Machinist Grond-, Water- en Wegenbouw (3) (oude stijl)

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

In de grond-, water- en wegenbouw kan zonder machines niet veel gebeuren. Graafmachines, draglines, laadschoppen, walsen, asfaltafwerkmachines en dergelijke zijn voorbeelden de machines waarmee je kunt werken en die je ook kunt onderhouden. Doordat het bedrijf waar je werkt vaak gespecialiseerd is in bepaalde opdrachten, werk je met name met bepaalde machines. Ook bij het vervoer van die machines ben je betrokken. Soms gaat dat met behulp van diepladers, andere machines rijden 'op eigen kracht'. Je werkt samen met een team van mensen en je moet ook goed rekening houden met ieders veiligheid. Je geeft leiding, kunt mensen aansturen, het werk organiseren en controleren. Je zorgt er ook voor dat de machines worden onderhouden en je lost kleine machinestoringen op.

Opleidingsinhoud

De opleiding is verdeeld over een aantal deelkwalificaties. Verplicht zijn:
Werken in de Grond-, Water- en Wegenbouw
Milieutechniek
Bedrijfskunde
Maatschappelijke Vorming
Civieltechnische Vaardigheden
Grondverzet
Dragline 1
Onderhouden van Grondverzetmachines
Hydraulische Graafmachine 1 en 2
Graaflaadcombinatie 1 en 2
Wiellaadschop 1 en 2
Dozer 1
Grader 1
Hijsen met Grondverzetmachines
Wegenbouw
Wals 1
Verticaal Transport: Mobiele Kraan
Asfaltafwerkmachine 1 en 2
Civieltechnische Vaardigheden
Daarnaast maak je een keuze uit:
Graaflaadcombinatie 2
Dragline 2
Dozer 2
Grader 2
Wals 2
Mobiele Kraan 2
Werktuigbouwkundige Vaardigheden

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Tot het MBO word je toegelaten als je reeds enkele jaren voortgezet onderwijs hebt gehad, meestal een VMBO-opleiding of enkele jaren HAVO of VWO.

Voor deze niveau 3 (Vakopleiding) heb je minimaal een VMBO-diploma (Kaderberoepsgerichteleerweg, Gemengde leerweg of Theoretische leerweg) of overgangsbewijs van HAVO/VWO naar HAVO /VWO 4 nodig.

Kosten

Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals reiskosten, boekenkosten, etc. Deze bijdrage verschilt per school.

  • Voltijd BOL:
Voor het studiejaar 2018/2019 (start 1 september) is het wettelijke collegegeld vastgesteld op 1.155,00 Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.
  • BBL en Deeltijd BOL:
Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding (niveau 1 en 2), dan is het cursusgeld voor 2018/2019 240,00. Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding (niveau 3 en 4) dan is dit 582,00.

Verder leren

Na deze opleiding kun je doorstromen naar een opleiding op niveau 4.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Je werkt buiten, maar zit meestal in de cabine van een machine. Je werktijden en het aantal uren dat je achtereen werkt, kunnen wisselen: vroege of late dienst, weekends en soms zelfs 's nachts. Je moet een goed ruimtelijk en technisch inzicht hebben.

Soortgelijke opleidingen 'MBO nieuwe stijl'

Deze opleiding wordt ook in 'MBO nieuwe stijl' aangeboden. Klik op een opleiding om te kijken welke scholen de nieuwe variant aanbieden en vraag ook van deze opleidingen informatie aan.

Gratis informatie aanvragen

Op dit moment zijn er geen instellingen bij ons bekend, die deze opleiding (nog) aanbieden.

Om jou toch zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn, hebben we een overzicht met soortgelijke opleidingen, die mogelijk interessant voor je zijn.

Bekijk de soortgelijke opleidingen