EDUmatch

Natuursteenbewerker machinaal

Richting binnen: Natuursteenbewerker

MBO-opleiding
25111
2 tot 3 jaar
BBL
2

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Als je aan het werk gaat als Natuursteenbewerker Machinaal ben je werkzaam bij een natuursteenbedrijf en werk je in de werkplaats met bewerkingsmachines.

Je hebt een uitvoerende taak en werkt in opdracht van je direct leidinggevende, waarbij je verantwoordelijk bent voor je eigen werk. Zonodig vraag je hulp van een collega of direct leidinggevende. Ook verricht je als Natuursteenbewerker Machinaal ondersteunende werkzaamheden. Je bent verantwoordelijk voor het opleveren van een half- of eindproduct dat voldoet aan de gestelde eisen. Het is dan ook belangrijk dat je juist handelt om zo materiele schade te voorkomen.

Opleidingsinhoud

Tijdens de opleiding worden verschillende aspecten van je toekomstige beroep belicht. Je leert alles over het bewerken van natuursteen en de soorten materialen die hierbij horen. Andere onderdelen zoals tekenen, zagen of polijsten van het materiaal zal uitvoerig worden behandeld. Tijdens de opleiding is naast het opdoen van theoretische kennis ook ruimte voor de praktijk.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Voor de basisberoepsopleiding (niveau 2) gelden geen toelatingseisen als er geen assistentopleiding is die opleidt voor hetzelfde beroep. Maar als deze er wel is gelden de volgende toelatingseisen:
- basisberoepsgerichte leerweg of kaderberoepsgerichte leerweg: Je hebt een diploma lager beroepsonderwijs (lbo), voorbereidend beroepsonderwijs (vbo) of voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs (vmbo);
- theoretische leerweg: je hebt een mavo-diploma of vmbo-diploma;
- gemengde leerweg: je hebt een diploma mavo-vbo of een vmbo-diploma;
- je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo met gunstig gevolg hebt doorlopen;
- je bent in het bezit van een ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling;
- een assistentopleiding die opleidt tot hetzelfde beroep of dezelfde richting.

Kosten

Binnen het middelbaar beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

Voltijd MBO (BOL):
Voor het studiejaar 2020/2021 is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.202,-.
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.

Deeltijd MBO (BBL):
  • Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding niveau 1 en 2 (de assistent-, entree en basisberoepsopleiding) dan is het cursusgeld voor 2020/2021 € 250,00.
  • Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is dit € 606,00.

Het wettelijk les- en cursusgeld. wordt jaarlijks geïndexeerd.

Verder leren

Na deze opleiding kun je doorstromen naar een opleiding op niveau 3, zoals:

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Je kunt goed samenwerken, overweg met machines en installaties en bent handig. Je kunt zorgvuldig en nauwkeurig aan de slag en kunt goed instructies opvolgen. Daarnaast beschik je over een ruimtelijk inzicht en wil je graag aan het werk met bijzondere materialen.

Gratis informatie aanvragen

Selecteer één of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
Heel Nederland - EDUmatch BOL BBL
Nieuwegein - ROC Midden Nederland BOL BBL

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.