Autoschadehersteller

Richting binnen: Autoschadehersteltechniek

MBO-opleiding
25225
1 tot 2 jaar
BOL, BBL
2

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Als autoschadehersteller kun je bij alle bedrijven aan het werk met een schadeherstelafdeling of bij bedrijven in de carrosseriebranche.

Als autoschadehersteller herstel je schadeauto`s en zorg je ervoor dat deze er weer goed uit zien. Je krijgt opdrachten uitgedeeld door je leidinggevende. Dat zijn meestal niet zo ingewikkelde opdrachten die je binnen een dag of een dagdeel kunt voltooien. Je krijgt te maken met personenauto’s, bedrijfswagens, vrachtwagens, caravans, campers en motoren. Daarvan herstel en vernieuw je bijvoorbeeld carrosserie- en chassisdelen. Je houdt jezelf daarbij bezig met schuur-, plamuur en lakwerk.
Bij moeilijke situaties word je ondersteund door je leidinggevende.

Als je klaar bent met een voertuig noteer je hoeveel tijd je eraan gewerkt hebt en bespreek je met je leidinggevende hoe het werk is verlopen.

Opleidingsinhoud

Tijdens de opleiding leer je alles over het behandelen van een voertuig met schade. Alle materialen en gereedschappen die je later zult tegenkomen in je werk worden uitgebreid behandeld. De basis van voertuigentechniek wordt behandeld tijdens de opleiding om jou voor te bereiden op het échte werk. Tijdens de opleiding is er echter ook genoeg ruimte om ervaring op te doen, aangezien je in het werkveld ook mag meedraaien om te zien hoe het vak beoefend wordt. Naast deze onderdelen worden onder andere de vakken gereedschapsleer en carrosserietechniek aangeboden.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Voor de basisberoepsopleiding (niveau 2) gelden geen toelatingseisen als er geen assistentopleiding is die opleidt voor hetzelfde beroep. Maar als deze er wel is gelden de volgende toelatingseisen:
- basisberoepsgerichte leerweg of kaderberoepsgerichte leerweg: Je hebt een diploma lager beroepsonderwijs (lbo), voorbereidend beroepsonderwijs (vbo) of voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs (vmbo);
- theoretische leerweg: je hebt een mavo-diploma of vmbo-diploma;
- gemengde leerweg: je hebt een diploma mavo-vbo of een vmbo-diploma;
- je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo met gunstig gevolg hebt doorlopen;
- je bent in het bezit van een ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling;
- een assistentopleiding die opleidt tot hetzelfde beroep of dezelfde richting.

Kosten

Binnen het middelbaar beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

Voltijd MBO (BOL):
Voor het studiejaar 2020/2021 is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.202,-.
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.

Deeltijd MBO (BBL):
  • Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding niveau 1 en 2 (de assistent-, entree en basisberoepsopleiding) dan is het cursusgeld voor 2020/2021 € 250,00.
  • Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is dit € 606,00.

Verder leren

Na deze opleiding kun je doorstromen naar een opleiding op niveau 3, zoals:

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Als autoschadehersteller heb je afwisselend werk, aangezien je veel verschillende soorten schades verhelpt, op verschillende manieren. Daarom werk je ook met nogal wat gereedschap. Daarbij is het belangrijk dat je nauwkeurig en veilig werkt.
Je bent geïnteresseerd in auto’s en techniek en weet van aanpakken. Daarnaast ben jij, samen met je collega’s, verantwoordelijk voor het eindresultaat. Je moet dan ook goed kunnen samenwerken.

Gratis informatie aanvragen

Selecteer één of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
Amsterdam - ROC van Amsterdam BOL BBL
Arnhem - Rijn IJssel BOL BBL
Boxtel - Summa College BOL BBL
Boxtel - Koning Willem I College BOL BBL
Breda - Curio BOL BBL
Den Haag - ROC Mondriaan BOL BBL
Groningen - Noorderpoort BOL BBL
Heel Nederland - Edumatch College BOL BBL
Hengelo - ROC van Twente BOL BBL
Leiden - mboRijnland BOL BBL
Nieuwegein - Automotive College BOL BBL
Rotterdam - Techniek College Rotterdam BOL BBL

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.