Dierenartsassistent paraveterinair

Richting binnen: Paraveterinaire ondersteuning

MBO-opleiding
25731
3 tot 4 jaar
BOL
4

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Na het succesvol afronden van de opleiding Dierenartsassistent Paraveterinair kun je werk vinden in bijvoorbeeld een dierenartsenpraktijk. Je krijgt daar te maken met verschillende soorten dieren zoals koeien, varkens en paarden. Je kunt ook werken met gezelschapsdieren zoals honden, katten, cavia’s, konijnen en noem maar op. Je kunt ook aan de slag bij een kliniek voor bijzondere dieren.

Als dierenartsassistent paraveterinair bestaan je werkzaamheden uit verschillende taken. Ook bij een dierenartspraktijk worden spreekuren gehouden. Jij assisteert hierbij de dierenarts. Daarnaast hou je je ook bezig met receptiewerkzaamheden. Wanneer er operaties uitgevoerd moeten worden verleen je assistentie aan de dierenarts. Na de operatie verzorg je de opgenomen dieren. Bij het werk moet je ook in het laboratorium aan de slag en maak je röntgenfoto’s. Je hebt tijdens je werk ook te maken met de eigenaren van de dieren.

Opleidingsinhoud

Dit is een opleiding waarbij je veel verschillende informatie krijgt. Ten eerste leer je over anatomie, fysiologie en pathologie van dieren. Je leert hoe ze zijn gebouwd en welke problemen zich kunnen voordoen. Ten tweede ga je leren met welke instrumenten je gaat werken en waarvoor deze dienen. Je leert eerste hulp, medicijnen beheren en voorschrijven en radiologie. Als laatste krijg je nog les in klanten te woord staan en administratieve handelingen.
Naast de beroepsinhoud zijn er een aantal algemene, verplichte vakken. Dit zijn onder andere Nederlands, rekenen en burgerschap.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Een mbo-opleiding op niveau-4 heet een middenkaderopleiding. Je studie duurt 3 of 4 jaar, dit verschilt per opleiding.

De toelatingseisen zijn voor een middenkaderopleiding iets anders dan voor mbo-opleidingen op de andere niveaus:

  • je hebt een diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, vmbo theoretische leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg;
  • je hebt een diploma van een vakopleiding, dus mbo niveau 3, is meestal voldoende voor een mbo-studie op niveau 4;
  • je hebt een basisberoepsopleiding (mbo niveau 2) gedaan. (je kan dan bij sommige scholen beginnen aan een middenkaderopleiding);
  • een overgangsbewijs van de derde naar de vierde klas havo of vwo. (sommige scholen willen dat je een havodiploma hebt voor een mbo-opleiding op niveau 4, maar dat verschilt per school. Informeer hiernaar bij de school).

Kosten

Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

  • Voltijd MBO (BOL):
Voor het studiejaar 2023/2024 is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.357,-.
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.

  • Deeltijd MBO (BBL):
Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding niveau 1 en 2 (de assistent-, entree en basisberoepsopleiding) dan is het lesgeld voor 2023/2024 € 270,-.

Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is het lesgeld voor 2023/2024 € 654,-.

Het wettelijk les- en cursusgeld wordt jaarlijks geïndexeerd.

Verder leren

Wil je verder studeren? Na deze niveau-4 middenkaderopleiding kun je doorstromen naar een HBO studie aan een Hogeschool.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Om dit beroep uit te oefenen moet je er van houden om met dieren om te gaan. Daarnaast is het ook belangrijk dat je een klantgerichte instelling hebt. Je zult er rekening mee moeten houden dat je ook te maken krijgt met minder leuke momenten, je werkt namelijk vaak met zieke dieren. Je moet voortdurend letten op de situatie van het dier. Je moet kunnen werken volgens het zorgsysteem. Verder hoor je nauwkeurig te werken en moet je het werk op tijd af kunnen krijgen. Bij veel dierenartspraktijken zijn de bezoekuren ’s avonds, het kan voorkomen dat jij dan moet werken.

Beroep in beeld

Gratis informatie aanvragen

Selecteer één of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
Almelo, Deventer, Zwolle, Hardenberg, Doetinchem - Zone.college BOL BBL
Aalsmeer, Dordrecht, Helmond, Houten, Rijswijk, Den Bosch, Heerlen, Horst, Nijmegen - Yuverta BOL BBL
Barneveld, Leeuwarden - Aeres MBO BOL BBL
Breda - Curio BOL BBL
Emmen, Groningen, Meppel - Terra MBO BOL BBL
Maasland - Lentiz MBO BOL BBL
Raalte - Landstede MBO BOL BBL

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.