MBO Amersfoort

Tegelzetter

Richting binnen: Tegelzetter

MBO-opleiding
25827
1 tot 2 jaar
BOL, BBL
2

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Als tegelzetter houd jij je vooral bezig met het plaatsen van tegels. Daarin heb je veel variatie en kan de plaats waar je dit werk doet telkens weer anders zijn. Je werkt in de sector afbouw bij een wat kleiner bedrijf, aan voornamelijk nieuwbouwprojecten, de utiliteitsbouw en renovatieprojecten. Afhankelijk van de bedrijfsgrootte en de arbeidsdeling werk je als Tegelzetter onder leiding van je direct leidinggevende, de ondernemer/bedrijfsleider, de uitvoerder, de voorman of de allround tegelzetter.

Als Tegelzetter voer je standaard tegelzetwerkzaamheden uit, zoals het lijmen van vloer- en wandtegels, het zetten van wandtegels in specie, het leggen van vloertegels in specie en het afwerken van alle soorten tegelwerk. Hierbij worden standaard werkmethoden toegepast die de tegelzetter in overleg met de leidinggevende met elkaar combineert. Je gebruik hiervoor verschillende soorten tegels, lijmen en species. Je moet kunnen voegen en tegels snijden. Soms moet je ook metselen. Voordat je aan de slag gaat bestudeer je eerst de bouwtekeningen. Als de rest van de bouw bijna klaar is, begint jouw werk.

Je voert de werkzaamheden individueel uit of in een ploeg bestaande uit 2 of meer tegelzetters en je werkt met name binnen, maar soms kunnen je werkzaamheden ook buiten plaatsvinden. Het is in dit vak heel belangrijk dat je handig en praktijkgericht bent en je een goed technisch en ruimtelijk inzicht hebt. Je kunt vlug en toch netjes werken. Ook moet je als tegelzetter gevoel hebben voor materialen en kennis hebben van vormen en kleuren. Je verricht zichtbaar werk, het is daarom van belang dat je nauwkeurig en precies werkt. Ook moet je goed kunnen overleggen met opdrachtgevers en samen kunnen werken met andere collega's. Ook moet jij klantgericht kunnen werken en altijd proberen kwaliteit te leveren, daarbij is het belangrijk dat je veilig en milieubewust werkt.

Het werk als Tegelzetter kan fysiek zwaar zijn omdat je vaak moet bukken, knielen en tillen. Daarnaast is het ook van belang dat je nauwkeurig en geconcentreerd werkt met oog voor detail. Als Tegelzetter stel jij je loyaal op ten opzichte van het bedrijf en het personeel. Daarbij toon je inzet en motivatie en ben je betrokkenheid en heb je interesse in het vakgebied. Je neemt als Tegelzetter verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van je eigen werkzaamheden en probeert je eigen fouten in overleg met de leidinggevende te herstellen.

Opleidingsinhoud

Tijdens de opleiding Tegelzetter leer je alle ins en outs over tegels. Je leert hoe je verschillende soorten en maten kunt bevestigen aan wanden en vloeren, maar ook hoe je tegels kunt bijsnijden. Dit bijsnijden is noodzakelijk voor hoeken, maar ook voor het maken van mooie patronen heb je dit nodig. Kortom: na je opleiding tot tegelzetter kun jij jezelf een echte vakman of vakvrouw noemen!

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Een mbo-opleiding op niveau 2 heet een basisberoepsopleiding. Wil je bijvoorbeeld verkoper of medewerker financiële administratie worden? Dan kan je terecht bij een basisberoepsopleiding op niveau 2. De toelatingseisen voor dit niveau mbo-studies zijn strenger dan voor entreeopleidingen. Wil je een mbo-opleiding op niveau 2 doen? Dan heb je minimaal nodig:
  • een vmbo-diploma basisberoepsgerichte leerweg of;
  • een diploma van een kaderberoepsgerichte leerweg, vmbo theoretische leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg of;
  • een diploma van een entreeopleiding of een andere basisberoepsopleiding
  • zat je ooit op de havo of het vwo? Heb je dit niet afgemaakt? En wil je nu graag een mbo-opleiding doen? Dan mag je (als je van de derde naar de vierde klas overging) meestal een basisberoepsopleiding doen. Maar dat verschilt per school.

Kosten

Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

  • Voltijd MBO (BOL):
Voor het studiejaar 2023/2024 is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.357,-.
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.

  • Deeltijd MBO (BBL):
Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding niveau 1 en 2 (de assistent-, entree en basisberoepsopleiding) dan is het lesgeld voor 2023/2024 € 270,-.

Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is het lesgeld voor 2023/2024 € 654,-.

Het wettelijk les- en cursusgeld wordt jaarlijks geïndexeerd.

Verder leren

Wil je verder studeren? Dan kan je een mbo niveau-3 vakopleiding doen.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Het is in dit vak heel belangrijk dat je handig en praktijkgericht bent en je een goed technisch en ruimtelijk inzicht hebt. Je kunt vlug en toch netjes werken. Ook moet je als tegelzetter gevoel hebben voor materialen en kennis hebben van vormen en kleuren. Je verricht zichtbaar werk, het is daarom van belang dat je nauwkeurig en precies werkt. Ook moet je goed kunnen overleggen met opdrachtgevers en samen kunnen werken met andere collega's. Tot slot moet jij klantgericht kunnen werken en altijd proberen kwaliteit te leveren, daarbij is het ook nog belangrijk dat je veilig en milieubewust werkt.

Gratis informatie aanvragen

Selecteer één of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
Amersfoort - MBO Amersfoort BOL BBL
Apeldoorn, Deventer - Aventus Afbouw BOL BBL
Beek - Vista College BOL BBL
Bergen op Zoom, Breda - Curio BOL BBL
Den Haag, Delft - ROC Mondriaan BOL BBL
Doetinchem - Graafschap College BOL BBL
Dordrecht, Hardinxveld-Giessendam, Wijk en Aalburg, Oud-Beijerland, Wijk en Aalburg - Da Vinci College BOL BBL
Ede - Technova College BOL BBL
Geldermalsen - ROC Rivor BOL BBL
Groningen - Alfa College BOL BBL
Heel Nederland - Edumatch College BOL BBL
Middelharnis, Schiedam - Techniek College Rotterdam BOL BBL
Mierlo - ROC Ter AA BOL BBL
Nieuwegein - ROC Midden Nederland BOL BBL
Rosmalen - Koning Willem I College BOL BBL
Vroomshoop, Hengelo - ROC van Twente BOL BBL

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.