ROC van Twente

Eerste verkoper

Richting binnen: Verkoopspecialist

MBO-opleiding
25153
2 tot 4 jaar
BOL, BBL
3

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

De verkoopspecialist werkt in de detail- of groothandel, binnen uiteenlopende winkelformules in zowel de food- als non-foodsector. Door de verschillende branches in de detailhandel ben je breed opgeleid en kan je worden ingezet binnen verschillende branches zoals: persoonlijke verzorging, levensmiddelen, huishoudelijke artikelen, educatie en vrijetijdsartikelen en Doe-het-zelf artikelen. Je voert je werkzaamheden in zowel een winkel als in het magazijn uit.

Al eerste verkoper heb je een uitvoerende en aansturende rol. Je stuurt veelal een groep medewerkers aan, je houdt de voorraden in de gaten en bestelt nieuwe verkoopwaar als dat nodig is. Daarnaast begeleid je een aantal collega’s bij de ontvangst en opslag van de binnenkomende goederen. Je geeft je collega’s feedback over hun werk en zorgt dat het magazijn goed wordt schoongemaakt en opgeruimd. Vervolgens gaan de goederen de winkel in. Jij bepaalt hoe de producten in de winkel worden gepresenteerd en maakt de displays gereed. Soms vergader je met je collega’s en leidinggevende over onder andere de verkoopcijfers. Deze cijfers analyseer je en je doet voorstellen om de verkoop te verbeteren. Je werkt veelal zelfstandig en op eigen initiatief maar legt bij al je werkzaamheden verantwoording af aan de bedrijfsleider.

Opleidingsinhoud

Als eerste verkoper heb je later in je beroep verschillende kwaliteiten nodig. Deze leer je allemaal tijdens je opleiding. Je krijgt les in het advies geven aan zowel klanten als je collega’s en leert alle ins- en outs kennen van het vak. Winkelpresentatie is bijvoorbeeld een vak dat wordt aangeboden, zodat jij later alle producten met gemak kunt verkopen binnen verschillende bedrijven. Andere vakken die je gaat krijgen zijn onder andere verkopen, warenkennis, goederenontvangst en goederen verwerking.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Tot het MBO word je toegelaten als je reeds enkele jaren voortgezet onderwijs hebt gehad, meestal een VMBO-opleiding of enkele jaren HAVO of VWO.

Voor deze vakopleiding (niveau 3) gelden de volgende toelatingseisen:
 • kaderberoepsgerichte leerweg: je hebt een diploma voor lbo, vbo of vmbo;
 • theoretische leerweg: je hebt een diploma voor mavo of vmbo;
 • gemengde leerweg: je hebt een diploma mavo-vbo of vmbo;
 • je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo met goed gevolg hebt doorlopen;
 • je bent in het bezit van een ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.

Kosten

Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals reiskosten, boekenkosten, etc. Deze bijdrage verschilt per school.

 • Voltijd BOL:
Voor het studiejaar 2019/2020 (start 1 september) is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.168,- Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.
 • BBL en Deeltijd BOL:
Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding (niveau 1 en 2), dan is het cursusgeld voor 2019/2020 € 243,-. Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding (niveau 3 en 4) dan is dit € 588,-.

Verder leren

Na deze opleiding kun je doorstromen naar een opleiding op niveau 4, zoals:

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Als eerste verkoper ben je professioneel en klantgericht. Daarbij moet je beschikken over de nodige kwaliteiten op gebied van verkopen. Het is ook belangrijk dat je het verkoopteam weet te motiveren en dat je veel weet van het assortiment dat je aan de man brengt.

De eerste verkoper heeft uiteenlopende taken. Leuk, maar je moet wel prioriteiten kunnen stellen om die taken in goede banen te leiden.

Gratis informatie aanvragen

Selecteer één of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
Almelo, Rijssen - ROC van Twente BOL BBL
Amsterdam - ROC van Amsterdam BOL BBL
Arnhem - Rijn IJssel BOL BBL
Breda - Curio BOL BBL
Eindhoven - Summa College BOL BBL
Harderwijk, Raalte, Zwolle - Landstede MBO BOL BBL
Middelburg, Zeeuws-Vlaanderen - Scalda BOL BBL
Stadskanaal, Veendam - Noorderpoort BOL BBL
Utrecht - Business & Administration College BOL BBL

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

 • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
 • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
 • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
 • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.