Meubelstoffeerder

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Een mens zit gemiddeld twaalf uur per etmaal. Daarom zijn er stoelen en banken voor groot en klein, voor rust en werk, voor comfort en, niet onbelangrijk, voor decoratie. Want stoelen en banken zijn weliswaar gebruiksvoorwerpen, maar ook sfeerbepalend. Als Meubelstoffeerder help je bij de vervaardiging van stoelen en banken. Als Meubelstoffeerder werk je in Meubelstoffeerbedrijven. Meubelstoffeerbedrijven zijn er in vele varianten. Er zijn kleine zelfstandige bedrijven of Meubelstoffeerders die onderdeel zijn van een meubelfabriek of grote, high-tech bedrijven. Meubelstoffeerbedrijven kunnen gespecialiseerd zijn in het stofferen van antieke meubelen of juist in moderne design meubelen.

Als Meubelstoffeerder demonteer en herstel je meubels, knip, snijd en stik je de onderstoffering en bekleding op maat. Je stoffeert het meubel en draagt zorg voor de afwerking van meubels. Tot slot maak je ze klaar voor aflevering aan de klant. Vooral in de kleinere bedrijven heb je als Meubelstoffeerder direct contact met klanten. Het is creatief en soms uniek vakwerk dat je als Meubelstoffeerder uitvoert. Zo worden gebruikte, oude stoelen weer als nieuw gemaakt of nieuwe, design meubelen gecreëerd.

Je bent vakkundig in het (her)stofferen van meubelen. Je werkt gestructureerd en precies en voert opdrachten volgens afspraak uit. Lichamelijk moet je als Meubelstoffeerder fit zijn en een goede fysieke gesteldheid hebben vanwege het fysieke werk en de (soms) zware en grote meubels waar je aan werkt.
Je werkt zelfstandig of samen met anderen als een meubel te groot is om alleen te kunnen stofferen. Verder kan je alleen of in een team werken, afhankelijk van de grootte van het bedrijf. Als Meubelstoffeerder kun je ook met projectinrichters en gerenommeerde ontwerpers en binnenhuisarchitecten in aanraking komen.

Opleidingsinhoud

Tijdens je studie leer je alles over gereedschappen, hand- en naaimachines en verschillende stoffeertechnieken. Je leert verschillende basisvaardigheden die je verder brengen in het werk. Denk aan de verschillende bekledingsmaterialen en stoffeergereedschappen die je later nodig hebt bij het werk. Tijdens de opleiding leer je alles wat je moet weten om zo goed aan de slag te kunnen gaan binnen het werkveld.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Een mbo-opleiding op niveau 2 heet een basisberoepsopleiding. Wil je bijvoorbeeld verkoper of medewerker financiële administratie worden? Dan kan je terecht bij een basisberoepsopleiding op niveau 2. De toelatingseisen voor dit niveau mbo-studies zijn strenger dan voor entreeopleidingen. Wil je een mbo-opleiding op niveau 2 doen? Dan heb je minimaal nodig:
  • een vmbo-diploma basisberoepsgerichte leerweg of;
  • een diploma van een kaderberoepsgerichte leerweg, vmbo theoretische leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg of;
  • een diploma van een entreeopleiding of een andere basisberoepsopleiding
  • zat je ooit op de havo of het vwo? Heb je dit niet afgemaakt? En wil je nu graag een mbo-opleiding doen? Dan mag je (als je van de derde naar de vierde klas overging) meestal een basisberoepsopleiding doen. Maar dat verschilt per school.

Kosten

Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc.

  • Voltijd MBO (BOL):
Voor het studiejaar 2021/2022 is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 608,-.
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.

  • Deeltijd MBO (BBL):
Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding niveau 1 en 2 (de assistent-, entree en basisberoepsopleiding) dan is het cursusgeld voor 2021/2022 € 126,00.
Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is dit voor 2021/2022 € 306,-.

Deze bijdrage verschilt per school. Vanwege de coronamaatregelen is het wettelijk collegegeld in het studiejaar 2021/2022 eenmalig 50% lager. Het wettelijk les- en cursusgeld wordt jaarlijks geïndexeerd.

Verder leren

Wil je verder studeren? Dan kan je een mbo niveau-3 vakopleiding doen.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Je bent altijd creatief, kunt de handen uit de mouwen steken en bent altijd de handigste persoon in de kamer. Je kunt altijd goed instructies opvolgen en wilt graag je creativiteit laten zien in je werk.

Beroep in beeld

Gratis informatie aanvragen

Selecteer één of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
Amsterdam - HMC Amsterdam BOL BBL
Heel Nederland - Edumatch College BOL BBL
Hengelo - ROC van Twente BOL BBL
Nieuwegein - ROC Midden Nederland BOL BBL

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.