HMC Rotterdam

Meubelstoffeerder

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Een mens zit gemiddeld twaalf uur per etmaal. Daarom zijn er stoelen en banken voor groot en klein, voor rust en werk, voor comfort en, niet onbelangrijk, voor decoratie. Want stoelen en banken zijn weliswaar gebruiksvoorwerpen, maar ook sfeerbepalend. Als Meubelstoffeerder help je bij de vervaardiging van stoelen en banken. Als Meubelstoffeerder werk je in Meubelstoffeerbedrijven. Meubelstoffeerbedrijven zijn er in vele varianten. Er zijn kleine zelfstandige bedrijven of Meubelstoffeerders die onderdeel zijn van een meubelfabriek of grote, high-tech bedrijven. Meubelstoffeerbedrijven kunnen gespecialiseerd zijn in het stofferen van antieke meubelen of juist in moderne design meubelen.

Als Meubelstoffeerder demonteer en herstel je meubels, knip, snijd en stik je de onderstoffering en bekleding op maat. Je stoffeert het meubel en draagt zorg voor de afwerking van meubels. Tot slot maak je ze klaar voor aflevering aan de klant. Vooral in de kleinere bedrijven heb je als Meubelstoffeerder direct contact met klanten. Het is creatief en soms uniek vakwerk dat je als Meubelstoffeerder uitvoert. Zo worden gebruikte, oude stoelen weer als nieuw gemaakt of nieuwe, design meubelen gecreëerd.

Je bent vakkundig in het (her)stofferen van meubelen. Je werkt gestructureerd en precies en voert opdrachten volgens afspraak uit. Lichamelijk moet je als Meubelstoffeerder fit zijn en een goede fysieke gesteldheid hebben vanwege het fysieke werk en de (soms) zware en grote meubels waar je aan werkt.
Je werkt zelfstandig of samen met anderen als een meubel te groot is om alleen te kunnen stofferen. Verder kan je alleen of in een team werken, afhankelijk van de grootte van het bedrijf. Als Meubelstoffeerder kun je ook met projectinrichters en gerenommeerde ontwerpers en binnenhuisarchitecten in aanraking komen.

Opleidingsinhoud

Tijdens je studie leer je alles over gereedschappen, hand- en naaimachines en verschillende stoffeertechnieken. Je leert verschillende basisvaardigheden die je verder brengen in het werk. Denk aan de verschillende bekledingsmaterialen en stoffeergereedschappen die je later nodig hebt bij het werk. Tijdens de opleiding leer je alles wat je moet weten om zo goed aan de slag te kunnen gaan binnen het werkveld.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Voor de basisberoepsopleiding (niveau 2) gelden geen toelatingseisen als er geen assistentopleiding is die opleidt voor hetzelfde beroep. Maar als deze er wel is gelden de volgende toelatingseisen:
- basisberoepsgerichte leerweg of kaderberoepsgerichte leerweg: Je hebt een diploma lager beroepsonderwijs (lbo), voorbereidend beroepsonderwijs (vbo) of voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs (vmbo);
- theoretische leerweg: je hebt een mavo-diploma of vmbo-diploma;
- gemengde leerweg: je hebt een diploma mavo-vbo of een vmbo-diploma;
- je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo met gunstig gevolg hebt doorlopen;
- je bent in het bezit van een ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling;
- een assistentopleiding die opleidt tot hetzelfde beroep of dezelfde richting.

Kosten

Binnen het middelbaar beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

Voltijd MBO (BOL):
Voor het studiejaar 2020/2021 is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.202,-.
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.

Deeltijd MBO (BBL):
  • Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding niveau 1 en 2 (de assistent-, entree en basisberoepsopleiding) dan is het cursusgeld voor 2020/2021 € 250,00.
  • Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is dit € 606,00.

Verder leren

Na deze opleiding kun je doorstromen naar een opleiding op niveau 3, zoals:

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Je bent altijd creatief, kunt de handen uit de mouwen steken en bent altijd de handigste persoon in de kamer. Je kunt altijd goed instructies opvolgen en wilt graag je creativiteit laten zien in je werk.

Beroep in beeld

Gratis informatie aanvragen

Selecteer één of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
Amsterdam - HMC Amsterdam BOL BBL
Heel Nederland - Edumatch College BOL BBL
Hengelo - ROC van Twente BOL BBL
Nieuwegein - Bouw & Interieur College BOL BBL
Rotterdam - HMC Rotterdam BOL BBL

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.