Natuursteenbewerker machinaal

Richting binnen: Natuursteenbewerker

MBO-opleiding
25111
2 tot 3 jaar
BBL
2

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Als je aan het werk gaat als Natuursteenbewerker Machinaal ben je werkzaam bij een natuursteenbedrijf en werk je in de werkplaats met bewerkingsmachines.

Je hebt een uitvoerende taak en werkt in opdracht van je direct leidinggevende, waarbij je verantwoordelijk bent voor je eigen werk. Zonodig vraag je hulp van een collega of direct leidinggevende. Ook verricht je als Natuursteenbewerker Machinaal ondersteunende werkzaamheden. Je bent verantwoordelijk voor het opleveren van een half- of eindproduct dat voldoet aan de gestelde eisen. Het is dan ook belangrijk dat je juist handelt om zo materiele schade te voorkomen.

Opleidingsinhoud

Tijdens de opleiding worden verschillende aspecten van je toekomstige beroep belicht. Je leert alles over het bewerken van natuursteen en de soorten materialen die hierbij horen. Andere onderdelen zoals tekenen, zagen of polijsten van het materiaal zal uitvoerig worden behandeld. Tijdens de opleiding is naast het opdoen van theoretische kennis ook ruimte voor de praktijk.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Een mbo-opleiding op niveau 2 heet een basisberoepsopleiding. Wil je bijvoorbeeld verkoper of medewerker financiële administratie worden? Dan kan je terecht bij een basisberoepsopleiding op niveau 2. De toelatingseisen voor dit niveau mbo-studies zijn strenger dan voor entreeopleidingen. Wil je een mbo-opleiding op niveau 2 doen? Dan heb je minimaal nodig:
  • een vmbo-diploma basisberoepsgerichte leerweg of;
  • een diploma van een kaderberoepsgerichte leerweg, vmbo theoretische leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg of;
  • een diploma van een entreeopleiding of een andere basisberoepsopleiding
  • zat je ooit op de havo of het vwo? Heb je dit niet afgemaakt? En wil je nu graag een mbo-opleiding doen? Dan mag je (als je van de derde naar de vierde klas overging) meestal een basisberoepsopleiding doen. Maar dat verschilt per school.

Kosten

Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

  • Voltijd MBO (BOL):
Voor het studiejaar 2023/2024 is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.357,-.
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.

  • Deeltijd MBO (BBL):
Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding niveau 1 en 2 (de assistent-, entree en basisberoepsopleiding) dan is het lesgeld voor 2023/2024 € 270,-.

Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is het lesgeld voor 2023/2024 € 654,-.

Het wettelijk les- en cursusgeld wordt jaarlijks geïndexeerd.

Verder leren

Wil je verder studeren? Dan kan je een mbo niveau-3 vakopleiding doen.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Je kunt goed samenwerken, overweg met machines en installaties en bent handig. Je kunt zorgvuldig en nauwkeurig aan de slag en kunt goed instructies opvolgen. Daarnaast beschik je over een ruimtelijk inzicht en wil je graag aan het werk met bijzondere materialen.

Gratis informatie aanvragen

Selecteer één of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
Heel Nederland - EDUmatch BOL BBL
Nieuwegein - ROC Midden Nederland BOL BBL

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.