Basislasser

Richting binnen: Metaalbewerken

MBO-opleiding
25290
2 tot 3 jaar
BOL, BBL
2

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Als basislasser kan je onder andere aan de slag in de machine-industrie, elektrotechniek en in de bouw. Je werkt binnen het eigen bedrijf en op locatie.

Je krijgt eenvoudige opdrachten van je leidinggevende. Vaak gaat het om hele reeksen van hetzelfde product. Je voltooit de opdrachten in je eentje of als onderdeel van een team. Nadat je de werkopdracht hebt gekregen ga je kijken wat je allemaal nodig hebt om de taak te voltooien. Welke machines, welke gereedschappen en andere spullen. Vervolgens stel je die goed in en af, zodat je kunt beginnen.

Je bewerkt en vervormt metaal handmatig en machinaal. Daarbij gebruik je technieken als verspaning, zagen, boren en snijbranden. Dan las je de verschillende stukken aan elkaar. Is dat klaar dan ga je aflassen, waarbij je bijvoorbeeld schuurt, vijlt en de lasnaden afbraamt. Je controleert je eigen werk terwijl je het uitvoert en als het klaar is. Als je daarbij stuit op problemen of fouten meld je dat aan de leidinggevende.
Zit je werk erop, dan vul je formulieren en het logboek in. Je bepaalt hoe lang je eraan hebt gewerkt en laat je de werkplek schoon achter.

Je bent verantwoordelijk voor je eigen werk, maar legt wel verantwoording af aan, en overlegt met, je leidinggevende. Daarnaast let je bij alles wat je doet op de veiligheid. Je gebruikt bijvoorbeeld een lasbril of –masker, veiligheidshandschoenen of draagt beschermende kleding.

Opleidingsinhoud

Tijdens je opleiding krijg je lessen in het bewerken van metaal, tekeningen lezen, slijpen en booglassen. Daarna wordt de opgedane theoretische kennis toegepast in de praktijk wanneer je aan de slag gaat. Je leert welke materialen belangrijk zijn om te kennen tijdens je werkzaamheden en welke apparaten jij moet gebruiken om de beste, stevige verbindingen te lassen. Veilig werken en veiligheid zijn belangrijke aspecten tijdens de opleiding die jij later nodig zult hebben wanneer je echt aan het werk gaat!

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Voor de basisberoepsopleiding (niveau 2) gelden geen toelatingseisen als er geen assistentopleiding is die opleidt voor hetzelfde beroep. Maar als deze er wel is gelden de volgende toelatingseisen:
- basisberoepsgerichte leerweg of kaderberoepsgerichte leerweg: Je hebt een diploma lager beroepsonderwijs (lbo), voorbereidend beroepsonderwijs (vbo) of voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs (vmbo);
- theoretische leerweg: je hebt een mavo-diploma of vmbo-diploma;
- gemengde leerweg: je hebt een diploma mavo-vbo of een vmbo-diploma;
- je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo met gunstig gevolg hebt doorlopen;
- je bent in het bezit van een ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling;
- een assistentopleiding die opleidt tot hetzelfde beroep of dezelfde richting.

Kosten

Binnen het middelbaar beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

Voltijd MBO (BOL):
Voor het studiejaar 2020/2021 is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.202,-.
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.

Deeltijd MBO (BBL):
  • Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding niveau 1 en 2 (de assistent-, entree en basisberoepsopleiding) dan is het cursusgeld voor 2020/2021 € 250,00.
  • Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is dit € 606,00.

Verder leren

Na deze opleiding kun je doorstromen naar een opleiding op niveau 3, zoals;

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Als basislasser is het belangrijk dat je werk van goede kwaliteit levert, ook onder druk. Om dat te kunnen heb je enig ruimtelijk inzicht nodig en moet je geconcentreerd en nauwkeurig werken.
Daarbij kan de eentonigheid van de opdrachten een mogelijk nadeel zijn.

Beroep in beeld

Gratis informatie aanvragen

Selecteer één of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
Amsterdam - ROC van Amsterdam BOL BBL
Dordrecht, Gorinchem, Aalburg - Da Vinci College BOL BBL
Drachten , Leeuwarden, Sneek - ROC Friese Poort BOL BBL
Eindhoven - Summa College BOL BBL
Leeuwarden, Heerenveen - Friesland College BOL BBL
Rijssen, Hengelo - ROC van Twente BOL BBL
Rotterdam - Techniek College Rotterdam BOL BBL
Terneuzen, Vlissingen - Scalda BOL BBL

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.