worden tussen bulkvaart, container- en vrachtvaart, tankvaart, autovaart, passagiersvaart en duw- en sleepvaart. Je bent als Kapitein Binnenvaart eigenaar van je eigen schip of je vaart in dienst van een bedrijf/rederij. Jij bent verantwoordelijk voor het beleid op het schip. Denk hierbij aan het veiligheidsbeleid, milieuzorgbeleid, kwaliteitsbeleid en personeelsbeleid.

Als Kapitein Binnenvaart voer je nautische werkzaamheden uit, verzorg je de belading van het schip en voer je onderhoudswerkzaamheden uit. Daarnaast geef je leiding aan de bemanningsleden en begeleid je hen bij het uitvoeren van de verschillende taken. Je hebt als Kapitein Binnenvaart een grote verantwoordelijkheid. Je bent eindverantwoordelijk voor het veilig en bedrijfseconomisch inzetten van het schip en de bemanning, het naleven van wettelijke reglementen en voor het bedrijfsbeleid. Hiervoor moet je lastige beslissingen kunnen en durven te nemen.

Je bent als Kapitein Binnenvaart ondernemend, accuraat, flexibel, stressbestendig en oplossingsgericht en je kijkt telkens naar logistieke oplossingen in de totale keten om het transport te bevorderen. Je werkt zelfstandig en als er problemen zijn los jij deze op, soms in samenwerking met externe partijen, bedrijven en/of autoriteiten.

Opleidingsinhoud

Tijdens de opleiding krijg je verschillende lessen over de wet- en regelgeving die geld als het gaat om het bevaren van water. Daarnaast krijg je les in Engels en Duits. Je leert van alles als het gaat om het beheer van het schip, de getijden en de navigatie hiervan. Lessen in ondernemerschap zoals administratie, financieel management en andere vaardigheden die bij een eigen zaak horen worden ook gegeven.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Tot het MBO word je toegelaten als je reeds enkele jaren voortgezet onderwijs hebt gehad, meestal een VMBO-opleiding of enkele jaren HAVO of VWO.
  • Voor deze niveau 4 (Specialisten/Middenkaderopleiding) heb je minimaal een VMBO-diploma (Kaderberoepsgerichte leerweg, Gemengde leerweg of Theoretische leerweg) of overgangsbewijs van HAVO/VWO naar HAVO /VWO 4 nodig.

Kosten

Binnen het middelbaar beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

Voltijd MBO (BOL):
Voor het studiejaar 2020/2021 is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.202,-.
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.

Deeltijd MBO (BBL):
  • Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding niveau 1 en 2 (de assistent-, entree en basisberoepsopleiding) dan is het cursusgeld voor 2020/2021 € 250,00.
  • Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is dit € 606,00.

Verder leren

Na deze opleiding kun je doorstromen naar een aansluitende HBO opleiding.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Jij bent altijd de leider van de groep. Je staat stevig in je schoenen en kunt mensen aansturen. Jij bent zelfstandig en klaar om de wateren te bevaren. Daarnaast ben je niet onbekend met de Engelse of Duitse taal of bang om de internationale wateren op te gaan. Je bent verantwoordelijk en commercieel ingesteld wat van belang is wanneer je je eigen zaak eventueel begint.

Gratis informatie aanvragen

Selecteer één of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
Harlingen - ROC Nova College BOL BBL
Rotterdam, Zwolle - STC mbo college BOL BBL

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.