Meubelmaker/(scheeps)interieurbouwer

Richting binnen: Meubelmaker/(scheeps)interieurbouwer

MBO-opleiding
25924
2 tot 3 jaar
BOL, BBL
2

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Je kunt als meubelmaker/(scheeps)interieurbouwer aan de slag in de hout- en meubelbranche. Je werkt bij een meubelmakerij, (scheeps)interieurbouwbedrijf of bij een groter opgezette meubelmakerij; een meubelfabriek.

We hoeven jou natuurlijk niet te vertellen wat meubels en interieurs zijn. Je vindt ze thuis, op het werk, maar ook op beurzen, in schepen en noem maar op. Jouw kerntaak bestaat uit het samenstellen, bewerken en afwerken van meubels en (scheeps)interieurbouwproducten. Zowel voor particulieren als voor bedrijven oftewel; kleine opdrachten en grotere projecten. Je werkt in de productieruimte en voert je opdrachten, onder leiding van je leidinggevende, zelfstandig uit. Soms werk je samen aan opdrachten. Bij het werk gebruik je verschillende machines, gereedschappen en materialen.

Opleidingsinhoud

Tijdens de opleiding leer je alles over het ontwerpen en samenstellen van nieuwe meubels. Materiaalkennis en het leren kennen van je gereedschap is een groot onderdeel van de opleiding om jou goed te kunnen voorbereiden op het echte werk. Verschillende hout worden behandeld tijdens lessen. Daarnaast wordt er ook focus gelegd op het leren van zagen en de nodige zaagtechnieken. Veiligheid tijdens werkzaamheden is natuurlijk een belangrijk aspect van de opleiding en zal uitgebreid behandeld worden zodat jij veilig en snel aan het werk kan!

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Een mbo-opleiding op niveau 2 heet een basisberoepsopleiding. Wil je bijvoorbeeld verkoper of medewerker financiële administratie worden? Dan kan je terecht bij een basisberoepsopleiding op niveau 2. De toelatingseisen voor dit niveau mbo-studies zijn strenger dan voor entreeopleidingen. Wil je een mbo-opleiding op niveau 2 doen? Dan heb je minimaal nodig:
  • een vmbo-diploma basisberoepsgerichte leerweg of;
  • een diploma van een kaderberoepsgerichte leerweg, vmbo theoretische leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg of;
  • een diploma van een entreeopleiding of een andere basisberoepsopleiding
  • zat je ooit op de havo of het vwo? Heb je dit niet afgemaakt? En wil je nu graag een mbo-opleiding doen? Dan mag je (als je van de derde naar de vierde klas overging) meestal een basisberoepsopleiding doen. Maar dat verschilt per school.

Kosten

Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

  • Voltijd MBO (BOL):
Voor het studiejaar 2023/2024 is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.357,-.
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.

  • Deeltijd MBO (BBL):
Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding niveau 1 en 2 (de assistent-, entree en basisberoepsopleiding) dan is het lesgeld voor 2023/2024 € 270,-.

Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is het lesgeld voor 2023/2024 € 654,-.

Het wettelijk les- en cursusgeld wordt jaarlijks geïndexeerd.

Verder leren

Wil je verder studeren? Dan kan je een mbo niveau-3 vakopleiding doen.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Je moet in dit beroep vooral erg nauwkeurig kunnen werken. Jij wilt graag een stukje kwalitatief vakwerk afleveren dat én functioneel is én er ook nog eens piekfijn uitziet. Zelfs wanneer de deadline nadert kun je nauwkeurig werken zonder daarbij in de stress te schieten.

Het spreekt voor zich je je interesseert voor hout en de verschillende machines en gereedschappen die bij het bewerken komen kijken. Het is belangrijk volgens de instructies en voorschriften te werken. Niet alleen om de veiligheid van jou en je collega’s te garanderen, maar ook om kwaliteit te kunnen leveren, het milieu te sparen en de klant een product naar wens te kunnen leveren.

Beroep in beeld

Gratis informatie aanvragen

Selecteer één of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
Amsterdam - HMC Amsterdam BOL BBL
Apeldoorn - Aventus Meubel- & Interieurbouw BOL BBL
Bergen op Zoom - Curio BOL BBL
Doetinchem - Graafschap College BOL BBL
Dordrecht, Papendrecht - Da Vinci College BOL BBL
Ede - Technova College BOL BBL
Eindhoven - Summa College BOL BBL
Emmen - Drenthe College BOL BBL
Gorinchem - Hoornbeeck College BOL BBL
Groningen - Alfa College BOL BBL
Heel Nederland - Edumatch College BOL BBL
Heerenveen - Firda (Friesland College) BOL BBL
Heerhugowaard - ROC Horizon College BOL BBL
Hengelo - ROC van Twente BOL BBL
Mierlo - ROC Ter AA BOL BBL
Nieuwegein - ROC Midden Nederland BOL BBL
Nijmegen - ROC Nijmegen BOL BBL
Rotterdam - HMC Rotterdam BOL BBL
Sneek, Drachten - Firda (jongeren) BOL BBL
Tilburg - ROC Tilburg BOL BBL
Veghel, s-Hertogenbosch - Koning Willem I College BOL BBL
Venlo - Gilde Opleidingen BOL BBL

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.