Rioleringswerker/Wegenwerker (3) (oude stijl)

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Als rioleringswerker/wegenwerker voer je zelfstandig of in ploegenverband werkzaamheden uit bij de aanleg en het onderhoud van rioleringen en wegen. Je krijgt te maken met bronbemaling, funderingen en huisaansluitingen. Aan de hand van tekeningen zet je hoogtes uit waarop het riool gelegd moet worden. Gedurende de opleiding leer je alles wat je moet weten en kunnen om dit werk zelfstandig te doen.

Opleidingsinhoud

De opleiding is verdeeld over een aantal deelkwalificaties. Verplicht zijn:
grondwerk 2
rioleringen
wegen
Vrije keuze:
bemalingen
speciale constructies

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Tot het MBO word je toegelaten als je reeds enkele jaren voortgezet onderwijs hebt gehad, meestal een VMBO-opleiding of enkele jaren HAVO of VWO.

Voor deze niveau 3 (Vakopleiding) heb je minimaal een VMBO-diploma (Kaderberoepsgerichteleerweg, Gemengde leerweg of Theoretische leerweg) of overgangsbewijs van HAVO/VWO naar HAVO /VWO 4 nodig.

Kosten

Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals reiskosten, boekenkosten, etc. Deze bijdrage verschilt per school.

  • Voltijd BOL:
Voor het studiejaar 2019/2020 (start 1 september) is het wettelijke collegegeld vastgesteld op 1.168,- Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.
  • BBL en Deeltijd BOL:
Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding (niveau 1 en 2), dan is het cursusgeld voor 2019/2020 243,-. Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding (niveau 3 en 4) dan is dit 588,-.

Verder leren

Na deze opleiding kun je doorstromen naar een opleiding op niveau 4, zoals:

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Je moet technisch inzicht hebben en nauwkeurig en zorgvuldig kunnen werken. Tevens is het belangrijk dat je een goede lichamelijke conditie hebben en er van houden om in de buitenlucht te werken.

Soortgelijke opleidingen

Er zijn gerelateerde opleidingen beschikbaar. Klik op een opleiding om te kijken welke scholen deze aanbieden en vraag ook van deze opleidingen informatie aan.

Gratis informatie aanvragen

Op dit moment zijn er geen instellingen bij ons bekend, die deze opleiding (nog) aanbieden.

Om jou toch zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn, hebben we een overzicht met soortgelijke opleidingen, die mogelijk interessant voor je zijn.

Bekijk de soortgelijke opleidingen