Medewerker fastservice

Richting binnen: Fastservice

MBO-opleiding
25178
1 tot 2 jaar
BOL, BBL
2

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Als Medewerker Fastservice verricht jij je werkzaamheden in de foodsector. De bedrijven waar je werkt, hebben verschillende formules. Hierbij kan worden gedacht aan fastfoodrestaurants, buffetrestaurants, bedrijfskantines, cafetaria’s en strandpaviljoens, ijssalons, koffiezaken en tearooms, bake-off bedrijven, broodjeszaken, lunchrooms, pizza-afhaal- en bezorgbedrijven en pannenkoekenrestaurants.

Je voert in deze functie een veelheid van werkzaamheden uit. Je verricht voorbereidende en afrondende werkzaamheden, schoonmaakwerkzaamheden, eenvoudige onderhoudswerkzaamheden en productie- en distributiewerkzaamheden. Kenmerkend voor bedrijven waar je werkzaam bent is dat de gasten verwachten dat de service correct, snel en eenvoudig is en dat de verblijfsduur van de gast relatief kort is. De producten die worden aangeboden moeten eenvoudig zijn en al een voorbewerking hebben ondergaan. De prijs moet relatief laag zijn. Tegelijkertijd moet jij bestellingen geheel of gedeeltelijk klaarmaken, samenstellen of verzamelen en contact hebben met de gast.

Als Medewerker Fastservice voer je zowel productie- als distributiewerkzaamheden uit en toont de bereidheid om leiding te aanvaarden en om bij de uitvoering van opdrachten instructies en aanwijzingen op te volgen.

Opleidingsinhoud

Tijdens de opleiding staan voedingsleer en bijvoorbeeld warenkennis voorop. Bedrijfsformules, gastvrijheid en processen worden allemaal tijdens de opleiding uitgebreid behandeld om jou voor te bereiden op het echte werk. Naast deze vakken worden jouw verkooptechnieken verder ontwikkeld om zo toekomstige gasten en klanten de beste manier van service te bieden.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Een mbo-opleiding op niveau 2 heet een basisberoepsopleiding. Wil je bijvoorbeeld verkoper of medewerker financiële administratie worden? Dan kan je terecht bij een basisberoepsopleiding op niveau 2. De toelatingseisen voor dit niveau mbo-studies zijn strenger dan voor entreeopleidingen. Wil je een mbo-opleiding op niveau 2 doen? Dan heb je minimaal nodig:
  • een vmbo-diploma basisberoepsgerichte leerweg of;
  • een diploma van een kaderberoepsgerichte leerweg, vmbo theoretische leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg of;
  • een diploma van een entreeopleiding of een andere basisberoepsopleiding
  • zat je ooit op de havo of het vwo? Heb je dit niet afgemaakt? En wil je nu graag een mbo-opleiding doen? Dan mag je (als je van de derde naar de vierde klas overging) meestal een basisberoepsopleiding doen. Maar dat verschilt per school.

Kosten

Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

  • Voltijd MBO (BOL):
Voor het studiejaar 2023/2024 is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.357,-.
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.

  • Deeltijd MBO (BBL):
Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding niveau 1 en 2 (de assistent-, entree en basisberoepsopleiding) dan is het lesgeld voor 2023/2024 € 270,-.

Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is het lesgeld voor 2023/2024 € 654,-.

Het wettelijk les- en cursusgeld wordt jaarlijks geïndexeerd.

Verder leren

Wil je verder studeren? Dan kan je een mbo niveau-3 vakopleiding doen.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Je bent een echte teamplayer die graag samenwerkt om zo het beste resultaat te boeken. Je werkt graag binnen de horeca en bent flexibel ingesteld, dit is van belang bij het draaien van wisselende diensten die binnen deze branche niet meer dan normaal zijn. Je bent daarnaast altijd klantvriendelijk en gastvrij.

Gratis informatie aanvragen

Selecteer één of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
Cuijk, s-Hertogenbosch - Koning Willem I College BOL BBL
Den Haag - ROC Mondriaan BOL BBL
Ede - Dulon College BOL BBL
Heerenveen, Leeuwarden - Firda (Friesland College) BOL BBL
Hoofddorp - ROC Nova College BOL BBL
Winschoten - Noorderpoort BOL BBL
Zwolle - Landstede MBO BOL BBL

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.