Zadkine

Handhaver toezicht en veiligheid

Richting binnen: Toezicht en veiligheid

MBO-opleiding
25409
2 tot 3 jaar
BOL, BBL
3

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Je bent als Handhaver Toezicht en Veiligheid in dienst van een gemeente of een door de gemeente ingestelde organisatie voor stadstoezicht of een andere aan een gemeente, provincie of overheid gelieerde instelling of organisatie.

Als Handhaver Toezicht en Veiligheid ben je verantwoordelijk voor het toezien op de orde en veiligheid, het informeren en verwijzen van publiek en je biedt ondersteuning bij projecten en (gemeentelijke) evenementen.
De werkzaamheden, die vooral op straat plaatsvinden, zijn een combinatie van preventief toezicht houden, service verlenen en voor de handhaver toezicht en veiligheid sanctioneren.

Als Handhaver Toezicht en Veiligheid surveilleer je in uniform op plaatsen en tijden wanneer dat wenselijk is. Je hebt een verantwoordelijke functie en je zorgt ervoor dat je risico’s voortijdig signaleert zodat je tijdig in kan grijpen. Je hebt verdergaande bevoegdheden waarmee je mensen staande mag houden en /of goederen in mag nemen of zelfs mag sanctioneren. Daarnaast heb je een dienstverlenende taak waarbij je advies geeft aan mensen, bijvoorbeeld over een parkeerplaats en bezoekers de weg wijst.

Je bent in je functie als Handhaver Toezicht en Veiligheidverantwoordelijk voor je eigen takenpakket. Zelfstandigheid is in je werk van groot belang. Je neemt bij het surveilleren het voortouw bij eventuele in te zetten acties en je hebt ten opzichte van de Assistenten- en of Medewerkers Handhaver Toezicht en Veiligheid begeleidende en aansturende rol.

Opleidingsinhoud

Tijdens je opleiding leer je alle aspecten kennen die bij het beroep horen. Hierbij leer je samen te werken binnen een team, maar ook met hulpdiensten zoals de politie of brandweer. Je leert hoe een surveillance moet worden uitgevoerd en hoe om te gaan met agressie. Andere vakken die erbij horen zijn levensreddend handelen, persoonlijke ontwikkeling rechts- en wetkennis en sanctioneren. Daarnaast is sport een groot onderdeel van de opleiding om jouw lichamelijk gezondheid zo goed mogelijk te houden!

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Een mbo-opleiding op niveau 3 heet een vakopleiding. De opleiding duurt 3 jaar.
De toelatingseisen voor een vakopleiding zijn:
  • minimaal vmbo kader. Heb je bijvoorbeeld een vmbo-diploma basisleerweg? Dan voldoe je niet aan de toelatingseisen voor een mbo-opleiding op dit niveau;
  • een diploma van vmbo theoretische of gemende leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg;
  • heb je al een mbo-opleiding op niveau 2 (basisberoepsopleiding) gedaan? Of een andere vakopleiding? Dan kan je beginnen met de studie die je wil doen.
  • heb je de havo of het vwo niet afgemaakt? Dan is een overgangsbewijs van de derde naar de vierde klas vaak ook genoeg.

Kosten

Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

  • Voltijd MBO (BOL):
Voor het studiejaar 2023/2024 is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.357,-.
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.

  • Deeltijd MBO (BBL):
Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding niveau 1 en 2 (de assistent-, entree en basisberoepsopleiding) dan is het lesgeld voor 2023/2024 € 270,-.

Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is het lesgeld voor 2023/2024 € 654,-.

Het wettelijk les- en cursusgeld wordt jaarlijks geïndexeerd.

Verder leren

Wil je verder studeren? Dan kan je een mbo niveau-4 middenkaderopleiding doen.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Je bent duidelijk in je woorden en je communicatieve vaardigheden zijn sterk. Daarnaast ben je fit en heb je een goede conditie. Je bent een persoon die stevig in zijn of haar schoenen staat en kunt daadkrachtig optreden wanneer dit nodig is. Je hebt geen problemen met het zelfstandig verrichten van je werk en hebt een groot gevoel voor verantwoordelijkheid.

Beroep in beeld

Gratis informatie aanvragen

Selecteer één of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
Alkmaar - ROC Horizon College BOL BBL
Almere Buiten - ROC van Flevoland BOL BBL
Alphen aan den Rijn, Gouda - mboRijnland BOL BBL
Amersfoort - MBO Amersfoort BOL BBL
Amsterdam - ROC van Amsterdam BOL BBL
Arnhem - Rijn IJssel BOL BBL
Assen - Drenthe College BOL BBL
Den Haag - ROC Mondriaan BOL BBL
Den Helder, Schagen - Vonk BOL BBL
Doetinchem - Graafschap College BOL BBL
Eindhoven - Summa College BOL BBL
Enschede - ROC van Twente BOL BBL
Goes - Scalda BOL BBL
Groningen, Hoogeveen - Alfa College BOL BBL
Haarlem - ROC Nova College BOL BBL
Harderwijk, Zwolle - Landstede MBO BOL BBL
Heel Nederland - Edumatch College BOL BBL
Heerlen - Vista College BOL BBL
Leeuwarden - Firda (jongeren) BOL BBL
Nijmegen, Boxmeer - ROC Nijmegen BOL BBL
Oss, s-Hertogenbosch - Koning Willem I College BOL BBL
Roermond - Gilde Opleidingen BOL BBL
Rotterdam - Albeda BOL BBL
Rotterdam-Hoogvliet - Zadkine BOL BBL
Tilburg - ROC Tilburg BOL BBL

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.