Machinist wegenbouw

Richting binnen: Machinist

MBO-opleiding
25101
2 tot 4 jaar
BBL
3

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Als Machinist Wegenbouw verricht je werkzaamheden bij bedrijven die werkzaam zijn in de grond-, water- en wegenbouw. Ook verricht je werkzaamheden bij verhuurbedrijven. Je bent werkzaam in kleine, middelgrote of grote bedrijven. De bedrijven hebben als voornaamste activiteiten aanleg en onderhoud van gesloten verhardingen en specifieke toepassingen van asfalt. Nevenactiviteiten zijn recycling van (wegen)bouwpuin en asfalt. Als Machinist Wegenbouw werk je voornamelijk op werkterreinen in en soms buiten Nederland. Deze werkterreinen, die ook bouwplaatsen kunnen zijn (volgens de definitie van de Arbowet), bevinden zich binnen of buiten de bebouwde kom, op industrieterreinen of in woonwijken, havens en/of (petrochemische) industrie.
Als Machinist Wegenbouw voer je met wegenbouwmachines wegenbouwwerkzaamheden uit. Je brengt gesloten verhardingen aan en voert alle voorkomende walswerkzaamheden uit. Je werkt samen met de andere leden van de ploeg en voert met wegenbouwmachines wegenbouwwerkzaamheden uit. Afhankelijk van het soort machine breng je gesloten verhardingen aan en/of ben je aan het walsen.

Opleidingsinhoud

Tijdens de opleiding worden de diverse onderdelen van het werk uitgebreid behandeld. Hierbij leer je hoe verschillende soorten wegenbouwmachines worden toegepast binnen het werkveld en hoe jij deze bestuurt en gebruikt. Reparaties en onderhoud plegen is voor jou geen probleem meer na het volgen van de opleiding. Veiligheid is een belangrijk aspect van de opleiding en wordt uitvoerig behandeld. Zo kun jij altijd jouw veiligheid en die van je collega’s waarborgen.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Tot het MBO word je toegelaten als je reeds enkele jaren voortgezet onderwijs hebt gehad, meestal een VMBO-opleiding of enkele jaren HAVO of VWO.

Voor deze vakopleiding (niveau 3) gelden de volgende toelatingseisen:
 • kaderberoepsgerichte leerweg: je hebt een diploma voor lbo, vbo of vmbo;
 • theoretische leerweg: je hebt een diploma voor mavo of vmbo;
 • gemengde leerweg: je hebt een diploma mavo-vbo of vmbo;
 • je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo met goed gevolg hebt doorlopen;
 • je bent in het bezit van een ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.

Kosten

Binnen het middelbaar beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

Voltijd MBO (BOL):
Voor het studiejaar 2020/2021 is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.202,-.
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.

Deeltijd MBO (BBL):
 • Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding niveau 1 en 2 (de assistent-, entree en basisberoepsopleiding) dan is het cursusgeld voor 2020/2021 € 250,00.
 • Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is dit € 606,00.

Verder leren

Na deze opleiding kun je doorstromen naar een opleiding op niveau 4.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Je hebt geen problemen met het verrichten van werk buiten, daarnaast ben je een echte teamplayer. Jij weet dat samen je een goed resultaat kunt neerzetten en bent daar trots op! Je bent niet bang om je handen uit je mouwen te steken en bent flexibel ingesteld. Dit is van belang door de wisselende tijden van je toekomstige beroep!

Gratis informatie aanvragen

Selecteer één of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
Heerhugowaard - Regio College BOL BBL
Nieuwegein - Bouw & Interieur College BOL BBL
Rotterdam - Techniek College Rotterdam BOL BBL

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

 • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
 • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
 • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
 • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.