Medewerker styling (Medewerker design) (4)

Richting binnen: Medewerker Design

MBO-opleiding
94471
3 tot 4 jaar
4

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Als medewerker styling werk je bij een geïntegreerd kledingbedrijf of in een bedrijf dat zich van concept tot eindproduct bezig houdt met kleding. Je werkt op de afdeling ‘Styling’ of ‘Productontwikkeling’.

Op basis van de ideeën, thema’s en kenmerken van de stylist ga je aan het werk. Je zoekt en verzamelt de juiste materialen en fournituren om te beginnen. Dan maak je kleuren-, stoffen- en fourniturenkaarten. In overleg met de stylist bekijk je wat er anders moet en wat aangevuld. Je maakt vervolgens de definitieve kaarten. Daarna teken je ontwerpschetsen en werk je de ideeën verder uit.

Je stelt de collectie samen en maakt van elk deel van het ontwerp platte technische tekeningen en stylesheets. Aansluitend bied je het aan aan leveranciers. Je past de ontwerpen op een mannequin en met die resultaten verzin je wat er nodig is om het te maken tot een echt goed product. Je maakt daar aantekeningen van, bespreekt het met de stylist en voert vervolgens de aanpassingen door. Dat wil zeggen dat je geoptimaliseerde tekeningen, stylesheets en size-specs creëert. Dat leidt tot een pre-production sample: het voorportaal van het eigenlijke product. Je draagt verantwoordelijkheid voor je eigen werk en deels voor de werkzaamheden die in teamverband gebeuren.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Tot het MBO word je toegelaten als je reeds enkele jaren voortgezet onderwijs hebt gehad, meestal een VMBO-opleiding of enkele jaren HAVO of VWO.
  • Voor deze niveau 4 (Specialisten/Middenkaderopleiding) heb je minimaal een VMBO-diploma (Kaderberoepsgerichte leerweg, Gemengde leerweg of Theoretische leerweg) of overgangsbewijs van HAVO/VWO naar HAVO /VWO 4 nodig.

Kosten

Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals reiskosten, boekenkosten, etc. Deze bijdrage verschilt per school.

  • Voltijd BOL:
Voor het studiejaar 2019/2020 (start 1 september) is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.168,- Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.
  • BBL en Deeltijd BOL:
Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding (niveau 1 en 2), dan is het cursusgeld voor 2019/2020 € 243,-. Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding (niveau 3 en 4) dan is dit € 588,-.

Verder leren

Na deze opleiding kun je doorstromen naar een aansluitende HBO opleiding.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Als medewerker styling moet je allereerst houden van mode. Daarnaast ben je creatief en houd je in het oog of een ontwerp ook goed zal verkopen. Je moet nauwkeurig werken en streven naar kwaliteit. Verder beschik je over verantwoordelijkheidsgevoel en ben je goed in het oplossen van problemen.

Kans op werk & stage

Kans op stage

Kans op werk

Zeer weinig
Weinig
In evenwicht
Voldoende
Veel

Gratis informatie aanvragen

Op dit moment zijn er geen instellingen bij ons bekend, die deze opleiding (nog) aanbieden.

Om jou toch zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn, hebben we een overzicht met soortgelijke opleidingen, die mogelijk interessant voor je zijn.

Bekijk de soortgelijke opleidingen