Machinaal houtbewerker

Richting binnen: Machinaal Houtbewerker

MBO-opleiding
25016
2 tot 3 jaar
BOL, BBL
2

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Als machinaal houtbewerker kun je werk vinden bij verschillende bedrijven binnen de sector hout.

Je houdt je als machinaal houtbewerker bezig met het bewerken van hout- of plaatmaterialen. Hiervoor gebruik je houtbewerkingmachines, zagen en vlakbanken. Je verzamelt hout dat verwerkt moet worden, bewerkt het en zorgt ervoor dat de bewerkte delen worden afgevoerd en opgeslagen. Het bewerkte hout is voornamelijk bedoeld voor onder meer de meubelindustrie en de timmerindustrie. Omdat je veel maatwerk maakt is het belangrijk dat je precies werkt. Je kunt de werkzaamheden zowel zelfstandig als in teamverband uitvoeren.

Opleidingsinhoud

Tijdens de opleiding maak je kennis met allerlei soorten hout en plaatmateriaal. Je leert welke verschillende soorten er zijn en wat je daar precies mee kan. Je leert ook welke machines en gereedschappen je gaat gebruiken in de praktijk. Je leert om het hout met deze machines te zagen en op maat te maken. Je leert gaande weg meer over veiligheid en de opslag van hout.
Naast de beroepsgerichte vakken krijg je ook een aantal basisvakken. Denk hierbij aan Nederlands, rekenen en burgerschap.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Een mbo-opleiding op niveau 2 heet een basisberoepsopleiding. Wil je bijvoorbeeld verkoper of medewerker financiële administratie worden? Dan kan je terecht bij een basisberoepsopleiding op niveau 2. De toelatingseisen voor dit niveau mbo-studies zijn strenger dan voor entreeopleidingen. Wil je een mbo-opleiding op niveau 2 doen? Dan heb je minimaal nodig:
  • een vmbo-diploma basisberoepsgerichte leerweg of;
  • een diploma van een kaderberoepsgerichte leerweg, vmbo theoretische leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg of;
  • een diploma van een entreeopleiding of een andere basisberoepsopleiding
  • zat je ooit op de havo of het vwo? Heb je dit niet afgemaakt? En wil je nu graag een mbo-opleiding doen? Dan mag je (als je van de derde naar de vierde klas overging) meestal een basisberoepsopleiding doen. Maar dat verschilt per school.

Kosten

Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc.

  • Voltijd MBO (BOL):
Voor het studiejaar 2021/2022 is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 608,-.
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.

  • Deeltijd MBO (BBL):
Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding niveau 1 en 2 (de assistent-, entree en basisberoepsopleiding) dan is het cursusgeld voor 2021/2022 € 126,00.
Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is dit voor 2021/2022 € 306,-.

Deze bijdrage verschilt per school. Vanwege de coronamaatregelen is het wettelijk collegegeld in het studiejaar 2021/2022 eenmalig 50% lager. Het wettelijk les- en cursusgeld wordt jaarlijks geïndexeerd.

Verder leren

Wil je verder studeren? Dan kan je een mbo niveau-3 vakopleiding doen.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Je bent leergierig en wil jezelf blijven ontwikkelen. Als machinaal houtbewerker werk je vaak samen met je collega’s aan projecten, dit kun je goed en vind je leuk. Je steekt graag je handen uit de mouwen!

Beroep in beeld

Gratis informatie aanvragen

Selecteer één of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
Bergen op Zoom - Curio BOL BBL
Doetinchem - Graafschap College BOL BBL
Dordrecht, Papendrecht - Da Vinci College BOL BBL
Ede - ROC A12 BOL BBL
Emmen - Drenthe College BOL BBL
Groningen - Alfa College BOL BBL
Heel Nederland - Edumatch College BOL BBL
Heerenveen - Friesland College BOL BBL
Nieuwegein - ROC Midden Nederland BOL BBL
Nijmegen - ROC Nijmegen BOL BBL
Veldhoven - Summa College BOL BBL

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.