Friesland College

Werkvoorbereider meubelindustrie/(scheeps)interieurbouw

Richting binnen: Werkvoorbereider houtbranche

MBO-opleiding
25020
3 tot 4 jaar
BOL, BBL
4

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Je werkt als Werkvoorbereider meubelindustrie/(scheeps)interieurbouw in een meubelbedrijf waar kasten, tafels, stoelen gemaakt worden. Ook kan je aan de slag in interieurbouwbedrijf of een scheepsinterieurbouwbedrijf. Je voert je werkzaamheden uit op het bedrijfbureau, maar doet ook inmeetwerkzaamheden op locatie.

Jij bent degene, zoals de functienaam ook al zegt, die het werk voorbereidt. Je maakt technische tekeningen, koopt materialen in en hebt afstemming met de betrokken medewerkers / partijen. Calculeren, ofwel prijsberekeningen maken van de kosten die het project met zich meebrengt hoort ook bij jouw taken. Je werkt aan verschillende projecten. Denk hierbij aan woningrenovaties of bijvoorbeeld horecabedrijven inrichten. Jij begeleidt het gehele project en hebt hierbij ook een adviserende en aansturende rol. Voor de projecten die je doet heb je veel klantencontact en stem je met hen af wat er precies dient te gebeuren.

Je hebt een verantwoordelijke taak. Belangrijk is dat je je hiervan bewust bent en dat je nauwkeurig en zorgvuldig te werk gaat. Gedurende het project ben jij degene die het proces waarborgt. Je moet de werkzaamheden tussen de verschillende afdelingen dan ook goed afstemmen. Je hebt te maken met veel afwisseling in je werk, omdat je aan diverse projecten werkt. Hierdoor kom je in contact met verschillende opdrachtgevers. Je hebt ten opzichte van de klanten een klantgerichte houding en bent communicatief vaardig.

Opleidingsinhoud

Zoals de opleidingsnaam al zegt, zorg jij dat al het werk voor wordt bereidt. Zo kan de meubelmaker aan de slag en gelijk aan de slag. Tijdens de opleiding leer je advies geven en verkoopgesprekken voeren. Vervolgens leer je hoe je een opdracht kunt inschatten en deze kunt begroten.
Om de meubelmaker nog beter te ondersteunen leer je ook hoe je de inkoop regelt van materialen en gereedschap.
Elke mbo-opleiding kent een aantal basisvakken. Dit zijn onder andere Nederlands, rekenen en burgerschap.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Een mbo-opleiding op niveau-4 heet een middenkaderopleiding. Je studie duurt 3 of 4 jaar, dit verschilt per opleiding.

De toelatingseisen zijn voor een middenkaderopleiding iets anders dan voor mbo-opleidingen op de andere niveaus:

  • je hebt een diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, vmbo theoretische leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg;
  • je hebt een diploma van een vakopleiding, dus mbo niveau 3, is meestal voldoende voor een mbo-studie op niveau 4;
  • je hebt een basisberoepsopleiding (mbo niveau 2) gedaan. (je kan dan bij sommige scholen beginnen aan een middenkaderopleiding);
  • een overgangsbewijs van de derde naar de vierde klas havo of vwo. (sommige scholen willen dat je een havodiploma hebt voor een mbo-opleiding op niveau 4, maar dat verschilt per school. Informeer hiernaar bij de school).

Kosten

Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc.

  • Voltijd MBO (BOL):
Voor het studiejaar 2021/2022 is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 608,-.
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.

  • Deeltijd MBO (BBL):
Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding niveau 1 en 2 (de assistent-, entree en basisberoepsopleiding) dan is het cursusgeld voor 2021/2022 € 126,00.
Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is dit voor 2021/2022 € 306,-.

Deze bijdrage verschilt per school. Vanwege de coronamaatregelen is het wettelijk collegegeld in het studiejaar 2021/2022 eenmalig 50% lager. Het wettelijk les- en cursusgeld wordt jaarlijks geïndexeerd.

Verder leren

Wil je verder studeren? Na deze niveau-4 middenkaderopleiding kun je doorstromen naar een HBO studie aan een Hogeschool.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Het spreekt voor zich dat je het, als meewerkend leidinggevende, leuk vindt om zowel uitvoerend als coördinerend bezig te zijn. Je vindt het leuk om nauwkeurig te werken, staat open voor nieuwe uitdagingen, bent doortastend en flexibel. Daarbij kun je zelfstandig werken, maar ook zeker in teamverband waarbij jij een leidinggevende en voorbeeldfunctie vervult. Je bent een schakel tussen de werkvloer en de bedrijfsleiding, beide moet je tevreden houden.

Het is belangrijk planmatig en volgens de instructies en voorschriften te werken. Niet alleen om de veiligheid van jou en je collega’s te garanderen, maar ook om de kwaliteit te bewaken, het milieu te sparen en de klant een product naar wens te leveren. Deze instructies en werkplanningen stel je zelf op gezien je rol als leidinggevende en productie(proces)voorbereider. Je moet afwijkingen kunnen signaleren, problemen op kunnen lossen en verbeteringen kunnen aanbrengen in het productieproces.

Beroep in beeld

Gratis informatie aanvragen

Selecteer één of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
's-Hertogenbosch - Koning Willem I College BOL BBL
Amsterdam - HMC Amsterdam BOL BBL
Ede - ROC A12 BOL BBL
Ede - Technova College BOL BBL
Heel Nederland - Edumatch College BOL BBL
Heerenveen - Friesland College BOL BBL
Heerhugowaard - ROC Horizon College BOL BBL
Nieuwegein - ROC Midden Nederland BOL BBL
Rijssen - ROC van Twente BOL BBL
Rotterdam - HMC Rotterdam BOL BBL
Veldhoven - Summa College BOL BBL
Venlo - Gilde Opleidingen BOL BBL

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.