Assistent bouw en infra (1)

Richting binnen: Assistent Bouw en Infra

MBO-opleiding
92090.
0,5 tot 1 jaar
1

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

De werkomgeving van de assistent bouw en infra kan vaak verschillen, dit hangt af van je werkgever. Je kunt namelijk werkzaam zijn op de bouwplaats in een bebouwde omgeving, maar ook in de wegenbouw of aan- en in het water.

Als assistent bouw en infra ben je continu op verschillende plaatsen werkzaam. Je werkt steeds met verschillende mensen en je voert onder begeleiding zelfstandig werkzaamheden uit. Soms werk je samen met je leidinggevende. Je assisteert je leidinggevende bij de uitvoering van zijn werkzaamheden. Deze werkzaamheden kunnen bestaan uit het inrichten en onderhouden van de werkplek, (de)monteren en aanbrengen van constructies, transporteren en opslaan van materialen en gereedschap etc. Afhankelijk van de omvang van het bedrijf en of deze gespecialiseerd is krijg je te maken met externe opdrachtgevers.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

TTot het MBO word je toegelaten als je reeds enkele jaren voortgezet onderwijs hebt gehad, meestal een VMBO-opleiding of enkele jaren HAVO of VWO.

  • Voor het volgen van een assistentenopleiding gelden geen toelatingseisen.

Kosten

Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals reiskosten, boekenkosten, etc. Deze bijdrage verschilt per school.

  • Voltijd BOL:
Voor het studiejaar 2019/2020 (start 1 september) is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.168,- Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.
  • BBL en Deeltijd BOL:
Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding (niveau 1 en 2), dan is het cursusgeld voor 2019/2020 € 243,-. Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding (niveau 3 en 4) dan is dit € 588,-.

Verder leren

Na deze opleiding kun je doorstromen naar een opleiding op niveau 2.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Reizen moet voor jou geen probleem zijn, want als assistent bouw en infra is het bijna onmogelijk om niet te reizen. Je moet zowel zelfstandig als in teamverband kunnen werken. Je bent stressbestendig en je kunt goed overzicht houden.

Het is erg belangrijk dat je bij alle werkzaamheden rekening houdt met je eigen veiligheid en die van je collega’s. Ook is het belangrijk duidelijk te communiceren.

Kans op werk & stage

Kans op stage

Kans op werk

Zeer weinig
Weinig
In evenwicht
Voldoende
Veel

Gratis informatie aanvragen

Op dit moment zijn er geen instellingen bij ons bekend, die deze opleiding (nog) aanbieden.

Om jou toch zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn, hebben we een overzicht met soortgelijke opleidingen, die mogelijk interessant voor je zijn.

Bekijk de soortgelijke opleidingen