ROC van Twente

Leidinggevende bakkerij

Richting binnen: Brood en Banket

MBO-opleiding
25172
3 tot 4 jaar
BOL, BBL
4

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Je kunt als Leidinggevende ambachtelijke bakkerij werk vinden bij een (ambachtelijke of industriële) brood- en banketbakkerij of bij een patisserie, een bakkerij gespecialiseerd in gebak en taarten.

Als leidinggevende ambachtelijke bakkerij geef je leiding aan een groep medewerkers die op een ambachtelijke manier brood en banket bakken. Je bent verantwoordelijk voor de klanttevredenheid, het behalen van de doelen en de dagelijkse gang van zaken.

Zelf sta je onder leiding van een bedrijfsleider of ondernemer, waarbij je dus de schakel vormt tussen de werkvloer en het management. Je werkt zowel in de bakkerij als op kantoor, waarbij je taken voornamelijk bestaan uit het leidinggeven, het bewaken van de voortgang en kwaliteit van de productie en producten en de administratieve zaken die hierbij komen kijken. Afhankelijk van de grootte van het bedrijf werk je zelf ook mee aan de productie.

Opleidingsinhoud

Tijdens de opleiding krijg je les in verschillende vakken. Je leert alles over de opzet van een bakkersbedrijf en leert over brood en banket. Denk aan de grondstoffen en de eisen bij het bakken van brood en banket. Daarnaast leer je niet alleen over de voedingsmiddelen, je leert ook de ondernemende kant van de bakkerij kennen. Je leert hoe je de inkopen moet doen en hoe de financiële aspecten worden geregeld, zoals het opstellen van budgetten en begrotingen. Naast deze aspecten zijn natuurlijk het leren over hygiëne en de kwaliteitseisen die worden gesteld in je toekomstige beroep.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Tot het MBO word je toegelaten als je reeds enkele jaren voortgezet onderwijs hebt gehad, meestal een VMBO-opleiding of enkele jaren HAVO of VWO.
  • Voor deze niveau 4 (Specialisten/Middenkaderopleiding) heb je minimaal een VMBO-diploma (Kaderberoepsgerichte leerweg, Gemengde leerweg of Theoretische leerweg) of overgangsbewijs van HAVO/VWO naar HAVO /VWO 4 nodig.

Kosten

Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals reiskosten, boekenkosten, etc. Deze bijdrage verschilt per school.

  • Voltijd BOL:
Voor het studiejaar 2019/2020 (start 1 september) is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.168,- Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.
  • BBL en Deeltijd BOL:
Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding (niveau 1 en 2), dan is het cursusgeld voor 2019/2020 € 243,-. Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding (niveau 3 en 4) dan is dit € 588,-.

Verder leren

Na deze opleiding kun je doorstromen naar een aansluitende HBO opleiding, zoals;

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Je beschikt over leidinggevende capaciteiten en weet hoe je je medewerkers kunt coachen en motiveren. Daarbij beschik je over een groot verantwoordelijkheidsgevoel en ben je dienstverlenend en klantgericht ingesteld.

Om kwaliteit en veiligheid te kunnen garanderen weet je alles op dit gebied en weet je ook hoe je hierin verbeteringen kunt aanbrengen.

Als leidinggevende moet je prioriteiten kunnen stellen en problemen snel kunnen oplossen. Dat vereist enige creativiteit. Een goede planning is onmisbaar om de werkzaamheden naar behoren te laten verlopen. Soms moet je diverse taken gelijktijdig uitvoeren, dus stressbestendigheid en flexibiliteit zijn van groot belang. Vergeet tot slot niet dat je in de bakkerij vaak vroeg in de ochtend aan de slag moet.

Beroep in beeld

Gratis informatie aanvragen

Selecteer één of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
Almelo - ROC van Twente BOL BBL
Amsterdam - ROC van Amsterdam BOL BBL
Breda - Curio BOL BBL
Eindhoven - Summa College BOL BBL
Groningen - Noorderpoort BOL BBL
Leiden - mboRijnland BOL BBL
Middelburg - Scalda BOL BBL
Nijmegen - ROC Nijmegen BOL BBL
Wageningen - Rijn IJssel BOL BBL

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.