Summa College

Allround Machinaal Houtbewerker Houthandel (Machinaal houtbewerker) (3)

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Als Allround Machinaal Houtbewerker Houthandel werk je op de machinale afdeling van een bijvoorbeeld een timmerfabriek en trappenfabriek. Op de machinale afdeling van de timmerfabriek worden voornamelijk kozijnen, ramen en deuren van hout gemaakt. De afmetingen en het gewicht van de te produceren onderdelen bepalen of je alleen werkt of in teamverband. Veel van de grote trappenfabrieken zijn gespecialiseerd, bijvoorbeeld in trappen voor de nieuwbouw. Ook kan je als Allround Machinaal Houtbewerker Houthandel werken in kleine bedrijven waar luxe trappen worden vervaardigd.

Je bewerkt met grote en kleine houtbewerkingmachines hout en plaatmateriaal voor producten als kozijnen, ramen, deuren, trappen, betimmeringen, balies, kasten, tafels, stoelen, houten vloerdelen, hekwerken en vlonders, kortom al het hout in en om een woning of bedrijfspand. Je zaagt met een grote houtbewerkingsmachine dikke balken op hoge snelheid tot planken en latten en schaaft en freest met grote precisie de onderdelen voor een speciaal ontworpen meubelstuk. De houtverwerkende industrie staat niet stil. De toename van automatisering zorgt ervoor dat jij als Machinaal Houtbewerker steeds meer met computergestuurde houtbewerkingsmachines werkt. Ook stel je de productiegegevens samen, voer je zelfstandig de meer complexe werkzaamheden uit en bewaak je de voortgang en kwaliteit van het bewerkingsproces. Ook begeleid je andere Machinaal houtbewerkers bij de werkzaamheden en informeer je medewerkers over de werkopdracht die ze gaan uitvoeren. Hierbij vertel jij wat de medewerkers gaan doen en wat er wordt verwacht.

Precies en maatvast werken is van belang in dit vak, omdat het maatwerk betreft. Nauwkeurigheid, discipline, netheid en concentratie zijn tijdens de werkzaamheden van belang, omdat er tijdens de werkzaamheden een goede balans gevonden moet worden tussen snelheid en kwaliteit en omdat er hoge eisen worden gesteld aan het eindresultaat. Ook moet je om kunnen gaan met veranderende omstandigheden in werkwijze of aanpak. Binnen de machinale houtbewerking moet je als Allround Machinaal Houtbewerker Houthandel regelmatig wisselen van taken en werkzaamheden die onder tijdsdruk uitgevoerd moeten worden. In je werkzaamheden dien je altijd de veiligheid voor jezelf en die van je collega’s in acht te nemen.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

  • Heb je wel een VMBO-diploma, maar in een andere sector? Dan kun je onder bepaalde voorwaarden instromen. Vraag dit bij de school van jouw keuze na;
  • Overgangsbewijs HAVO/VWO 3-4;
  • MBO diploma niveau 2.

Kosten

Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals reiskosten, boekenkosten, etc. Deze bijdrage verschilt per school.

  • Voltijd BOL:
Voor het studiejaar 2019/2020 (start 1 september) is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.168,- Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.
  • BBL en Deeltijd BOL:
Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding (niveau 1 en 2), dan is het cursusgeld voor 2019/2020 € 243,-. Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding (niveau 3 en 4) dan is dit € 588,-.

Verder leren

Na deze opleiding kun je doorstromen naar een opleiding op niveau 4, zoals;

Beroep in beeld

Gratis informatie aanvragen

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.