Hogeschool Rotterdam

Verloskunde

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Als verloskundige kan je onder meer aan de slag bij verloskundige praktijken, gezondheidscentra en ziekenhuizen. Je kan echter ook een eigen praktijk beginnen of werken in onderzoeksinstituten of ontwikkelingslanden.

Je begeleidt vrouwen tijdens de bevalling - ook wel genoemd de partus - en het kraambed. Je zorgt ervoor dat het kind zo goed mogelijk ter wereld komt en helpt de moeder zo gezond mogelijk weer van het kraambed. Als je in een ziekenhuis werkt, voer je het werk uit onder supervisie van een gynaecoloog.

Tevens houd je spreekuur, waar je spreek met vrouwen die zwanger zijn, willen worden, of die het zijn geweest. Je voorziet hen van raad en advies.

Vaak ook denk je mee aan hoe het zorgbeleid zou kunnen worden geoptimaliseerd.

Opleidingsinhoud

In het propedeusejaar vorm je je een beeld van het beroep. Het is een breed, oriënterend jaar, waarin je met name zelfstandig aan opdrachten werkt, maar ook middels projecten wat opsteekt.

Gedurende de hoofdfase verschuift de focus naar het projectgericht leren. Je werkt in groepen aan opdrachten op gebied van bijvoorbeeld vrouwengezondheid, praktijkmanagement en prenatale screening.

De helft van de studie bestaat uit stages, ook al tijdens het eerste jaar. Je bent stagiair bij verloskundige praktijken en ziekenhuizen, waar je de beoefening van het ambt ‘verloskundige’ verder onder de knie krijgt. De student vervult zelf een belangrijke rol tijdens de opleiding. Je formuleert je eigen leerdoelen en focust op de competenties die je nodig hebt voor het uiteindelijke beroep.

In het laatste jaar doe je een afstudeeronderzoek en richt je je op het vervolmaken van je competenties.

Vooropleiding

Voor de actuele eisen aan de vooropleiding verwijzen we je naar de website van de aanbieder.

Kosten

In het hoger onderwijs moet je collegegeld betalen aan de hogeschool of universiteit. Bij een hoger onderwijsinstelling die door de overheid gefinancierd wordt, is het collegegeld voor bepaalde groepen vastgesteld. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

  • Voltijdse opleiding:
Voor het studiejaar 2019/2020 (start 1 september) is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 2.083,-

  • Deeltijd of duale opleiding:
Volg je een deeltijd of duale opleiding dan bedraagt het collegegeld voor het studiejaar 2019/2020 tussen de € 1.240,- en de € 2.083,-. Dit bedrag wordt door de instelling vastgesteld.

Het wettelijk collegegeld wordt jaarlijks geïndexeerd.

Vervolgopleiding

Na deze opleiding kun je doorstromen naar een aansluitende masteropleiding aan een universiteit.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Als verloskundige ben je communicatief vaardig en kan je goed beslissingen nemen. Daarbij ben je klant- en kwaliteitsgericht en is het vaak hard werken, dus je moet stressbestendig zijn.

Een mogelijk nadeel van het beroep zijn de onvoorziene werktijden. Het is immers niet honderd procent te kanaliseren wanneer een vrouw bevalt. En van tijd tot tijd kan het gebeuren dat iets niet volgens plan gaat bij de bevalling, met alle gevolgen van dien. Daar moet je mee om kunnen gaan.

Gratis informatie aanvragen

Selecteer één of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
Amsterdam - Hogeschool Inholland Voltijd Deeltijd Duaal
Maastricht - Zuyd Hogeschool Voltijd Deeltijd Duaal
Rotterdam - Hogeschool Rotterdam Voltijd Deeltijd Duaal

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.