Researchinstrumentmaker

Richting binnen: Fijnmechanische Techniek

MBO-opleiding
25626
4 jaar
BOL, BBL
4

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Als Researchinstrumentmaker ben je werkzaak in de sector Techniek. Je werkt bij bedrijven in de metaalindustrie. Je maakt apparaten waar onderzoek mee verricht wordt. Dit kunnen bijvoorbeeld microscopen zijn waar men bacteriën mee kan bekijken. Of apparaten die gebruikt worden voor DNA-onderzoek.

Wanneer je een opdracht hebt gekregen van je leidinggevende, maak je voor jezelf een eigen werkplan. Hierin maak je detailschetsen en werktekeningen, eventueel maak je berekeningen. Wanneer de technische tekeningen en schetsen klaar zijn, begin je met het afstellen van de machines en snijdapparatuur zodat je aan de slag kunt. De producten zijn vaak prototypen. Het eindproduct bestaat uit losse onderdelen die jij samenstelt tot één geheel. De onderdelen moet jij frezen, slijpen, monteren en lijmen. Wanneer het product klaar is, controleer je het product. Je kijkt of alles voldoet aan de eisen en of alles goed samengebouwd is.

In dit beroep is het belangrijk dat je zorgvuldig te werk gaat. Dit omdat je instrumenten maakt die technisch moeilijk in elkaar zitten. Een microscoop bijvoorbeeld moet scherpe beelden laten zien. Jij als instrumentmaker zorgt voor een goed eindproduct. Ook moet je goed kunnen presenteren. Je legt in duidelijke woorden uit hoe er omgegaan moet worden met het product, zodat het goed optimaal blijft functioneren.

Opleidingsinhoud

Tijdens de opleiding leer je verschillende aspecten van het beroep kennen. Hierbij komt de technische kant van het vak naar voren en leer je bijvoorbeeld hoe technische informatie kan worden opgezet tot de ontwikkeling van échte instrumenten. Het praktische werk zoals het monteren, solderen en zagen van onderdelen van instrumenten is daarnaast een groot onderdeel van de opleiding. Je gaat leren hoe werktekeningen worden gemaakt en hoe deze ook binnen een computerprogramma kunnen worden ontwikkeld. Alles om de beste resultaten later binnen je vak te kunnen halen.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Tot het MBO word je toegelaten als je reeds enkele jaren voortgezet onderwijs hebt gehad, meestal een VMBO-opleiding of enkele jaren HAVO of VWO.
  • Voor deze niveau 4 (Specialisten/Middenkaderopleiding) heb je minimaal een VMBO-diploma (Kaderberoepsgerichte leerweg, Gemengde leerweg of Theoretische leerweg) of overgangsbewijs van HAVO/VWO naar HAVO /VWO 4 nodig.

Kosten

Met ingang van het schooljaar 2005/2006 is de leeftijdsgrens voor lesgeld verhoogd naar 18 jaar. Het lesgeld voor het studiejaar 2006 - 2007 bedraagt € 963,-.
Daarbij komen nog de kosten voor het aanschaffen van studieboeken en dergelijke. De hoogte van deze kosten verschillen per opleiding.
Het lesgeld voor een BBL opleiding voor het studiejaar 2006 - 2007 bedraagt voor een assistent- en basisberoepsopleiding € 199,71. Voor de vak-, middenkader-, en specialistenopleiding bedraagt het lesgeld € 485,60.

Verder leren

Na deze opleiding kun je doorstromen naar een aansluitende HBO opleiding.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Binnen deze beroep moet je heel zorgvuldig en nauwkeurig kunnen werken. Je hebt een signalerende en controlerende karakter. Je hebt oog voor afwijkingen en bent oplossingsgericht ingesteld. Kwaliteit is erg belangrijk en daarom moet je kwaliteitsgericht kunnen werken. Onder tijdsdruk moet je ook optimaal kunnen functioneren. Je beschikt over een conceptueel, creatief en innovatief denkvermogen. Daarnaast beschik je ook over sociale en communicatieve vaardigheden.

Gratis informatie aanvragen

Selecteer één of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
Amsterdam - ROC van Amsterdam BOL BBL
Hengelo - ROC van Twente BOL BBL
Leiden - Leidse instrumentenmakers school BOL BBL
Sittard - Vista College BOL BBL
Stadskanaal - Noorderpoort BOL BBL

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.