Dierenartsassistent paraveterinair

Richting binnen: Paraveterinaire ondersteuning

MBO-opleiding
25577
3 tot 4 jaar
BOL, BBL
4

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Na het succesvol afronden van de opleiding Dierenartsassistent Paraveterinair kun je werk vinden in bijvoorbeeld een dierenartsenpraktijk. Je krijgt daar te maken met verschillende soorten dieren zoals koeien, varkens en paarden. Je kunt ook werken met gezelschapsdieren zoals honden, katten, cavia’s, konijnen en noem maar op. Je kunt ook aan de slag bij een kliniek voor bijzondere dieren.

Als dierenartsassistent paraveterinair bestaan je werkzaamheden uit verschillende taken. Ook bij een dierenartspraktijk worden spreekuren gehouden. Jij assisteert hierbij de dierenarts. Daarnaast hou je je ook bezig met receptiewerkzaamheden. Wanneer er operaties uitgevoerd moeten worden verleen je assistentie aan de dierenarts. Na de operatie verzorg je de opgenomen dieren. Bij het werk moet je ook in het laboratorium aan de slag en maak je röntgenfoto’s. Je hebt tijdens je werk ook te maken met de eigenaren van de dieren.

Opleidingsinhoud

Dit is een opleiding waarbij je veel verschillende informatie krijgt. Ten eerste leer je over anatomie, fysiologie en pathologie van dieren. Je leert hoe ze zijn gebouwd en welke problemen zich kunnen voordoen. Ten tweede ga je leren met welke instrumenten je gaat werken en waarvoor deze dienen. Je leert eerste hulp, medicijnen beheren en voorschrijven en radiologie. Als laatste krijg je nog les in klanten te woord staan en administratieve handelingen.
Naast de beroepsinhoud zijn er een aantal algemene, verplichte vakken. Dit zijn onder andere Nederlands, rekenen en burgerschap.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Tot het MBO word je toegelaten als je reeds enkele jaren voortgezet onderwijs hebt gehad, meestal een VMBO-opleiding of enkele jaren HAVO of VWO.
  • Voor deze niveau 4 (Specialisten/Middenkaderopleiding) heb je minimaal een VMBO-diploma (Kaderberoepsgerichte leerweg, Gemengde leerweg of Theoretische leerweg) of overgangsbewijs van HAVO/VWO naar HAVO /VWO 4 nodig.

Kosten

Binnen het middelbaar beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

Voltijd MBO (BOL):
Voor het studiejaar 2020/2021 is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.202,-.
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.

Deeltijd MBO (BBL):
  • Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding niveau 1 en 2 (de assistent-, entree en basisberoepsopleiding) dan is het cursusgeld voor 2020/2021 € 250,00.
  • Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is dit € 606,00.

Het wettelijk les- en cursusgeld. wordt jaarlijks geïndexeerd.

Verder leren

Na deze opleiding kun je doorstromen naar een aansluitende HBO opleiding, zoals;

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Om dit beroep uit te oefenen moet je er van houden om met dieren om te gaan. Daarnaast is het ook belangrijk dat je een klantgerichte instelling hebt. Je zult er rekening mee moeten houden dat je ook te maken krijgt met minder leuke momenten, je werkt namelijk vaak met zieke dieren. Je moet voortdurend letten op de situatie van het dier. Je moet kunnen werken volgens het zorgsysteem. Verder hoor je nauwkeurig te werken en moet je het werk op tijd af kunnen krijgen. Bij veel dierenartspraktijken zijn de bezoekuren ’s avonds, het kan voorkomen dat jij dan moet werken.

Beroep in beeld

Gratis informatie aanvragen

Selecteer één of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
Aalsmeer, Dordrecht, Gouda, Houten - Wellantcollege BOL BBL
Alkmaar - Clusius College BOL BBL
Almelo, Deventer, Doetinchem, Hardenberg, Zwolle - Zone.College BOL BBL
Breda - Curio BOL BBL
Den Bosch, Helmond, Nijmegen - Helicon MBO Den Bosch BOL BBL
Emmen, Groningen, Meppel - AOC Terra BOL BBL
Heerlen, Horst - Citaverde College BOL BBL
Leeuwarden - Nordwin College BOL BBL
Maasland - Lentiz Onderwijsgroep BOL BBL
Raalte - Landstede MBO BOL BBL
Raalte - Landstede BOL BBL

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.