Autoschadehersteller

Richting binnen: Autoschadehersteltechniek

MBO-opleiding
25225
1 tot 2 jaar
BOL, BBL
2

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Als autoschadehersteller kun je bij alle bedrijven aan het werk met een schadeherstelafdeling of bij bedrijven in de carrosseriebranche.

Als autoschadehersteller herstel je schadeauto`s en zorg je ervoor dat deze er weer goed uit zien. Je krijgt opdrachten uitgedeeld door je leidinggevende. Dat zijn meestal niet zo ingewikkelde opdrachten die je binnen een dag of een dagdeel kunt voltooien. Je krijgt te maken met personenauto’s, bedrijfswagens, vrachtwagens, caravans, campers en motoren. Daarvan herstel en vernieuw je bijvoorbeeld carrosserie- en chassisdelen. Je houdt jezelf daarbij bezig met schuur-, plamuur en lakwerk.
Bij moeilijke situaties word je ondersteund door je leidinggevende.

Als je klaar bent met een voertuig noteer je hoeveel tijd je eraan gewerkt hebt en bespreek je met je leidinggevende hoe het werk is verlopen.

Opleidingsinhoud

Tijdens de opleiding leer je alles over het behandelen van een voertuig met schade. Alle materialen en gereedschappen die je later zult tegenkomen in je werk worden uitgebreid behandeld. De basis van voertuigentechniek wordt behandeld tijdens de opleiding om jou voor te bereiden op het échte werk. Tijdens de opleiding is er echter ook genoeg ruimte om ervaring op te doen, aangezien je in het werkveld ook mag meedraaien om te zien hoe het vak beoefend wordt. Naast deze onderdelen worden onder andere de vakken gereedschapsleer en carrosserietechniek aangeboden.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Een mbo-opleiding op niveau 2 heet een basisberoepsopleiding. Wil je bijvoorbeeld verkoper of medewerker financiële administratie worden? Dan kan je terecht bij een basisberoepsopleiding op niveau 2. De toelatingseisen voor dit niveau mbo-studies zijn strenger dan voor entreeopleidingen. Wil je een mbo-opleiding op niveau 2 doen? Dan heb je minimaal nodig:
  • een vmbo-diploma basisberoepsgerichte leerweg of;
  • een diploma van een kaderberoepsgerichte leerweg, vmbo theoretische leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg of;
  • een diploma van een entreeopleiding of een andere basisberoepsopleiding
  • zat je ooit op de havo of het vwo? Heb je dit niet afgemaakt? En wil je nu graag een mbo-opleiding doen? Dan mag je (als je van de derde naar de vierde klas overging) meestal een basisberoepsopleiding doen. Maar dat verschilt per school.

Kosten

Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc.

  • Voltijd MBO (BOL):
Voor het studiejaar 2022/2023 is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.239,-.
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.

  • Deeltijd MBO (BBL):
Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding niveau 1 en 2 (de assistent-, entree en basisberoepsopleiding) dan is het lesgeld voor 2022/2023 € 258,-..
Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is het lesgeld voor 2022/2023 € 624,-.

Deze bijdrage verschilt per school. Het wettelijk les- en cursusgeld wordt jaarlijks geïndexeerd.

Verder leren

Wil je verder studeren? Dan kan je een mbo niveau-3 vakopleiding doen.:

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Als autoschadehersteller heb je afwisselend werk, aangezien je veel verschillende soorten schades verhelpt, op verschillende manieren. Daarom werk je ook met nogal wat gereedschap. Daarbij is het belangrijk dat je nauwkeurig en veilig werkt.
Je bent geïnteresseerd in auto’s en techniek en weet van aanpakken. Daarnaast ben jij, samen met je collega’s, verantwoordelijk voor het eindresultaat. Je moet dan ook goed kunnen samenwerken.

Gratis informatie aanvragen

Selecteer één of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
Almelo - ROC van Twente BOL BBL
Amsterdam - ROC van Amsterdam BOL BBL
Arnhem - Rijn IJssel BOL BBL
Boxtel - Summa College BOL BBL
Breda - Curio BOL BBL
Den Haag - ROC Mondriaan BOL BBL
Groningen - Noorderpoort BOL BBL
Heel Nederland - Edumatch College BOL BBL
Leiden - mboRijnland BOL BBL
Nieuwegein - ROC Midden Nederland BOL BBL
Rotterdam - Techniek College Rotterdam BOL BBL

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.