Servicemedewerker

Richting binnen: Onderhoud- en Verbouwbedrijf

MBO-opleiding
25024
2 tot 3 jaar
BOL, BBL
2

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Na het afronden van de opleiding Servicemedewerker kun je werkzaam zijn bij verschillende bedrijven. Hierbij kun je denken aan zorginstellingen, horecagelegenheden of hotels.

Als servicemedewerker heb je een afwisselende baan met een wisselende werkomgeving. Je bent verantwoordelijk voor het onderhoud in en om het gebouw en je werkt soms op hoogte en in zeer kleine ruimtes. Je werkt meestal alleen maar je komt geregeld mensen tegen in het gebouw waar je contact mee hebt. Bij je werkzaamheden kun je denken aan installatietechnische, bouwtechnische onderhoud. Je lost storingen op en je doet diverse kluswerkzaamheden zoals het vervangen van elektrotechnisch materiaal tot het uitbreiden van een schakelverdeel-inrichting. Daarnaast weet je ook hoe je een muur moet metselen, waterleidingen moet verleggen en cv-installaties moet aanpassen. Je hebt dus een veelzijdig beroep.

Opleidingsinhoud

Je leert tijdens de opleiding alles over het mogelijke onderhoud dat jij pleegt later in je werk. Hierbij kun je denken aan het oplossen van elektrotechnische storen of verf-, stuk- en metselwerk. Het werk is divers, de opleiding ook. Je leert werken binnen verschillende sectoren en wordt opgeleid tot een alleskunner. Je leert het werk voor te bereiden en behandelt tijdens de lessen verschillende installaties die voorbij komen.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

VEen mbo-opleiding op niveau 2 heet een basisberoepsopleiding. Wil je bijvoorbeeld verkoper of medewerker financiële administratie worden? Dan kan je terecht bij een basisberoepsopleiding op niveau 2. De toelatingseisen voor dit niveau mbo-studies zijn strenger dan voor entreeopleidingen. Wil je een mbo-opleiding op niveau 2 doen? Dan heb je minimaal nodig:
  • een vmbo-diploma basisberoepsgerichte leerweg of;
  • een diploma van een kaderberoepsgerichte leerweg, vmbo theoretische leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg of;
  • een diploma van een entreeopleiding of een andere basisberoepsopleiding
  • zat je ooit op de havo of het vwo? Heb je dit niet afgemaakt? En wil je nu graag een mbo-opleiding doen? Dan mag je (als je van de derde naar de vierde klas overging) meestal een basisberoepsopleiding doen. Maar dat verschilt per school.

Kosten

Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

  • Voltijd MBO (BOL):
Voor het studiejaar 2023/2024 is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.357,-.
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.

  • Deeltijd MBO (BBL):
Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding niveau 1 en 2 (de assistent-, entree en basisberoepsopleiding) dan is het lesgeld voor 2023/2024 € 270,-.

Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is het lesgeld voor 2023/2024 € 654,-.

Het wettelijk les- en cursusgeld wordt jaarlijks geïndexeerd.

Verder leren

Wil je verder studeren? Dan kan je een mbo niveau-3 vakopleiding doen.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Je bent handig, wilt graag werken en denkt altijd oplossingsgericht. Je bent altijd de persoon die alles probeert te repareren en hebt een flexibele instelling. Dit komt van pas bij een werkveld waarbij wisselende werkplekken standaard zijn.

Gratis informatie aanvragen

Selecteer één of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
Den Haag - ROC Mondriaan BOL BBL
Dronten - Landstede MBO BOL BBL
Goes - Scalda BOL BBL
Groningen - Alfa College BOL BBL
Heel Nederland - Edumatch College BOL BBL
Heerenveen, Leeuwarden - Firda (Friesland College) BOL BBL
Leeuwarden, Sneek - Firda (ROC Friese Poort) BOL BBL
Nieuwegein - ROC Midden Nederland BOL BBL
s-Hertogenbosch - Koning Willem I College BOL BBL

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.