Bouw & Interieur College

Allround Parketteur

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Parket, houten vloeren, kurk, lamel of laminaat. Jij weet er alles van! Als Allround Parketteur ben je een echte vakman of -vrouw die vloeren legt. Als Allround Parketteur kun je in loondienst of zelfstandig aan het werk bij een parketspeciaalzaak of parketteursbedrijf. Dit zijn meestal kleine bedrijven.

Je werkzaamheden zijn over het algemeen bij mensen thuis in woningen maar ook op kantoren of bedrijven. Als Allround Parketteur leg je zelfstandig alle voorkomende vloeren afhankelijk van de hoeveelheid van het werk. Jij weet alles van het leggen, onderhouden en repareren van parketvloeren, houtenvloeren, vloerdelen, laminaat, lamel en kurk. Je beschikt over een grote verantwoordelijkheid. Dit betekent dat jij een aantal zaken regelt voordat het werk begint. Jij beoordeelt of de ruimte geschikt is en of het er veilig is. Verder begeleid jij de werkzaamheden van je teammedewerkers.

Opleidingsinhoud

Tijdens de opleiding tot allround parketteur leer je verschillende vloeren kennen en leggen. Denk hierbij aan parket, laminaat, lamel of kurk. Je leert hoe je deze vloeren legt, maar ook hoe je hier een ander patroon in kan aanbrengen. Vervolgens leer je hoe je de vloeren mooi afwerkt. Je leert ook hoe je de verschillende vloeren kunt onderhouden, dit adviseer je aan je klant.
Op het mbo zijn er een aantal basisvakken. Dit zijn onder andere Nederlands, rekenen en burgerschap.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Tot het MBO word je toegelaten als je reeds enkele jaren voortgezet onderwijs hebt gehad, meestal een VMBO-opleiding of enkele jaren HAVO of VWO.

Voor deze vakopleiding (niveau 3) gelden de volgende toelatingseisen:
 • kaderberoepsgerichte leerweg: je hebt een diploma voor lbo, vbo of vmbo;
 • theoretische leerweg: je hebt een diploma voor mavo of vmbo;
 • gemengde leerweg: je hebt een diploma mavo-vbo of vmbo;
 • je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo met goed gevolg hebt doorlopen;
 • je bent in het bezit van een ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.

Kosten

Binnen het middelbaar beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

Voltijd MBO (BOL):
Voor het studiejaar 2020/2021 is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.202,-.
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.

Deeltijd MBO (BBL):
 • Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding niveau 1 en 2 (de assistent-, entree en basisberoepsopleiding) dan is het cursusgeld voor 2020/2021 € 250,00.
 • Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is dit € 606,00.

Verder leren

Na deze opleiding kun je doorstromen naar een opleiding op niveau 4.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Elke dag is anders! Je werkt met verschillende materialen en jij weet als geen ander hoe je deze materialen moet gebruiken. Een vorm of patroon, niks is voor jou te gek. Je werkt graag met je handen en vindt het geen probleem om voor je werk een stukje te reizen. Je bent daarbij klantvriendelijk en je werkt zeer nauwkeurig.

Beroep in beeld

Gratis informatie aanvragen

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

 • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
 • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
 • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
 • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.