ROC van Twente

Allround verspaner

Richting binnen: Fijnmechanische Techniek

MBO-opleiding
25298
2 tot 4 jaar
BOL, BBL
3

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Als Allround Verspaner kun je werk vinden bij bedrijven die zich bezighouden met fijnmechanische techniek (metaalproductenindustrie). Dit kunnen grote of kleine bedrijven zijn die aan de hand van verspaningstechnieken producten maken uit staal, gietijzer of kunststof. Denk aan een mechanische- of onderhoudswerkplaats binnen metaal- en elektrotechnische bedrijven of aan bedrijven binnen de vliegtuig-, auto- of computerindustrie.

Als Allround Verspaner ben je een ware vakman als het gaat om machinaal verspanen. Verspanen is het vormgeven van materialen (ferro en non-ferro) door het verwijderen of omvormen totdat de gewenste vorm bereikt is. Bij CNC-verspanen werk je hierbij met machines en in te stellen programma’s.

Jij bent degene die CNC-programma’s voor CNC-draai/freesbanken en bewerkingscentra schrijft en installeert. Daarnaast voer je de verspanende bewerkingen uit én controleer je je eigen werk. Jouw werk begint pas nadat je de opdracht en technische informatie hebt ‘bestudeerd’. Naast de uitvoerende en controlerende werkzaamheden denk je ook mee over productietechnische vraagstukken. Hierbij bedenk je, wanneer het nodig is, oplossingen.

Opleidingsinhoud

Tijdens de opleiding leer jij alles als het gaat om de technieken die worden toegepast door jou als toekomstig allround verspaner. Het gebruiken en schrijven van CNC-programma’s is een onderdeel van de oplossingen. Daarnaast leer je hoe je oplossingen bedenkt en toepast als het gaat om technische vraagstukken. Veiligheid is van belang in je toekomstige beroep en tijdens je opleiding zul jij alles leren over hoe veiligheid het beste gewaarborgd kan worden. Het omgaan met de verschillende gereedschappen is hiernaast ook van belang tijdens je opleiding. Alles om jou zo goed mogelijk voor te bereiden op je toekomstige beroep.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Tot het MBO word je toegelaten als je reeds enkele jaren voortgezet onderwijs hebt gehad, meestal een VMBO-opleiding of enkele jaren HAVO of VWO.

Voor deze vakopleiding (niveau 3) gelden de volgende toelatingseisen:
 • kaderberoepsgerichte leerweg: je hebt een diploma voor lbo, vbo of vmbo;
 • theoretische leerweg: je hebt een diploma voor mavo of vmbo;
 • gemengde leerweg: je hebt een diploma mavo-vbo of vmbo;
 • je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo met goed gevolg hebt doorlopen;
 • je bent in het bezit van een ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.

Kosten

Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals reiskosten, boekenkosten, etc. Deze bijdrage verschilt per school.

 • Voltijd BOL:
Voor het studiejaar 2019/2020 (start 1 september) is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.168,- Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.
 • BBL en Deeltijd BOL:
Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding (niveau 1 en 2), dan is het cursusgeld voor 2019/2020 € 243,-. Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding (niveau 3 en 4) dan is dit € 588,-.

Verder leren

Na deze opleiding kun je doorstromen naar een opleiding op niveau 4, zoals;

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Je kunt goed omgaan met zowel conventionele als CNC-machines. Je beschikt over een abstract denkvermogen. Je kunt voorzichtig, veilig, milieubewust en geconcentreerd werken. Kwaliteit is erg belangrijk. Daarom moet je kwaliteitsgericht kunnen werken. Onder tijdsdruk moet je ook optimaal kunnen functioneren. Je bent zorgvuldig en nauwkeurig aan het werk. Uiteraard is het belangrijk dat je beschikt over een ruimtelijk, technisch en een procesmatig inzicht. Je hebt oog voor afwijkingen en bent oplossingsgericht ingesteld. Daarnaast moet je ook beschikken over sociale en communicatieve vaardigheden.

Gratis informatie aanvragen

Selecteer één of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
Almere - ROC van Flevoland BOL BBL
Amersfoort - Hoornbeeck College BOL BBL
Amersfoort - MBO Amersfoort BOL BBL
Amsterdam, Hilversum - ROC van Amsterdam BOL BBL
Bergen op Zoom - Curio BOL BBL
Deurne, Helmond - ROC Ter AA BOL BBL
Doetinchem - Graafschap College BOL BBL
Dordrecht, Wijk en Aalburg - Da Vinci College BOL BBL
Drachten, Emmeloord, Sneek - ROC Friese Poort BOL BBL
Eindhoven, Den Bosch - Summa College BOL BBL
Emmen - Drenthe College BOL BBL
Hardenberg - Alfa College BOL BBL
Harderwijk - Landstede MBO BOL BBL
Heel Nederland - Edumatch College BOL BBL
Heerenveen, Leeuwarden - Friesland College BOL BBL
Hengelo, Rijssen - ROC van Twente BOL BBL
Hilversum - MBO College Hilversum (ROC van Amsterdam) BOL BBL
Nieuwegein - Tech College BOL BBL
Nijmegen - ROC Nijmegen BOL BBL
Rotterdam - Techniek College Rotterdam BOL BBL
s-Hertogenbosch - Koning Willem I College BOL BBL
Tilburg - ROC Tilburg BOL BBL
Vlissingen - Scalda BOL BBL
Zaandam - Regio College BOL BBL

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

 • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
 • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
 • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
 • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.