1e Medewerker fastservice

Richting binnen: Fastservice

MBO-opleiding
25176
1 tot 2 jaar
BOL, BBL
3

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Als eerste medewerker fastservice kun je in de fastservicesector gaan werken in verschillende fastservicebedrijven. Hierbij kun je denken aan cafetaria’s, ijssalons, koffiezaken en tearooms, broodjeszaken, lunchrooms, fastfoodrestaurants, buffetrestaurants, bedrijfskantines en strandpaviljoens, bake-off bedrijven, pannenkoekenrestaurants en pizza-afhaal- en bezorgbedrijven.

Als eerste medewerker fastservice geef je leiding aan een kleine groep medewerkers.
Je bent iemand die altijd het overzicht heeft, kan controleren, corrigeren en delegeren, maar je zorgt ook voor een goede werksfeer op de werkvloer. Jij kunt mensen aansturen en hen uitleggen wat er van hen wordt verwacht. Ook vind je het als 1e Medewerker fastservice een uitdaging om bestaande werkprocessen en het assortiment te verbeteren of te vernieuwen. Je coördineert de dagelijkse werkzaamheden en je bent verantwoordelijk voor de ontvangst en opslag van de goederen en grondstoffen die worden geleverd.

Om jouw taak goed te kunnen uitvoeren is het belangrijk dat je goed kunt werken in teamverband. Je bent servicegericht en houd graag rekening met de wensen van de gasten. Jij gaat voor resultaat en je vindt het belangrijk om je werk goed uit te voeren.
Hierbij werk je nauwkeurig en hygiënisch. Je bent stressbestendig en je bent bereid om je extra in te zetten als het druk is. Je vindt het niet erg om op wisselende tijden te werken. Daarnaast is een commerciële kijk op zaken belangrijk, je wilt namelijk bijdragen aan een goede omzet van het bedrijf.

Opleidingsinhoud

Tijdens de opleiding eerste medewerker fastservice leer je alles op gebied van leidinggeven. Je leert wat kwaliteit bepaalt en hoe deze te beïnvloeden. Je doet kennis op, op gebied van kwaliteit en hygiëne. Gastvrijheid is een pré.
Je volgt algemene vakken als Nederlands, rekenen, loopbaan en burgerschap. Afhankelijk van je ontwikkeling en ambities kun je naast je algemene vakken kiezen voor een keuzedeel als, inspelen op innovaties, duurzaamheid, Engels en/of oriëntatie en ondernemerschap.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Een mbo-opleiding op niveau 3 heet een vakopleiding. De opleiding duurt 3 jaar.
De toelatingseisen voor een vakopleiding zijn:
  • minimaal vmbo kader. Heb je bijvoorbeeld een vmbo-diploma basisleerweg? Dan voldoe je niet aan de toelatingseisen voor een mbo-opleiding op dit niveau;
  • een diploma van vmbo theoretische of gemende leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg;
  • heb je al een mbo-opleiding op niveau 2 (basisberoepsopleiding) gedaan? Of een andere vakopleiding? Dan kan je beginnen met de studie die je wil doen.
  • heb je de havo of het vwo niet afgemaakt? Dan is een overgangsbewijs van de derde naar de vierde klas vaak ook genoeg.

Kosten

Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

  • Voltijd MBO (BOL):
Voor het studiejaar 2023/2024 is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.357,-.
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.

  • Deeltijd MBO (BBL):
Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding niveau 1 en 2 (de assistent-, entree en basisberoepsopleiding) dan is het lesgeld voor 2023/2024 € 270,-.

Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is het lesgeld voor 2023/2024 € 654,-.

Het wettelijk les- en cursusgeld wordt jaarlijks geïndexeerd.

Verder leren

Wil je verder studeren? Dan kan je een mbo niveau-4 middenkaderopleiding doen.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Je bent een echte leider! Je bent servicegericht en houdt rekening met andere mensen. Jij gaat voor resultaat en vindt het belangrijk om je werk goed uit te voeren. Je kunt goed werken in teamverband.

Gratis informatie aanvragen

Selecteer één of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
Almelo, Amstelveen, Breda, Enschede, Dordrecht, Eindhoven, Goes, Groningen, Heerhugowaard, Houten, Leeuwarden, Maastricht, Rijswijk, Roermond, Rotterdam, Velp, Zwolle - SVO vakopleiding food BOL BBL
Den Haag - ROC Mondriaan BOL BBL
Hoofddorp - ROC Nova College BOL BBL
Leeuwarden - Firda (Friesland College) BOL BBL
Winschoten - Noorderpoort BOL BBL

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.