Zadkine

Verkoopmedewerker Optiek

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Als Verkoopmedewerker Optiek werk je in een optiekbedrijf waar je vooral te vinden bent in de verkoopruimte. Daarnaast voer je kleine reparaties in de werkplaats uit. Je werkt in een werkomgeving die aspecten in zich heeft van verschillende sectoren: techniek, detailhandel en gezondheidszorg. Als Medewerker van een optiekbedrijf werk je in de detailhandel, waarbij de gezondheid van de klanten een onderdeel is van de reden dat zij het optiekbedrijf bezoeken. De oplossingen die geboden worden vanuit het optiekbedrijf zijn technisch van aard. De brillenglazen moeten op de juiste wijze worden bewerkt, zodat ze in het montuur kunnen worden gezet. Ook de reparaties die in het optiekbedrijf worden uitgevoerd en het advies over de optische werking van producten zijn technisch van aard.

Vanuit de detailhandel heb je te maken met het verkopen en presenteren van de artikelen in de winkel en het beheren van het assortiment. Je stemt als Verkoopmedewerker Optiek jouw advies af op de individuele klant. Je geeft de klant voldoende informatie, zodat deze een goede keuze kan maken. Hierbij houd je in de gaten dat de tijd die je besteedt aan de klant in verhouding staat tot de (verwachte) aankoop van de klant in het optiekbedrijf. Voor het totaal aan werkzaamheden bestaan standaard werkwijzen. Als Verkoopmedewerker Optiek voer je bedrijfsafhankelijke standaardprocedures uit. Hiervoor moet je over een beperkte hoeveelheid specialistische kennis beschikken. Deze kennis heeft met name betrekking op de veel voorkomende werkzaamheden in het optiekbedrijf. Bij afwijkingen in middelen, werkprocessen of omgeving, schakel jij jouw leidinggevende in.

Als Verkoopmedewerker ptiek werk je klantvriendelijk, accuraat en veilig.
Tijdens jouw werkzaamheden handel je volgens de geldende kwaliteitscriteria, -normen, -richtlijnen en wetgeving, ook wanneer dit gevolgen heeft voor de snelheid en efficiŽntie waarmee jij jouw werkzaamheden kan uitvoeren. Het is van belang dat je op de hoogte blijft van het vak. Met name de nieuwe technologische mogelijkheden vereisen dat je regelmatig cursussen en nascholingsactiviteiten volgt.

Opleidingsinhoud

Tijdens de opleiding verkoopmedewerker optiek kom je alles te weten over brillen, monturen, materialen en natuurlijk: trends! Jij houdt de trends bij en voorziet de klant daardoor van goed advies. Ook leer je alles over verkooptechnieken en het presenteren van de producten.

Naast bovenstaande lessen, krijg je ook les in Nederlands, rekenen en burgerschap. Deze vakken horen standaard bij de opleiding.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Een mbo-opleiding op niveau 2 heet een basisberoepsopleiding. Wil je bijvoorbeeld verkoper of medewerker financiŽle administratie worden? Dan kan je terecht bij een basisberoepsopleiding op niveau 2. De toelatingseisen voor dit niveau mbo-studies zijn strenger dan voor entreeopleidingen. Wil je een mbo-opleiding op niveau 2 doen? Dan heb je minimaal nodig:
  • een vmbo-diploma basisberoepsgerichte leerweg of;
  • een diploma van een kaderberoepsgerichte leerweg, vmbo theoretische leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg of;
  • een diploma van een entreeopleiding of een andere basisberoepsopleiding
  • zat je ooit op de havo of het vwo? Heb je dit niet afgemaakt? En wil je nu graag een mbo-opleiding doen? Dan mag je (als je van de derde naar de vierde klas overging) meestal een basisberoepsopleiding doen. Maar dat verschilt per school.

Kosten

Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

  • Voltijd MBO (BOL):
Voor het studiejaar 2023/2024 is het wettelijke collegegeld vastgesteld op Ä 1.357,-.
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.

  • Deeltijd MBO (BBL):
Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding niveau 1 en 2 (de assistent-, entree en basisberoepsopleiding) dan is het lesgeld voor 2023/2024 Ä 270,-.

Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is het lesgeld voor 2023/2024 Ä 654,-.

Het wettelijk les- en cursusgeld wordt jaarlijks geÔndexeerd.

Verder leren

Wil je verder studeren? Dan kan je een mbo niveau-3 vakopleiding doen.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Als verkoopmedewerker optiek heb je een uitvoerende rol. Daarnaast ben je verantwoordelijk voor je eigen werkzaamheden. Hierdoor is het van belang dat je zelfstandig bent en je verantwoordelijkheid durft te nemen. Ook ben je zeer klantgericht en voorzie je iedere klant van goed advies.

Beroep in beeld

Gratis informatie aanvragen

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.