Eerste monteur werktuigkundige installaties (Installeren) (3)

Richting binnen: Installeren

MBO-opleiding
94282.
2 tot 4 jaar
BOL, BBL
3

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Werktuigkundige installatietechniek is overal om je heen, ook al zie je het vaak niet. Het zit in woningen en gebouwen en zelfs in boten. Zonder Werktuigkundige installatietechniek kun je geen koud en/of warm water hebben, geen centrale verwarming, geen gasfornuis, geen afvoer in je douche of toilet en zelfs geen waterdicht dak. Installatietechniek heeft dus eigenlijk alles te maken met wat is aangesloten op leidingen waardoor water of gas stroomt.

Als eerste monteur werktuigkundige installaties zorg jij voor de juiste verbindingen tussen apparaten en leidingen. Je weet alles van het installeren en repareren van dakbedekkingen, goten en regenpijpen. Je installeert zowel eenvoudige als ingewikkelde installaties en onderdelen daarvan. Ook verzorg je het onderhoud. Je werkt hiervoor meestal bij de mensen thuis of in nieuwbouwprojecten. Ook kun je werken aan grotere projecten zoals het installeren van systemen die het klimaat regelen in grote openbare gebouwen, zoals ziekenhuizen en scholen. Tijdens de klus begeleidt je een monteur werktuigkundige installaties. Je kunt goed samenwerken en helpt de monteur op weg. Daarnaast ben je klantbewust en zelfverzekerd en heb je aandacht voor kwaliteit.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Tot het MBO word je toegelaten als je reeds enkele jaren voortgezet onderwijs hebt gehad, meestal een VMBO-opleiding of enkele jaren HAVO of VWO.

Voor deze vakopleiding (niveau 3) gelden de volgende toelatingseisen:
 • kaderberoepsgerichte leerweg: je hebt een diploma voor lbo, vbo of vmbo;
 • theoretische leerweg: je hebt een diploma voor mavo of vmbo;
 • gemengde leerweg: je hebt een diploma mavo-vbo of vmbo;
 • je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo met goed gevolg hebt doorlopen;
 • je bent in het bezit van een ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.

Kosten

Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals reiskosten, boekenkosten, etc. Deze bijdrage verschilt per school.

 • Voltijd BOL:
Voor het studiejaar 2019/2020 (start 1 september) is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.168,- Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.
 • BBL en Deeltijd BOL:
Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding (niveau 1 en 2), dan is het cursusgeld voor 2019/2020 € 243,-. Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding (niveau 3 en 4) dan is dit € 588,-.

Verder leren

Na deze opleiding kun je doorstromen naar een opleiding op niveau 4, zoals;

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Als eerste monteur werktuigkundige installaties is het belangrijk dat je verantwoordelijkheidsgevoel hebt. Je moet streven naar goede kwaliteit, van je eigen werk, maar ook van degenen die je begeleidt. Met hen moet je goed kunnen samenwerken en moet je jezelf begrijpelijk kunnen verwoorden. Verder moet je geconcentreerd en nauwkeurig werken, want als er ergens in het proces iets misgaat, levert dat erg veel extra werk op.

Gratis informatie aanvragen

Selecteer één of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
Leeuwarden - Friesland College BOL BBL
Tilburg - ROC Tilburg BOL BBL

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

 • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
 • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
 • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
 • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.