Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?
De Middenkaderfunctionaris verkeer en stedenbouw kan gaan werken bij overheidsinstellingen, toeleveranciers en aannemers. Ook kun je aan de slag bij ingenieurs en – architectenbureaus. Jij kunt de gebouwde omgeving en infrastructuur vorm geven, beheren, onderhouden en realiseren.Als Middenkaderfunctionaris verkeer en stedenbouw werk je onder begeleiding van een leidinggevende aan onderdelen van projecten. Deze kunnen variëren in periode van ontwerp, voorbereiding, uitvoeren, beheer en onderhoud tot sloop. Je hebt te maken met collega’s, externe deskundigen, belanghebbenden en leveranciers.Verder controleer je tekeningen op volledigheid, tekentechnisch, inhoud en juistheid. Wanneer je onvolkomenheden tegenkomt moet je deze direct melden.
Opleidingsinhoud
Gedurende de opleiding leer jij alles over het inrichten van openbare ruimtes. Hierbij komen veel aspecten kijken die van belang zijn in je toekomstige beroep. Voorbeelden hiervan zijn betaalbaarheid en veiligheid. Tijdens de opleiding worden je tekenvaardigheden op en top ontwikkeld. Je leert technische tekeningen op te stellen en doet dit niet alleen met de hand, er wordt ook les gegeven om de beste software en programma’s te kunnen gebruiken in je latere werk. Alles om een goede toekomst tegemoet te gaan.Toelatingseisen: wat heb je nodig?
Een mbo-opleiding op niveau-4 heet een middenkaderopleiding. Je studie duurt 3 of 4 jaar, dit verschilt per opleiding.De toelatingseisen zijn voor een middenkaderopleiding iets anders dan voor mbo-opleidingen op de andere niveaus:
- je hebt een diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, vmbo theoretische leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg;
- je hebt een diploma van een vakopleiding, dus mbo niveau 3, is meestal voldoende voor een mbo-studie op niveau 4;
- je hebt een basisberoepsopleiding (mbo niveau 2) gedaan. (je kan dan bij sommige scholen beginnen aan een middenkaderopleiding);
- een overgangsbewijs van de derde naar de vierde klas havo of vwo. (sommige scholen willen dat je een havodiploma hebt voor een mbo-opleiding op niveau 4, maar dat verschilt per school. Informeer hiernaar bij de school).
Kosten
Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.- Voltijd MBO (BOL):
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.
- Deeltijd MBO (BBL):
Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is het lesgeld voor 2023/2024 € 654,-.
Het wettelijk les- en cursusgeld wordt jaarlijks geïndexeerd.