Allround timmerman bouw- en werkplaats (Timmerman) (3)

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Als allround timmerman bouw- en werkplaats ben je te vinden op de bouwplaats of in de werkplaats van bijvoorbeeld een bouwbedrijf of gespecialiseerd timmerbedrijf.

Op de bouw of in de werkplaats van een bouwbedrijf of gespecialiseerd timmerbedrijf bereid je je timmerwerk voor en voer je het natuurlijk ook uit. Voor het echte timmerwerk kan beginnen zet je steigers en andere constructies in elkaar en na de tijd ruim je deze ook weer op. Ook lees je vooraf de bouwtekening en bespreek je de klus met je collega’s. Het is, zeker gezien de veiligheid van jou en je collega’s, belangrijk dat je je eigen werk achteraf goed controleert.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Tot het MBO word je toegelaten als je reeds enkele jaren voortgezet onderwijs hebt gehad, meestal een VMBO-opleiding of enkele jaren HAVO of VWO.

Voor deze vakopleiding (niveau 3) gelden de volgende toelatingseisen:
  • kaderberoepsgerichte leerweg: je hebt een diploma voor lbo, vbo of vmbo;
  • theoretische leerweg: je hebt een diploma voor mavo of vmbo;
  • gemengde leerweg: je hebt een diploma mavo-vbo of vmbo;
  • je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo met goed gevolg hebt doorlopen;
  • je bent in het bezit van een ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.

Kosten

Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals reiskosten, boekenkosten, etc. Deze bijdrage verschilt per school.

  • Voltijd BOL:
Voor het studiejaar 2019/2020 (start 1 september) is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.168,- Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.
  • BBL en Deeltijd BOL:
Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding (niveau 1 en 2), dan is het cursusgeld voor 2019/2020 € 243,-. Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding (niveau 3 en 4) dan is dit € 588,-.

Verder leren

Na deze opleiding kun je doorstromen naar een opleiding op niveau 4.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Je beschikt over ruimtelijk inzicht en kan goed met je handen werken. Aangezien je ook buiten werkzaam zult zijn, krijg je te maken met het weer. Ook onder slechte weersomstandigheden moet je optimaal kunnen functioneren. Je streeft continu naar kwaliteit en hierbij moet je nauwkeurig en zorgvuldig kunnen werken. Je controleert het werk regelmatig tijdens de werkzaamheden om te kijken of het product voldoet aan de wensen van de opdrachtgever. Verder is het erg belangrijk dat je aan de veiligheidsregels houdt.

Kans op werk & stage

Kans op stage

Kans op werk

Zeer weinig
Weinig
In evenwicht
Voldoende
Veel

Beroep in beeld

Gratis informatie aanvragen

Op dit moment zijn er geen instellingen bij ons bekend, die deze opleiding (nog) aanbieden.

Om jou toch zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn, hebben we een overzicht met soortgelijke opleidingen, die mogelijk interessant voor je zijn.

Bekijk de soortgelijke opleidingen