EDUmatch

Allround betonstaalverwerker bouwplaats

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Als allround betonstaalverwerker bouwplaats kun je werk vinden in de betonstaalverwerkingsbranche bij kleine of middelgrote betonstaalverwerkingsbedrijven.

Je bent meestal werkzaam op de bouwplaats. Je houdt je vooral bezig met het vlechten van complexe wapeningsconstructies. Eerst controleer je of alle benodigde materialen aanwezig zijn. Je moet er rekening mee houden dat de gemaakte constructie makkelijk aansluit op andere constructie. Naast het vervaardigen van constructies geef je ook leiding aan één of meerdere team. Bovendien ben je verantwoordelijk voor de voorbereiding, uitvoering en afwerken van opdrachten.

Spreken de werkzaamheden van een allround betonstaalverwerker je aan? Dan is dit beroep misschien wel iets voor jou!

Opleidingsinhoud

Tijdens je studie leer je alles over bouwplaatsen die staalconstructies maken. Hierbij leer je wat er nodig is om deze klussen te klaren. Welke materialen en machines heb je nodig om staal te vlechten en te stellen? Na jouw opleiding weet je alles om zo goed aan de slag te kunnen als allround betonstaalverwerker bouwplaats. Je doet de nodige kennis op over aansturing en betonconstructies en leert het werk voor te bereiden.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Tot het MBO word je toegelaten als je reeds enkele jaren voortgezet onderwijs hebt gehad, meestal een VMBO-opleiding of enkele jaren HAVO of VWO.

Voor deze vakopleiding (niveau 3) gelden de volgende toelatingseisen:
 • kaderberoepsgerichte leerweg: je hebt een diploma voor lbo, vbo of vmbo;
 • theoretische leerweg: je hebt een diploma voor mavo of vmbo;
 • gemengde leerweg: je hebt een diploma mavo-vbo of vmbo;
 • je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo met goed gevolg hebt doorlopen;
 • je bent in het bezit van een ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.

Kosten

Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals reiskosten, boekenkosten, etc. Deze bijdrage verschilt per school.

 • Voltijd BOL:
Voor het studiejaar 2019/2020 (start 1 september) is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.168,- Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.
 • BBL en Deeltijd BOL:
Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding (niveau 1 en 2), dan is het cursusgeld voor 2019/2020 € 243,-. Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding (niveau 3 en 4) dan is dit € 588,-.

Verder leren

Na deze opleiding kun je doorstromen naar een opleiding op niveau 4.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Je bent altijd handig geweest en niet bang voor hard werken. Je kunt goed met machines en installaties overweg en bent flexibel als het gaat om je werkplek. Je hebt goede leiderschapskwaliteiten en hebt dan ook geen moeite bij de aansturing van teamleden of collega’s. Samen maak je het werk klaar en ga je altijd voor het beste resultaat.

Gratis informatie aanvragen

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

 • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
 • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
 • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
 • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.