ROC Nova College

Schipper rondvaartboot beperkt vaargebied

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Als Schipper Rondvaartboot Beperkt Vaargebied werk je bij een rederij en vaar je op een rondvaartboot. Met je schip met passagiers vaar je rondvaarten of dagtochten. Als Schipper Rondvaartboot Beperkt Vaargebied vaar je zelfstandig op vaste of wisselende routes en let daarbij scherp op de tijd. Soms vaar je samen met een bemanningslid.

Je bent als Schipper Rondvaartboot Beperkt Vaargebied de gastheer aan boord van het schip. Je begeleidt passagiers, verstrekt informatie over de route en de mogelijkheden, beantwoordt vragen en verzorgt de benodigde administratie. Je bespreekt de cateringplanning met het bedienend personeel. Daarnaast maak je het schip schoon en voer je onderhouds- en reparatiewerkzaamheden uit. In geval van calamiteiten en ongevallen schakel je de rederij in. Daarnaast neem jij de leiding aan boord en je verleent waar nodig hulp. Op sommige boten is er een hostess aan boord die de passagiers begeleidt en van toeristische informatie voorziet. Daarnaast zijn er vaak cateringmedewerkers aan boord die verantwoordelijk zijn voor de bediening van de passagiers. De hostess en cateringmedewerkers stemmen hun werkzaamheden met jou als Schipper Rondvaartboot Beperkt Vaargebied af.

Als Schipper Rondvaartboot Beperkt Vaargebied ben je accuraat, flexibel, stressbestendig, oplossingsgericht en communicatief vaardig. Je hebt een positieve instelling ten aanzien van bemanning en passagiers en bent discreet, integer en gastvrij. Jij bent het visitekaartje van de rederij en fungeert als voorbeeld voor bemanningsleden en als gastheer voor de passagiers.

Opleidingsinhoud

Tijdens de opleiding schipper rondvaartboot beperkt vaargebied leer je vaste en wisselende rondvaartroutes en de geleerde vaarregels toe te passen. Je leert samenwerken en het verbeteren van je communicatievaardigheden. Jij hebt de leiding, je leert daarom levensreddend behandelen en het verhelpen van noodgevallen. Je begeleidt passagiers, verstrekt informatie over de route en de mogelijkheden, beantwoordt vragen en verzorgt de benodigde administratie. Je bespreekt de cateringplanning met het bedienend personeel. Daarnaast maak je het schip schoon en voer je onderhouds- en reparatiewerkzaamheden uit.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Voor de basisberoepsopleiding (niveau 2) gelden geen toelatingseisen als er geen assistentopleiding is die opleidt voor hetzelfde beroep. Maar als deze er wel is gelden de volgende toelatingseisen:
- basisberoepsgerichte leerweg of kaderberoepsgerichte leerweg: Je hebt een diploma lager beroepsonderwijs (lbo), voorbereidend beroepsonderwijs (vbo) of voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs (vmbo);
- theoretische leerweg: je hebt een mavo-diploma of vmbo-diploma;
- gemengde leerweg: je hebt een diploma mavo-vbo of een vmbo-diploma;
- je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo met gunstig gevolg hebt doorlopen;
- je bent in het bezit van een ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling;
- een assistentopleiding die opleidt tot hetzelfde beroep of dezelfde richting.

Kosten

Binnen het middelbaar beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

Voltijd MBO (BOL):
Voor het studiejaar 2020/2021 is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.202,-.
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.

Deeltijd MBO (BBL):
  • Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding niveau 1 en 2 (de assistent-, entree en basisberoepsopleiding) dan is het cursusgeld voor 2020/2021 € 250,00.
  • Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is dit € 606,00.

Verder leren

Na deze opleiding kun je doorstromen naar een opleiding op niveau 3, zoals;

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Je bent een echte leider en houd van een uitdaging. Je neemt je verantwoordelijkheid en bent een echte doorzetter! Je bent flexibel, stressbestendig, oplossingsgericht en communicatief vaardig!

Gratis informatie aanvragen

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.