Allround meubelstoffeerder

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Als Allround Meubelstoffeerder kun je werkzaam zijn in diverse meubelstoffeerbedrijven. Meubelstoffeerbedrijven zijn gespecialiseerd in het stofferen van antieke meubelen of in moderne design meubelen. Er zijn kleine zelfstandige meubelstoffeerders of bedrijven die een onderdeel zijn van een meubelfabriek of high-tech bedrijven. Kleine bedrijven werken vaak voor particulieren of aan kleinschalige projecten van bedrijven. Je kunt hierbij denken aan het opnieuw stofferen van een favoriete oude stoel of om het stofferen van stoelen in een vergaderzaal bij bijvoorbeeld een verzekeringsmaatschappij. Grote bedrijven ontwerpen bijvoorbeeld meubelen en produceren deze in de vorm van serieproducten.

Je moet in dit beroep vooral erg nauwkeurig kunnen werken. Jij wilt graag een stukje kwalitatief vakwerk afleveren dat functioneel is én er ook nog eens piekfijn uitziet. Als Allround Meubelstoffeerder informeer je de medewerkers over de opdracht die ze gaan uitvoeren en wat er van ze wordt verwacht. Jij bent verantwoordelijk voor het eindresultaat waar jij en je collega’s aan werken. Als er problemen zijn, los jij ze op. Kom je er echt niet uit, dan leg je het probleem voor aan je leidinggevende.

Opleidingsinhoud

Je leert de verschillende materialen kennen waarmee je gaat werken in de praktijk. Daarbij leer je meubels vullen en stofferen. Hoe je een meubel mooi afwerkt komt hierbij ook aan bod. Welke gereedschappen en machines je voor je werkzaamheden gebruikt leer je kennen en gebruiken. Hand- en naaimachines zijn voorbeelden hiervan. Ook leidinggeven is een onderdeel van de opleiding.
Nederlands, rekenen en burgerschap maken standaard deel uit van je vakkenpakket.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Een mbo-opleiding op niveau 2 heet een basisberoepsopleiding. Wil je bijvoorbeeld verkoper of medewerker financiële administratie worden? Dan kan je terecht bij een basisberoepsopleiding op niveau 2. De toelatingseisen voor dit niveau mbo-studies zijn strenger dan voor entreeopleidingen. Wil je een mbo-opleiding op niveau 2 doen? Dan heb je minimaal nodig:
  • een vmbo-diploma basisberoepsgerichte leerweg of;
  • een diploma van een kaderberoepsgerichte leerweg, vmbo theoretische leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg of;
  • een diploma van een entreeopleiding of een andere basisberoepsopleiding
  • zat je ooit op de havo of het vwo? Heb je dit niet afgemaakt? En wil je nu graag een mbo-opleiding doen? Dan mag je (als je van de derde naar de vierde klas overging) meestal een basisberoepsopleiding doen. Maar dat verschilt per school.

Kosten

Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

  • Voltijd MBO (BOL):
Voor het studiejaar 2023/2024 is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.357,-.
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.

  • Deeltijd MBO (BBL):
Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding niveau 1 en 2 (de assistent-, entree en basisberoepsopleiding) dan is het lesgeld voor 2023/2024 € 270,-.

Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is het lesgeld voor 2023/2024 € 654,-.

Het wettelijk les- en cursusgeld wordt jaarlijks geïndexeerd.

Verder leren

Wil je verder studeren? Dan kan je een mbo niveau-3 vakopleiding doen.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Je bent creatief en vindt het leuk om unieke ontwerpen te maken. Je vindt het leuk om van losse onderdelen een mooi eindproduct te maken en hebt een oog voor detail. Verder ben je altijd op de hoogte van de laatste trends op het gebied van interieur.

Beroep in beeld

Gratis informatie aanvragen

Selecteer één of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
Amsterdam - HMC Amsterdam BOL BBL
Heel Nederland - Edumatch College BOL BBL
Hengelo - ROC van Twente BOL BBL
Nieuwegein - ROC Midden Nederland BOL BBL

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.