Schoonmaker/medewerker vloeronderhoud (Schoonmaak en glazenwassen) (2)

Richting binnen: Schoonmaak en Glazenwassen

MBO-opleiding
94531.
1 tot 2 jaar
2

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Als Schoonmaker/medewerker vloeronderhoud werk je in de schoonmaak- en glazenwassersbranche. Je werkt bij schoonmaakbedrijven die zich richten op het schoonmaken van interieur en sanitair en het onderhoud van vloeren in verschillende omgevingen.

Je werkt voornamelijk binnen op wisselende locaties. Veelal werk je individueel, maar soms werk je ook in teamverband. Je hebt zowel contact met je leidinggevende, van wie je de opdrachten krijgt, maar ook met opdrachtgevers, gebruikers van het pand en natuurlijk je collega’s. Je voert diverse schoonmaakwerkzaamheden uit aan interieur en sanitair. Hierbij ga je routinematig te werk. Ook reinig je op basis van het schoonmaakprogramma harde vloeren en herstelt indien van toepassing harde vloeren plaatselijk d.m.v. sprayen en opwrijven. Hierbij gebruik je materialen, middelen, gereedschappen, apparatuur en persoonlijke beschermingsmiddelen. Je controleert na afloop van de werkzaamheden jouw eigen werk en onderneemt indien nodig actie. Je reinigt indien nodig de gebruikte materialen, gereedschappen en apparatuur, bergt deze op en voert afval af. Zijn er eenvoudige klachten van de klant, dan los je deze zelf op. Complexere klachten en vragen van de klant geef je door aan jouw leidinggevende.

Jij vertegenwoordigt het bedrijf waarvoor je werkt, hiervan ben jij je bewust. Je moet goed kunnen samenwerken en communiceren. Belangrijk is dat je klant- en kwaliteitsgericht bent. Immers is de klant waar je werkt de opdrachtgever. Zelfstandig kunnen werken moet geen probleem voor je zijn. Veelal werk je alleen op locatie en vervul je de opdrachten van het schoonmaakprogramma. Je werkt met verschillende schoonmaakmiddelen. Met deze producten ga je voorzichtig om en je houdt je aan de voorgeschreven Arbo-, milieu- en veiligheidsvoorschriften.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Voor de basisberoepsopleiding (niveau 2) gelden geen toelatingseisen als er geen assistentopleiding is die opleidt voor hetzelfde beroep. Maar als deze er wel is gelden de volgende toelatingseisen:
- basisberoepsgerichte leerweg of kaderberoepsgerichte leerweg: Je hebt een diploma lager beroepsonderwijs (lbo), voorbereidend beroepsonderwijs (vbo) of voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs (vmbo);
- theoretische leerweg: je hebt een mavo-diploma of vmbo-diploma;
- gemengde leerweg: je hebt een diploma mavo-vbo of een vmbo-diploma;
- je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo met gunstig gevolg hebt doorlopen;
- je bent in het bezit van een ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling;
- een assistentopleiding die opleidt tot hetzelfde beroep of dezelfde richting.

Kosten

Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals reiskosten, boekenkosten, etc. Deze bijdrage verschilt per school.

  • Voltijd BOL:
Voor het studiejaar 2019/2020 (start 1 september) is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.168,- Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.
  • BBL en Deeltijd BOL:
Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding (niveau 1 en 2), dan is het cursusgeld voor 2019/2020 € 243,-. Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding (niveau 3 en 4) dan is dit € 588,-.

Verder leren

Na deze opleiding kun je doorstromen naar een opleiding op niveau 3, zoals;

Kans op werk & stage

Kans op stage

Kans op werk

Zeer weinig
Weinig
In evenwicht
Voldoende
Veel

Gratis informatie aanvragen

Op dit moment zijn er geen instellingen bij ons bekend, die deze opleiding (nog) aanbieden.

Om jou toch zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn, hebben we een overzicht met soortgelijke opleidingen, die mogelijk interessant voor je zijn.

Bekijk de soortgelijke opleidingen