AV-specialist

Richting binnen: AV-Productie

MBO-opleiding
25717
3 tot 4 jaar
BOL
4

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Als AV-specialist ben je werkzaam in de AV-branche en vooral in audiovisuele productiebedrijven. De audiovisuele productiebedrijven kunnen een deel of de gehele realisatie van programma's uitvoeren; creatief en technisch. Ze maken audiovisuele producties voor uitzending via televisie, radio en internet. Ook kun je werken bij audiovisuele dienstverlenende bedrijven die werken voor hotels en congrescentra en tijdens evenementen. Je verricht voornamelijk uitvoerende werkzaamheden en je werkt zelfstandig, meestal in een (productie)team.

Als AV-specialist werk je met name als freelancer (zzp'er) waarbij je vaak werkt met eigen faciliteiten. Je kunt in vaste dienst zijn, of op tijdelijke contractbasis werken. Het bedrijf waarvoor je werkt kan zelf de nodige faciliteiten in huis hebben, maar het kan ook zijn dat je voor de desbetreffende AV productie moet in- of bijhuren.

Wanneer je als freelancer/ondernemer werkt ben je verantwoordelijk voor de continuïteit van je bedrijf. Het maken van (geluid, beeld, licht) opnames met een goede creatieve en technische kwaliteit is vrij complex. Hiervoor is specialistische kennis noodzakelijk. Bij een live uitzending is een opname overdoen niet mogelijk; wat ten koste gaat van de kwaliteit, dus je moet goed opletten (kijken en luisteren). Je moet hierbij steeds weer snel kunnen werken met de nieuwste apparatuur en software.

Als AV-specialist bepaal je zelf, of op aanwijzing van de regisseur en/of opdrachtgever, welke opnameapparatuur ingezet wordt en welke opnames in welke volgorde opgenomen zullen worden. Jij zorgt daarbij zelfstandig voor een optimaal behoud, correctie of verbetering van de creatieve en technische kwaliteit van de opnames en is verantwoordelijk voor het optimaal inzetten van de apparatuur. Daarnaast ben je verantwoordelijk voor het instrueren van de cast op technisch gebied (mensen voor de camera, acteurs) en het aansturen van verdere crew (medewerkers). Wanneer de AV-specialist projecten leidt, is hij onder andere verantwoordelijk voor het coördineren van het project en het projectteam, voor instructies aan medewerkers en het delegeren van taken.

Opleidingsinhoud

Je leert tijdens de opleiding alles over camera- beeld en geluidstechniek. Je krijgt lessen over camerastandpunten en hoe jij het beste een goed beeld kunt schieten. Daarnaast ga je aan de slag met licht en kleurgebruik, net zoals editen en after effects. Jij leert alles als het gaat om beelden schieten om zo goed aan de slag te kunnen gaan na jouw opleiding.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Een mbo-opleiding op niveau-4 heet een middenkaderopleiding. Je studie duurt 3 of 4 jaar, dit verschilt per opleiding.

De toelatingseisen zijn voor een middenkaderopleiding iets anders dan voor mbo-opleidingen op de andere niveaus:

  • je hebt een diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, vmbo theoretische leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg;
  • je hebt een diploma van een vakopleiding, dus mbo niveau 3, is meestal voldoende voor een mbo-studie op niveau 4;
  • je hebt een basisberoepsopleiding (mbo niveau 2) gedaan. (je kan dan bij sommige scholen beginnen aan een middenkaderopleiding);
  • een overgangsbewijs van de derde naar de vierde klas havo of vwo. (sommige scholen willen dat je een havodiploma hebt voor een mbo-opleiding op niveau 4, maar dat verschilt per school. Informeer hiernaar bij de school).

Kosten

Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

  • Voltijd MBO (BOL):
Voor het studiejaar 2023/2024 is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.357,-.
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.

  • Deeltijd MBO (BBL):
Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding niveau 1 en 2 (de assistent-, entree en basisberoepsopleiding) dan is het lesgeld voor 2023/2024 € 270,-.

Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is het lesgeld voor 2023/2024 € 654,-.

Het wettelijk les- en cursusgeld wordt jaarlijks geïndexeerd.

Verder leren

Wil je verder studeren? Na deze niveau-4 middenkaderopleiding kun je doorstromen naar een HBO studie aan een Hogeschool.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Je hebt een affiniteit met film, camera’s en bent creatief. Je hebt een goed technisch inzicht en bent daarnaast stressbestendig. Jij laat je niet gek maken. Je hebt een flexibele instelling, die van pas kan komen bij je latere werk. Wisselende diensten zijn niet ongebruik als AV-specialist.

Gratis informatie aanvragen

Selecteer één of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
Amsterdam - Mediacollege Amsterdam BOL BBL
Arnhem - Rijn IJssel BOL BBL
Bergen op Zoom - Curio BOL BBL
Drachten - Firda (ROC Friese Poort) BOL BBL
Ede - Technova College BOL BBL
Eindhoven - SintLucas BOL BBL
Groningen - Noorderpoort BOL BBL
Heel Nederland - Edumatch College BOL BBL
Heerlen - Vista College BOL BBL
Hilversum - MBO College Hilversum (ROC van Amsterdam) BOL BBL
Leeuwarden - Firda (Friesland College) BOL BBL
Rotterdam - Grafisch Lyceum Rotterdam BOL BBL
s-Hertogenbosch - Koning Willem I College BOL BBL
Tilburg - ROC Tilburg BOL BBL
Utrecht - ROC Midden Nederland BOL BBL
Zwolle - Landstede MBO BOL BBL

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.