Markus Verbeek Praehep

Moderne Bedrijfsadministratie (MBA)

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

U bent u al enkele jaren werkzaam in een ondersteunende functie op een financieel-administratieve afdeling. U bent toe aan een volgende stap in uw carrière en u wilt uw kennis uitbreiden en uw vaardigheden verder ontwikkelen. Het diploma Moderne Bedrijfsadministratie (MBA) is een veel gevraagd diploma. Dit diploma biedt goede mogelijkheden om door te groeien naar een zelfstandige functie in de financieel-administratieve sector, bijvoorbeeld assistent controller.
Let op: u dient dit diploma op MBO+ niveau niet te verwarren met de masteropleding Master of Business Administration, waarbij de afkorting MBA ook gangbaar is!
De opleiding Moderne Bedrijfsadministratie (MBA) is bestemd voor iedereen die een kaderfunctie op financieel-administratief gebied ambieert. Met name wanneer u de administratie van een middelgrote onderneming voert, of deze wilt gaan voeren, is de opleiding Moderne Bedrijfsadministratie waardevol. Het diploma Moderne Bedrijfsadministratie wordt op de arbeidsmarkt bijzonder gewaardeerd.

Opleidingsinhoud

De opleiding bestaat uit vier afzonderlijke modules. Voor iedere module doet u afzonderlijk examen. Wanneer u de vier certificaten heeft behaald, ontvangt u uw diploma.

Modules

 • Bedrijfseconomie (BE)
 • Bedrijfsadministratie (BA)
 • Financiële Rapportage & Analyse (FRA)
bestaande uit de onderdelen: Rapportage & Analyse en Statistiek
 • Belastingwetgeving (BW)

In het programma MBA zijn combinaties van twee modules te volgen, informatie en voorbeelden. Voor iedere module doet u afzonderlijk examen. Wanneer u de vier certificaten heeft behaald, ontvangt u uw diploma.

Bijzonderheden
Het MBA-diploma geeft vrijstellingen voor 4 vakken van de propedeutische fase van de opleiding HBO SPD Bedrijfsadministratie, HBO Accountancy, HBO Mangement Payroll Services en HBO Fiscaal Recht.

Indien u aansluitend aan de lessen Belastingwetgeving 3 aanvullende lessen Privaatrecht volgt van de opleiding Belastingassistent, kunt u tevens aan het CB examen Belastingassistent deelnemen. Op deze wijze is het mogelijk, met geringe extra inspanning en in dezelfde periode, het MBA certificaat Belastingwetgeving als het diploma Belastingassistent CB te bemachtigen. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met een van onze regiokantoren.

Iedereen die naast het MBA-diploma in het bezit is van de dipoma's Praktijkdiploma Bestuurlijke Informatievoorziening (PD BIV) en Financiële Management Rapportage (FMR), kan zich laten inschrijven in het Register Financieel Manager (RFM®) RFM®-register van de Stichting Nederlandse Associatie voor Praktijkexamens.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Voor het volgen van de opleiding MBA gelden specifieke vooropleidingseisen. Om deel te mogen nemen aan het examen MBA moet u in het bezit zijn van één van de genoemde diploma's en/of certificaten.

 • Praktijkdiploma Boekhouden, afgegeven door de Stichting Nederlandse Associatie voor Praktijkexamens
 • HAVO-diploma
 • VWO-diploma
 • Diploma MBO niveau 4
 • HBO propedeuse
 • 21+ toelatingsregeling
Bent u 21 jaar of ouder en beschikt u niet over de gewenste vooropleiding, dan kunt u toegelaten worden op grond van de 21+ toelatingsregeling

Kosten

De duur en kosten van de opleiding verschillen per module voor de dag-, de avond en de eLearningvariant.

Voor meer informatie kijk op onze website:
https://www.mvp.nl/opleiding/moderne-bedrijfsadministratie.html?utm_source=roc.nl&utm_medium=link&utm_campaign=roc_vermelding

Verder leren

-Vakopleiding Bedrijfsadministratie &Acoountancy
-Vakopleiding Financiële Administratie
-HBO SPD Bedrijfsadministratie
-HBO Accountancy
-Praktijkdiploma Loonadministratie
-NemasMiddle Management
-PD Bestuurlijke Informatievoorziening
-Financiële Managementrapportage
-HBO Management
-HBO Management & Control
-HBO Verslaggeving
-HBO Bedrijfseconomie
-HBO Management Payroll Services
-HBO Fiscaal Recht

Gratis informatie aanvragen

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

 • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
 • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
 • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
 • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.