Noorderpoort

Game artist (4)

Richting binnen: Game artist

MBO-opleiding
93220.
3 tot 4 jaar
BOL
4

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

De gamesector in Nederland groeit alsmaar groter. Het is een dynamische sector waarin veel ontwikkelingen plaatsvinden. De gamemarkt is vooral internationaal gericht en er gaat veel geld in om.

Als game artist ben je werkzaam in de gamesector. De sector behoort tot de creatieve industrie. Je werkt doorgaans bij een bedrijf dat complete games of gameonderdelen ontwikkelt voor de gamemarkt. Er wordt onderscheid gemaakt tussen serious games en entertainment games. Serious games hebben doorgaans een educatief doel. Entertainment- of casual games worden gemaakt voor entertainment doeleinden. Je kan werken aan grote games en onderdelen van grote games, tot eenvoudige (kleine) games. Het kan ook voorkomen dat je als game artist werkt bij een bedrijf dat volledige mediaconcepten ontwikkelt. Een game is dan een onderdeel van het totale mediaconcept.

Je werk voornamelijk in opdracht van de projectleider of art director van het bedrijf waar je werkt. Het begint met het bepalen van de doelgroep van de game. Daartoe kan je marktonderzoek doen. Vervolgens maak je een projectplan, waarin je de eisen, wensen en mogelijkheden bundelt en bepaalt hoeveel tijd en hoeveel mankracht nodig is en ga je over de begroting. Dan ontwikkel je het gameconcept. Dat wil zeggen de setting van het spel, de characters en de toe te passen technieken. Je legt deze plannen voor aan de opdrachtgever en past ze zonodig aan.

Gaat het om wat kleinere games, dan bepaal je voor een groot deel het uiterlijk van de hele game. Bij een grote game ga je over een bepaald onderdeel van het spel. Jij bepaalt voor een deel hoe de characters, de interface en de objecten er uit gaan zien, wat het verhaal is en hoe de gameplay? Wanneer dat allemaal is afgerond en het de opdrachtgever bevalt, ga je het product verder ontwikkelen en vervolgens testen.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Tot het MBO word je toegelaten als je reeds enkele jaren voortgezet onderwijs hebt gehad, meestal een VMBO-opleiding of enkele jaren HAVO of VWO.
  • Voor deze niveau 4 (Specialisten/Middenkaderopleiding) heb je minimaal een VMBO-diploma (Kaderberoepsgerichte leerweg, Gemengde leerweg of Theoretische leerweg) of overgangsbewijs van HAVO/VWO naar HAVO /VWO 4 nodig.

Kosten

Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals reiskosten, boekenkosten, etc. Deze bijdrage verschilt per school.

  • Voltijd BOL:
Voor het studiejaar 2018/2019 (start 1 september) is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.155,00 Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.
  • BBL en Deeltijd BOL:
Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding (niveau 1 en 2), dan is het cursusgeld voor 2018/2019 € 240,00. Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding (niveau 3 en 4) dan is dit € 582,00.

Verder leren

Na deze opleiding kun je doorstromen naar een aansluitende HBO opleiding, zoals;

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Een eerste vereiste is dat je houdt van games. Alleen dan weet je wat een game maakt tot een goede game. Verder beschik je over veel creativiteit en een grote vakkennis. Het is daarnaast belangrijk dat je goed kunt samenwerken en dat je het niet erg vindt om over te werken. Zeker als deadlines in zicht komen kan het wel eens wat later worden.

Kans op werk & stage

Kans op stage

Kans op werk

Zeer weinig
Weinig
In evenwicht
Voldoende
Veel

Beroep in beeld

Gratis informatie aanvragen

Selecteer één of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
Amsterdam - Mediacollege Amsterdam BOL BBL
Groningen - Noorderpoort BOL BBL
Utrecht - Grafisch Lyceum Utrecht BOL BBL

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
De privacy statement en voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.