Vonk

Stuurman-werktuigkundige zeevisvaart SW6

Richting binnen: Stuurman Werktuigkundige Zeevisvaart

MBO-opleiding
25640
2 tot 3 jaar
BOL, BBL
2

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Als Stuurman Werktuigkundige Zeevisvaart ben je voornamelijk werkzaam in de kottervisserij, maar daarnaast ook in de trawlervisserij. Kotters vissen vooral op rondvis, platvis, garnalen, kokkels en mosselen. De kottervisserij is onder te verdelen in twee deelsectoren: kustvisserij en zeevisserij. Je brengt als Stuurman Werktuigkundige Zeevisvaart een aantal weken achtereen door op zee. De bereidheid om een langere periode van huis te zijn, is in dit beroep dan ook een onmisbare vereiste.

Als Stuurman Werktuigkundige Zeevisvaart ben je belast met werkzaamheden in het kader van de visvangst op een vissersschip. Je assisteert bij het uitzetten van de navigatieroute, manoeuvreert het schip en loopt navigatiewacht op de brug. Ook assisteer je bij het meren, ontmeren en ankeren van het schip. Daarnaast houd jij je bezig met de visvangst. Je ontvangt van de brug instructies t.b.v. de visvangst en vertaalt deze naar handelingen aan dek. Samen met de andere opvarenden zet je de netten of kabels uit en haalt ze weer binnen. De gevangen vis wordt door jou als Stuurman Werktuigkundige Zeevisvaart gesorteerd en verwerkt. Verder zorg jij voor het onderhoud van het materiaal aan dek en het dagelijks schoonmaken van het schip. Je voert voorkomende eenvoudige reparaties en preventieve werkzaamheden uit in de machinekamer en draagt zorg voor het beheer van het technisch bedrijf. Samen met andere bemanningsleden woon en werk je gezamenlijk op het schip. Dit impliceert naast een grote taakgerichtheid en inzet een sociale opstelling ten opzichte van andere opvarenden.

Je streeft als Stuurman Werktuigkundige Zeevisvaart een goede kwaliteit van het eigen werk na en werkt zelfstandig volgens de voorschriften op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu.

Opleidingsinhoud

Tijdens de opleiding worden verschillende lessen aangeboden. Nautische en technische vakken zoals navigeren, manoeuvreren voortstuwing en elektrotechniek worden aangeboden. Alles om jou voor te bereiden op het toekomstige werk! Bij andere lessen wordt alles over de visvangst besproken, hierbij kun je denken aan het uitzetten van netten en het binnenhalen hiervan.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Een mbo-opleiding op niveau 2 heet een basisberoepsopleiding. Wil je bijvoorbeeld verkoper of medewerker financiële administratie worden? Dan kan je terecht bij een basisberoepsopleiding op niveau 2. De toelatingseisen voor dit niveau mbo-studies zijn strenger dan voor entreeopleidingen. Wil je een mbo-opleiding op niveau 2 doen? Dan heb je minimaal nodig:
  • een vmbo-diploma basisberoepsgerichte leerweg of;
  • een diploma van een kaderberoepsgerichte leerweg, vmbo theoretische leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg of;
  • een diploma van een entreeopleiding of een andere basisberoepsopleiding
  • zat je ooit op de havo of het vwo? Heb je dit niet afgemaakt? En wil je nu graag een mbo-opleiding doen? Dan mag je (als je van de derde naar de vierde klas overging) meestal een basisberoepsopleiding doen. Maar dat verschilt per school.

Kosten

Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

  • Voltijd MBO (BOL):
Voor het studiejaar 2023/2024 is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.357,-.
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.

  • Deeltijd MBO (BBL):
Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding niveau 1 en 2 (de assistent-, entree en basisberoepsopleiding) dan is het lesgeld voor 2023/2024 € 270,-.

Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is het lesgeld voor 2023/2024 € 654,-.

Het wettelijk les- en cursusgeld wordt jaarlijks geïndexeerd.

Verder leren

Wil je verder studeren? Dan kan je een mbo niveau-3 vakopleiding doen.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Je bent technisch ingesteld en hebt een affiniteit met de zee en het water. Je kunt goed samenwerken en wilt graag met binnen de werktuigkunde aan de slag. Je hebt geen problemen met een langere tijd van huis zijn en werkt altijd met het doel om het best mogelijke resultaat te behalen.

Beroep in beeld

Gratis informatie aanvragen

Selecteer één of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
Den Helder - Vonk BOL BBL
Katwijk aan Zee, Zwolle, Stellendam - STC mbo college BOL BBL
Urk - Firda (ROC Friese Poort) BOL BBL
Vlissingen - Scalda BOL BBL

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.