Podium- en evenemententechnicus Licht

Richting binnen: Podium- en Evenemententechniek

MBO-opleiding
25205
3 tot 4 jaar
BOL
4

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Na het succesvol afronden van de opleiding Podium- en Evenemententechnicus Licht kun je bij verschillende organisaties aan de slag. Hierbij kun je denken aan theaters, schouwburgen en muziekcentra. Ook bij poppodia en bij verhuurbedrijven van professionele apparatuur kun je aan het werk. Je kan ook als freelancer aan de slag.

Je taken zijn vooral het opbouwen, afbreken, installeren en bedienen van lichtapparatuur. Ook verleen je de technische ondersteuning bij evenementen en podiumproducties. Je kunt ingewikkelde apparatuur bedienen en volgens een plan of draaiboek werken.

Opleidingsinhoud

Tijdens de opleiding leer jij alles over het opbouwen, bekabelen en aansluiten van verschillende apparatuur. Je leert alles over lichttechniek en de mogelijke lichteffecten die jij kunt creëren. Het bedienen van apparatuur heb jij na de opleiding onder de knie om zo goed aan de slag te gaan! Daarnaast leer je in de praktijk hoe het vak te werk gaat en leer jij ook financieel administratieve zaken regelen.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Tot het MBO word je toegelaten als je reeds enkele jaren voortgezet onderwijs hebt gehad, meestal een VMBO-opleiding of enkele jaren HAVO of VWO.
  • Voor deze niveau 4 (Specialisten/Middenkaderopleiding) heb je minimaal een VMBO-diploma (Kaderberoepsgerichte leerweg, Gemengde leerweg of Theoretische leerweg) of overgangsbewijs van HAVO/VWO naar HAVO /VWO 4 nodig.

Kosten

Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals reiskosten, boekenkosten, etc. Deze bijdrage verschilt per school.

  • Voltijd BOL:
Voor het studiejaar 2019/2020 (start 1 september) is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.168,- Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.
  • BBL en Deeltijd BOL:
Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding (niveau 1 en 2), dan is het cursusgeld voor 2019/2020 € 243,-. Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding (niveau 3 en 4) dan is dit € 588,-.

Verder leren

Na deze opleiding kun je doorstromen naar een aansluitende HBO opleiding, zoals;

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Je bent technisch ingesteld en hebt leiderschapskwaliteiten. Je kunt mensen aansturen wanneer nodig en kunt stressbestendig te werk gaan. Je kunt goed overweg met verschillende machines en installaties en bent flexibel als het gaat om je werktijden en wisselende locaties. Je kunt binnen een team goed werk afleveren en hebt een interesse in het werken in bijvoorbeeld een theater.

Gratis informatie aanvragen

Selecteer één of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
Amsterdam - Mediacollege Amsterdam BOL BBL
Arnhem, Bemmel, Ulft - Rijn IJssel BOL BBL
Bergen op Zoom - Curio BOL BBL
Drachten, Splitting - ROC Friese Poort BOL BBL
Ede - ROC A12 BOL BBL
Ede - Technova College BOL BBL
Eindhoven - SintLucas BOL BBL
Groningen - Noorderpoort BOL BBL
Heerlen - Vista College BOL BBL
Hilversum - MBO College Hilversum (ROCvA) BOL BBL
Hilversum - ROC van Amsterdam BOL BBL
Rotterdam - Grafisch Lyceum Rotterdam BOL BBL
Tilburg - ROC Tilburg BOL BBL
Utrecht - MBO Utrecht BOL BBL
Utrecht - Creative College BOL BBL

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.