Zadkine

Verkoopmedewerker Optiek

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Als Verkoopmedewerker Optiek werk je in een optiekbedrijf waar je vooral te vinden bent in de verkoopruimte. Daarnaast voer je kleine reparaties in de werkplaats uit. Je werkt in een werkomgeving die aspecten in zich heeft van verschillende sectoren: techniek, detailhandel en gezondheidszorg. Als Medewerker van een optiekbedrijf werk je in de detailhandel, waarbij de gezondheid van de klanten een onderdeel is van de reden dat zij het optiekbedrijf bezoeken. De oplossingen die geboden worden vanuit het optiekbedrijf zijn technisch van aard. De brillenglazen moeten op de juiste wijze worden bewerkt, zodat ze in het montuur kunnen worden gezet. Ook de reparaties die in het optiekbedrijf worden uitgevoerd en het advies over de optische werking van producten zijn technisch van aard.

Vanuit de detailhandel heb je te maken met het verkopen en presenteren van de artikelen in de winkel en het beheren van het assortiment. Je stemt als Verkoopmedewerker Optiek jouw advies af op de individuele klant. Je geeft de klant voldoende informatie, zodat deze een goede keuze kan maken. Hierbij houd je in de gaten dat de tijd die je besteedt aan de klant in verhouding staat tot de (verwachte) aankoop van de klant in het optiekbedrijf. Voor het totaal aan werkzaamheden bestaan standaard werkwijzen. Als Verkoopmedewerker Optiek voer je bedrijfsafhankelijke standaardprocedures uit. Hiervoor moet je over een beperkte hoeveelheid specialistische kennis beschikken. Deze kennis heeft met name betrekking op de veel voorkomende werkzaamheden in het optiekbedrijf. Bij afwijkingen in middelen, werkprocessen of omgeving, schakel jij jouw leidinggevende in.

Als Verkoopmedewerker ptiek werk je klantvriendelijk, accuraat en veilig.
Tijdens jouw werkzaamheden handel je volgens de geldende kwaliteitscriteria, -normen, -richtlijnen en wetgeving, ook wanneer dit gevolgen heeft voor de snelheid en efficiŽntie waarmee jij jouw werkzaamheden kan uitvoeren. Het is van belang dat je op de hoogte blijft van het vak. Met name de nieuwe technologische mogelijkheden vereisen dat je regelmatig cursussen en nascholingsactiviteiten volgt.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Voor de basisberoepsopleiding (niveau 2) gelden geen toelatingseisen als er geen assistentopleiding is die opleidt voor hetzelfde beroep. Maar als deze er wel is gelden de volgende toelatingseisen:
- basisberoepsgerichte leerweg of kaderberoepsgerichte leerweg: Je hebt een diploma lager beroepsonderwijs (lbo), voorbereidend beroepsonderwijs (vbo) of voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs (vmbo);
- theoretische leerweg: je hebt een mavo-diploma of vmbo-diploma;
- gemengde leerweg: je hebt een diploma mavo-vbo of een vmbo-diploma;
- je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo met gunstig gevolg hebt doorlopen;
- je bent in het bezit van een ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriŽle regeling;
- een assistentopleiding die opleidt tot hetzelfde beroep of dezelfde richting.

Kosten

Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals reiskosten, boekenkosten, etc. Deze bijdrage verschilt per school.

  • Voltijd BOL:
Voor het studiejaar 2018/2019 (start 1 september) is het wettelijke collegegeld vastgesteld op Ä 1.155,00 Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.
  • BBL en Deeltijd BOL:
Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding (niveau 1 en 2), dan is het cursusgeld voor 2018/2019 Ä 240,00. Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding (niveau 3 en 4) dan is dit Ä 582,00.

Verder leren

Na deze opleiding kun je doorstromen naar een opleiding op niveau 3, zoals:

Beroep in beeld

Gratis informatie aanvragen

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
De privacy statement en voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.