STC mbo college

Coördinator Havenoperaties

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Vind je het leuk om bij een bedrijf te werken dat 24 uur per dag, 7 dagen per week actief is? Dan is Coördinator Havenoperaties iets voor jou! Het werk in de haven is snel en dynamisch. Werken in de haven betekent werken in een internationaal centrum van handel, overslag, industrie en distributie.

Als Coördinator Havenoperaties kun je werken bij een bulk- , containeroverslag-, roro- of stukgoedbedrijf in de haven. Deze organisaties zijn 24 uur per dag bezig met het laden en lossen van zeeschepen, binnenvaartschepen, treinwagons en vrachtwagens. Je werkt zelfstandig in de uitvoering van de operationele werkzaamheden en instrueert en stuurt de medewerkers aan als dat nodig is. Je stuurt de medewerkers zodanig aan dat de planning zo efficiënt mogelijk wordt uitgevoerd. Ook wordt er van je verwacht dat je begeleiding en instructies geeft aan de medewerkers met betrekking tot het bedienen van werktuigen.

Daarnaast voer je diverse operationele werkzaamheden uit zoals het op tijd en veilig laden en lossen van verscheepte en te verschepen goederen maar ook technische en operationele handelingen. Je zorgt voor een goede planning en doorstroom van goederen en je bent verantwoordelijk voor het gehele logistieke en administratieve proces. Om calamiteiten te voorkomen houd je alles continue in de gaten.

Opleidingsinhoud

Tijdens de opleiding ga je leren hoe de terminalprocessen verlopen en hoe je deze kunt plannen en organiseren. Je leert over veiligheid en over het vervoer van gevaarlijke stoffen. Verder zul je de vakken Nederlands, Engels, Duits, rekenen en burgerschap gaan volgen.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Tot het MBO word je toegelaten als je reeds enkele jaren voortgezet onderwijs hebt gehad, meestal een VMBO-opleiding of enkele jaren HAVO of VWO.

Voor deze vakopleiding (niveau 3) gelden de volgende toelatingseisen:
 • kaderberoepsgerichte leerweg: je hebt een diploma voor lbo, vbo of vmbo;
 • theoretische leerweg: je hebt een diploma voor mavo of vmbo;
 • gemengde leerweg: je hebt een diploma mavo-vbo of vmbo;
 • je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo met goed gevolg hebt doorlopen;
 • je bent in het bezit van een ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.

Kosten

Binnen het middelbaar beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

Voltijd MBO (BOL):
Voor het studiejaar 2020/2021 is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.202,-.
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.

Deeltijd MBO (BBL):
 • Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding niveau 1 en 2 (de assistent-, entree en basisberoepsopleiding) dan is het cursusgeld voor 2020/2021 € 250,00.
 • Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is dit € 606,00.

Verder leren

Na deze opleiding kun je doorstromen naar een opleiding op niveau 4, zoals:

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Als Coördinator Havenoperaties verzorg je de planning en bewaak je de voortgang van het project. Je stuurt collega’s aan en verdeelt de taken onderling. Verder ben je verantwoordelijk voor het laden en lossen van de goederen en zorg je ervoor dat ze juist worden getransporteerd naar de opslag of een volgend vervoermiddel. Ook ben je erg gesteld op de veiligheid.

Gratis informatie aanvragen

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

 • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
 • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
 • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
 • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.