Grafisch Lyceum Utrecht

Mediamaker

Richting binnen: DTP-er

MBO-opleiding
25591
2 tot 3 jaar
BOL, BBL
2

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Wanneer je het diploma Mediamaker op zak hebt, kun je gaan werken bij verschillende bedrijven die zich bezig houden met communicatie en media. Denk hierbij aan reclamebureaus, communicatiebureaus, multimediabedrijven en ontwerpbureaus. Ook kun je werkzaam zijn bij een drukkerij of uitgever.

Als Mediamaker werk je onder begeleiding van een leidinggevende. Jouw dagelijkse werkzaamheden bestaan uit het voorbereiden en maken van logo’s, brochures, verpakkingen, flyers, magazines, kranten, websites, games enz. Zoals je leest gaat het zowel om grafische als multimediale ontwerpen. Je maakt deze ontwerpen volgens een vastgesteld patroon of ontwerp. Meestal werk je in een team met meerdere collega’s.

Opleidingsinhoud

Je leert tijdens de opleiding hoe je de programma’s Photoshop, InDesign en Illustrator kunt gebruiken voor je latere werkzaamheden. Je leert teksten en bestanden samenbrengen die online gebruikt kunnen worden. Alles omtrent grafisch vormgeven leer jij tijdens de opleiding om zo het beste resultaat te kunnen neerzetten als je aan de slag gaat!

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Voor de basisberoepsopleiding (niveau 2) gelden geen toelatingseisen als er geen assistentopleiding is die opleidt voor hetzelfde beroep. Maar als deze er wel is gelden de volgende toelatingseisen:
- basisberoepsgerichte leerweg of kaderberoepsgerichte leerweg: Je hebt een diploma lager beroepsonderwijs (lbo), voorbereidend beroepsonderwijs (vbo) of voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs (vmbo);
- theoretische leerweg: je hebt een mavo-diploma of vmbo-diploma;
- gemengde leerweg: je hebt een diploma mavo-vbo of een vmbo-diploma;
- je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo met gunstig gevolg hebt doorlopen;
- je bent in het bezit van een ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling;
- een assistentopleiding die opleidt tot hetzelfde beroep of dezelfde richting.

Kosten

Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals reiskosten, boekenkosten, etc. Deze bijdrage verschilt per school.

  • Voltijd BOL:
Voor het studiejaar 2019/2020 (start 1 september) is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.168,- Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.
  • BBL en Deeltijd BOL:
Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding (niveau 1 en 2), dan is het cursusgeld voor 2019/2020 € 243,-. Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding (niveau 3 en 4) dan is dit € 588,-.

Verder leren

Na deze opleiding kun je doorstromen naar een opleiding op niveau 3, zoals:

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Je bent creatief ingesteld en hebt interesse in het werken met computers. Je kunt goed samenwerken en bent zorgvuldig in je werk. Daarnaast ben je geïnteresseerd in multimedia en technisch ingesteld.

Gratis informatie aanvragen

Selecteer één of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
Amsterdam - Mediacollege Amsterdam BOL BBL
Arnhem - Rijn IJssel BOL BBL
Drachten - ROC Friese Poort BOL BBL
Enschede - ROC van Twente BOL BBL
Rotterdam - Grafisch Lyceum Rotterdam BOL BBL
Utrecht - Grafisch Lyceum Utrecht BOL BBL

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.