Rijn IJssel

Pedicure

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Als pedicure, ook wel bekend als voetverzorger, kun je als zelfstandig ondernemer aan de slag in je eigen pedicure- of schoonheidspraktijk. Wil je liever niet voor jezelf beginnen, dan kun je ook bij een schoonheidssalon of bij een gezondheid- of medische instelling aan het werk. Het kan zijn dat je een vaste werkplek hebt of dat je ter plekke mensen verzorgt als ambulante pedicure.

Alles draait bij jouw werk om het verzorgen van voeten. Een cliŽnt meldt zich bij jou voor ontspanning of voor het oplossen van voetkwalen. Je luistert goed naar de wensen van je cliŽnt, stelt een diagnose en bedenkt een passende behandeling. Het kan bijvoorbeeld zijn dan je eenvoudige behandelingen uitvoert zoals het verwijderen van eelt, het knippen of lakken van de nagels of het geven van een voetmassage. Maar het komt ook voor dat je op zoek moet gaan naar het probleem. Jij moet aandoeningen kunnen signaleren en je cliŽnten hierover kunnen adviseren. Je weet dus alles over de voet en de mogelijke kwalen die voorkomen. Je kunt ervoor kiezen je te specialiseren als medisch pedicure of cosmetisch pedicure.

Opleidingsinhoud

Tijdens de opleiding pedicure leer je verschillende aspecten die horen bij voetverzorging. Denk aan het verwijderen van eelt, maar ook de behandeling bij ingegroeide teennagels. Niet alleen deze aspecten komen naar voren tijdens de opleiding, je leert ook hoe je de uiterlijke verzorging van voeten goed aanpakt. Hierbij kun je denken aan het nagels lakken en verzorgen van de huid. Voetmassages leer je ook te geven.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Tot het MBO word je toegelaten als je reeds enkele jaren voortgezet onderwijs hebt gehad, meestal een VMBO-opleiding of enkele jaren HAVO of VWO.

Voor deze vakopleiding (niveau 3) gelden de volgende toelatingseisen:
 • kaderberoepsgerichte leerweg: je hebt een diploma voor lbo, vbo of vmbo;
 • theoretische leerweg: je hebt een diploma voor mavo of vmbo;
 • gemengde leerweg: je hebt een diploma mavo-vbo of vmbo;
 • je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo met goed gevolg hebt doorlopen;
 • je bent in het bezit van een ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriŽle regeling.

Kosten

Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals reiskosten, boekenkosten, etc. Deze bijdrage verschilt per school.

 • Voltijd BOL:
Voor het studiejaar 2019/2020 (start 1 september) is het wettelijke collegegeld vastgesteld op Ä 1.168,- Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.
 • BBL en Deeltijd BOL:
Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding (niveau 1 en 2), dan is het cursusgeld voor 2019/2020 Ä 243,-. Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding (niveau 3 en 4) dan is dit Ä 588,-.

Verder leren

Na deze opleiding kun je doorstromen naar een opleiding op niveau 4, zoals;

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Je werkt vaak zelfstandig als pedicure, waarbij je verantwoordelijk bent voor je eigen werk. Om je cliŽnten zo goed mogelijk te kunnen helpen, moet je erg dienstverlenend zijn en weten wanneer je iemand moet doorverwijzen naar bijvoorbeeld een medisch specialist. Natuurlijk moet je als pedicure goed met je handen kunnen werken en hygiŽnisch te werk gaan.

Je krijgt met allerlei mensen en kwalen te maken, dit moet je dus wel liggen. Werk je als zelfstandige, dan moet je er rekening mee houden dat je ook verantwoordelijk bent voor bijvoorbeeld de financiŽn en planning.

Gratis informatie aanvragen

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

 • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
 • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
 • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
 • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.