Allround plaatwerker

Richting binnen: Metaalbewerken

MBO-opleiding
25289
2 tot 4 jaar
BOL, BBL
3

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Als Allround plaatwerker ben je werkzaam in de sector Techniek. Je bent werkzaam bij bedrijven in de metaalproductenindustrie waarbij de nadruk ligt op isolatie, plaatwerk, constructie, pijpenbewerking en lassen. Je voert werkzaamheden uit op de afdeling plaatbewerking voor verschillende marktsegmenten waaronder, de transportmiddelenindustrie, machine- en apparatenbouw, telecommunicatie, computerindustrie, voedingsmiddelen- en drankenindustrie en verkeerssystemen.

Afhankelijk van het bedrijf waarin je werkzaam bent verricht je zowel ondersteunende werkzaamheden in productie, montage en isolatie van onderdelen, assembleren, als het vervaardigen van diverse complexe samengestelde producten van diverse soorten materialen. Met de onderdelen die je hebt ontwikkeld, worden de plaatconstructies op locatie samengesteld. Hierbij kun jijzelf betrokken zijn of dit wordt door jouw collega’s uitgevoerd.

Als Allround Plaatwerker heb je een uitvoerende en een vaktechnisch controlerende rol. Je voert meestal in opdracht van je leidinggevende je opdrachten uit. Je leidinggevende voert de eindcontrole uit. Jij ziet erop toe dat de werkzaamheden veilig worden uitgevoerd. Je bent verantwoordelijk voor je eigen veiligheid en die van je collega’s. Je werkt volgens ARBO voorschriften en geldende bedrijfsregels ten aanzien van veiligheid, welzijn en milieu.

Opleidingsinhoud

Tijdens de opleiding leer je de verschillende soorten materialen zoals metaal kennen. Hierbij kun je denken aan verschillende diktes die van belang zijn bij het werk. Je leert verschillende technieken en krijgt les in het bedienen van verschillende machines en andere apparatuur. Daarnaast worden jouw leiderschapskwaliteiten verder ontwikkeld en leer je hoe je het beste kunt samenwerken in een team om het beste werk te kunnen afleveren. Daarnaast leer je hoe je technieken toepast bij het bewerken en vervormen van verschillende materialen en hoe je controles het beste uitvoert.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Een mbo-opleiding op niveau 3 heet een vakopleiding. De opleiding duurt 3 jaar.
De toelatingseisen voor een vakopleiding zijn:
  • minimaal vmbo kader. Heb je bijvoorbeeld een vmbo-diploma basisleerweg? Dan voldoe je niet aan de toelatingseisen voor een mbo-opleiding op dit niveau;
  • een diploma van vmbo theoretische of gemende leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg;
  • heb je al een mbo-opleiding op niveau 2 (basisberoepsopleiding) gedaan? Of een andere vakopleiding? Dan kan je beginnen met de studie die je wil doen.
  • heb je de havo of het vwo niet afgemaakt? Dan is een overgangsbewijs van de derde naar de vierde klas vaak ook genoeg.

Kosten

Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

  • Voltijd MBO (BOL):
Voor het studiejaar 2023/2024 is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.357,-.
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.

  • Deeltijd MBO (BBL):
Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding niveau 1 en 2 (de assistent-, entree en basisberoepsopleiding) dan is het lesgeld voor 2023/2024 € 270,-.

Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is het lesgeld voor 2023/2024 € 654,-.

Het wettelijk les- en cursusgeld wordt jaarlijks geïndexeerd.

Verder leren

Wil je verder studeren? Dan kan je een mbo niveau-4 middenkaderopleiding doen.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Je bent handig, werkt hard en kan niet wachten om aan de slag te gaan. Je bent een kei in leidinggeven en staat vaak voorop in een groep om de rest mee te nemen. Ondanks je leiderschapskwaliteiten kun je teamwerk wel waarderen en kun je goed samenwerken binnen een groep. Je hebt een affiniteit met de havens en scheepsbouw en kunt goed overweg met machines en installaties.

Gratis informatie aanvragen

Selecteer één of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
Amsterdam - ROC van Amsterdam BOL BBL
Barneveld, Amersfoort, Apeldoorn, Kampen, Rotterdam - Hoornbeeck College BOL BBL
Deurne - ROC Ter AA BOL BBL
Doetinchem - Graafschap College BOL BBL
Drachten , Emmeloord - Firda (jongeren) BOL BBL
Heel Nederland - Edumatch College BOL BBL
Hengelo - ROC van Twente BOL BBL
Hoogeveen - Alfa College BOL BBL
Oss, Veghel - Koning Willem I College BOL BBL
Tilburg - ROC Tilburg BOL BBL

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.