Medisch Pedicure

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Als medisch pedicure werk je uiteraard in de gezondheidszorg. Je hebt meestal een eigen praktijk, maar kan ook werken in dienst van een ziekenhuis of zorginstelling.

Alles draait bij jouw werk om het verzorgen van voeten. Een cliŽnt meldt zich bij jou voor het voorkomen of oplossen van voetkwalen. Je luistert goed naar de wensen van je cliŽnt, stelt een diagnose en bedenkt een passende behandeling. Het kan bijvoorbeeld zijn dan je eelt verwijderd of likdoorns, of voert zoals het verwijderen van eelt, likdoorns maar ook het knippen of lakken van de nagels of het geven van een voetmassage.
Maar het kan ook dat je specialistisch behandelingen moet toepassen, waarbij je gebruik maakt van uiteenlopende technieken en materialen. Je doet onder meer een voetscreening of anamnese. De specialistische behandelingen zijn over het algemeen gericht op het voorkomen van voetproblemen of het verzachten van de pijn die eruit voortkomt.

Daarnaast adviseer je patiŽnten en verkoopt hen de producten die zo nodig hebben. Ook geef je nu en dan voorlichting - bijvoorbeeld in de vorm een presentatie - over je beroep. Daarbij tref je verschillende doelgroepen.
Tevens ben je verantwoordelijk voor de totale bedrijfsvoering. Je doet marktoriŽntatie, ontwikkelt beleid, werft personeel en zet het bedrijf Ďin de marktí. Tenslotte begeleid je de werknemers van de praktijk. Je bent dan ook niet alleen voor je eigen werkzaamheden verantwoordelijk, maar ook voor die van hen.
Bij alles wat jij en je werknemers doen, moet je zorgen dat de code voor Voetverzorgingsbedrijf wordt nageleefd.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Tot het MBO word je toegelaten als je reeds enkele jaren voortgezet onderwijs hebt gehad, meestal een VMBO-opleiding of enkele jaren HAVO of VWO.
  • Voor deze niveau 4 (Specialisten/Middenkaderopleiding) heb je minimaal een VMBO-diploma (Kaderberoepsgerichte leerweg, Gemengde leerweg of Theoretische leerweg) of overgangsbewijs van HAVO/VWO naar HAVO /VWO 4 nodig.

Verder leren

Na deze opleiding kun je doorstromen naar een aansluitende HBO opleiding, zoals;

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Als medisch pedicure is het erg belangrijk dat je beschikt over een erg goede vakkennis. Je loopt tegen een grote verscheidenheid van problemen aan, en je moet weten hoe daar mee om te gaan. Daarnaast moet je klantgericht, terwijl je tegelijkertijd de wensen en behoeften van de cliŽnt afweegt tegen de behoeften van het bedrijf. Je moet prioriteiten stellen, goed met mensen kunnen omgaan en ook enige leiderschapskwaliteiten hebben. Mede omdat je waarschijnlijk een eigen bedrijf hebt, moet je ook goed kunnen plannen en organiseren.

Beroep in beeld

Gratis informatie aanvragen

Selecteer ťťn of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
Arnhem - Rijn IJssel BOL BBL
Den Haag - ROC Mondriaan BOL BBL
Eindhoven - Summa College BOL BBL

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.