Metaalbewerker (Metaalbewerken) (2)

Richting binnen: Metaalbewerken

MBO-opleiding
94301.
2 tot 3 jaar
2

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Als metaalbewerker werk je in de metaalproductenindustrie. Je kan bijvoorbeeld aan de slag bij een machinebouw-, constructie- of plaatwerkbedrijf. Je werkt in de fabriek en op locatie.

Je krijgt een opdracht van je leidinggevende. Naar aanleiding daarvan ga je aan het werk. Je kiest de spullen die je nodig hebt voor de opdracht; welke machines, welk gereedschap. Vervolgens stel je ze goed in en af, zodat je kunt beginnen.
Je bewerkt en vervormt het metaal handmatig en met machines. Daarbij gebruik je technieken als verspaning, zagen, boren en snijbranden. Als onderdelen met elkaar verbonden moeten worden doe je dingen als lassen, lijmen en schroeven.
Je controleert je eigen werk terwijl je het uitvoert en als het klaar is. Stuit je daarbij op problemen of fouten, dan meld je dat aan de leidinggevende.
Is het product klaar, dan vul je formulieren en het logboek in, je bepaalt hoe lang je eraan hebt gewerkt en laat je werkplek schoon achter.

Het komt ook voor dat je samenwerkt met enkele collega’s om verschillende delen tot één geheel te maken. Je doet overwegend hetzelfde als wanneer je zelfstandig werkt, met als verschil dat je samenwerkt en bij het verbinden wat andere technieken gebruikt, zoals persen en klinken.

Je bent verantwoordelijk voor je eigen werk, maar legt wel verantwoording af aan, en overlegt met, je leidinggevende. Daarnaast let je bij alles wat je doet op de veiligheid. Je gebruikt bijvoorbeeld een lasbril of –masker, veiligheidshandschoenen of draagt beschermende kleding.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Voor de basisberoepsopleiding (niveau 2) gelden geen toelatingseisen als er geen assistentopleiding is die opleidt voor hetzelfde beroep. Maar als deze er wel is gelden de volgende toelatingseisen:
- basisberoepsgerichte leerweg of kaderberoepsgerichte leerweg: Je hebt een diploma lager beroepsonderwijs (lbo), voorbereidend beroepsonderwijs (vbo) of voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs (vmbo);
- theoretische leerweg: je hebt een mavo-diploma of vmbo-diploma;
- gemengde leerweg: je hebt een diploma mavo-vbo of een vmbo-diploma;
- je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo met gunstig gevolg hebt doorlopen;
- je bent in het bezit van een ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling;
- een assistentopleiding die opleidt tot hetzelfde beroep of dezelfde richting.

Kosten

Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals reiskosten, boekenkosten, etc. Deze bijdrage verschilt per school.

  • Voltijd BOL:
Voor het studiejaar 2019/2020 (start 1 september) is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.168,- Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.
  • BBL en Deeltijd BOL:
Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding (niveau 1 en 2), dan is het cursusgeld voor 2019/2020 € 243,-. Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding (niveau 3 en 4) dan is dit € 588,-.

Verder leren

Na deze opleiding kun je doorstromen naar een opleiding op niveau 3, zoals;

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Als metaalbewerker moet je nauwkeurig werken en zorgen dat je werk van goede kwaliteit levert. Ook moet je samen kunnen werken met collega’s en goed opletten, want als er iets misgaat, kan dat grote gevolgen hebben.

Gratis informatie aanvragen

Op dit moment zijn er geen instellingen bij ons bekend, die deze opleiding (nog) aanbieden.

Om jou toch zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn, hebben we een overzicht met soortgelijke opleidingen, die mogelijk interessant voor je zijn.

Bekijk de soortgelijke opleidingen