Interactieve vormgeving (Mediavormgever) (4)

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Na het succesvol afronden van de opleiding Mediavormgever - Interactieve Vormgeving kun je kun je werk vinden bij bedrijven in de mediabranche die zich bezighouden met (interactieve) media. Interactief betekent dat de gebruiker er iets mee kan doen. Je kunt werken bij multimediabedrijven, bureaus voor webdesign, ontwerp- en reclamebureaus, noem maar op. Ook komt het vaak voor dat een mediavormgever interactieve vormgeving als freelancer aan de slag gaat óf voor zichzelf begint.

Jij bent straks een expert op het gebied van interactieve producties. ‘Interactief’ is nogal een vaag begrip, waarschijnlijk wordt het voor jou duidelijker als we praten over games, websites en bijvoorbeeld interactieve dvd-producties. Jij bent van concept tot eindproduct betrokkenen bij jouw producties. Hiervoor heb je allerlei hulpmiddelen en computersoftware tot je beschikking. Vaak heb jij contact met de opdrachtgever. Je moet natuurlijk altijd rekening houden met de wensen van de opdrachtgever. Hij wil met het interactieve product een bepaalde boodschap bij de doelgroep overbrengen of een sfeer creëren. Termen als ‘scripting’, ‘compressie’ en ‘resolutie’ zijn aan de orde van de dag.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Tot het MBO word je toegelaten als je reeds enkele jaren voortgezet onderwijs hebt gehad, meestal een VMBO-opleiding of enkele jaren HAVO of VWO.
  • Voor deze niveau 4 (Specialisten/Middenkaderopleiding) heb je minimaal een VMBO-diploma (Kaderberoepsgerichte leerweg, Gemengde leerweg of Theoretische leerweg) of overgangsbewijs van HAVO/VWO naar HAVO /VWO 4 nodig.

Kosten

Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals reiskosten, boekenkosten, etc. Deze bijdrage verschilt per school.

  • Voltijd BOL:
Voor 2011/2012 is het lesgeld vastgesteld op € 1.043,00. Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO;
  • BBL en Deeltijd BOL:
Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding (niveau 1 en 2), dan is het cursusgeld voor 2019/2020 € 243,-. Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding (niveau 3 en 4) dan is dit € 588,-.

Verder leren

Na deze opleiding kun je doorstromen naar een aansluitende HBO opleiding, zoals;

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Om dit beroep straks uit te oefenen moet je zeker creatief zijn en visueel zijn ingesteld. Je moet dus ideeën hebben, maar deze ook vooral in de praktijk kunnen brengen. Je werkt graag met de computer en je hebt interesse in alle vormen van nieuwe media. Het is dan ook van belang dat je de laatste ontwikkelingen en nieuwste technologieën op dit gebied goed in de gaten blijft houden.

Meestal voer je opdrachten uit voor een opdrachtgever. Je moet dus klantgericht kunnen werken. Goed kunnen samenwerken is ook zeker een pré, aangezien je vaak in een team aan een opdracht werkt.

Beroep in beeld

Gratis informatie aanvragen

Op dit moment zijn er geen instellingen bij ons bekend, die deze opleiding (nog) aanbieden.

Om jou toch zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn, hebben we een overzicht met soortgelijke opleidingen, die mogelijk interessant voor je zijn.

Bekijk de soortgelijke opleidingen