Allround medewerker AV-productie

Richting binnen: AV-Productie

MBO-opleiding
25193
2 tot 4 jaar
BOL
3

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Als allround AV-medewerker kan je werk vinden in de AV-sector, oftewel de audiovisuele sector. Denk hierbij aan bedrijven die zicht bezighouden met tv, geluid, film en beeld. Je kunt bijvoorbeeld aan het werk bij een fotostudio, een omroep, uitgeverij, multimediabedrijf, overheidsinstelling of een reclamebureau.

Als Allround medewerker AV-Productie ondersteun je de floormanager, cameraman, lichttechnicus of geluidsman bij een AV-productie. Je voert voornamelijk ondersteunende (faciliterende) werkzaamheden uit. Je zorgt ervoor dat het de audiovisuele materialen op de juiste plek zijn, dat ze ook weer netjes terug komen en dat ze worden onderhouden. Ook kun je deze apparaten bedienen, installeren en in sommige gevallen repareren. Klein onderhoud en het verhelpen van storingen behoren eveneens tot je taken. Om een voorbeeld te geven; bij een theater of televisieshow zijn geluid en licht een heel belangrijk onderdeel. Jij bent dan de persoon die ervoor zorgt dat de juiste materialen hiervoor aanwezig zijn en dat alles op de juiste plaats hangt.

Opleidingsinhoud

Tijdens de opleiding leer je alles over de aan- en afvoer en installaties van technische opnameapparatuur. Daarnaast leer je over verschillende vakken zoals elektrotechniek, en het gebruik van licht-, geluids- en beeldapparatuur. Je leert tijdens de opleiding alles over de nodige techniek om zo het beste te halen uit beeld en geluid. Je bent creatief bezig en leert hiernaast ook hoe je selecteert en monteert als het gaat om opnames.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Tot het MBO word je toegelaten als je reeds enkele jaren voortgezet onderwijs hebt gehad, meestal een VMBO-opleiding of enkele jaren HAVO of VWO.

Voor deze vakopleiding (niveau 3) gelden de volgende toelatingseisen:
 • kaderberoepsgerichte leerweg: je hebt een diploma voor lbo, vbo of vmbo;
 • theoretische leerweg: je hebt een diploma voor mavo of vmbo;
 • gemengde leerweg: je hebt een diploma mavo-vbo of vmbo;
 • je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo met goed gevolg hebt doorlopen;
 • je bent in het bezit van een ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.

Kosten

Binnen het middelbaar beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

Voltijd MBO (BOL):
Voor het studiejaar 2020/2021 is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.202,-.
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.

Deeltijd MBO (BBL):
 • Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding niveau 1 en 2 (de assistent-, entree en basisberoepsopleiding) dan is het cursusgeld voor 2020/2021 € 250,00.
 • Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is dit € 606,00.

Verder leren

Na deze opleiding kun je doorstromen naar een opleiding op niveau 4, zoals:

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Jij moet als allround AV-medewerker over goede sociale vaardigheden beschikken en extreem flexibel zijn. Je krijgt in deze sector te maken met onregelmatige werktijden, wisselende werklocaties en je werkt regelmatig onder (tijds)druk. Hier moet je wel mee om kunnen gaan. Je moet iets weten óf willen weten van techniek en het materiaal waarmee mensen in de audiovisuele sector werken. Je bent alert, signaleert snel storingen, kan goed samenwerken en je bent communicatief sterk.

Gratis informatie aanvragen

Selecteer één of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
Drachten - ROC Friese Poort BOL BBL
Heel Nederland - Edumatch College BOL BBL
Utrecht - Creative College BOL BBL
Zwolle - Cibap vakschool BOL BBL

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

 • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
 • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
 • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
 • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.