Zadkine

Aankomend onderofficier grondoptreden

Richting binnen: Veiligheid en Vakmanschap

MBO-opleiding
25600
2-3 jaar
BOL, BBL
3

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Als aankomend onderofficier grondoptreden werk je voor de Koninklijke Landmacht. Je bent niet alleen op en rond de kazerne werkzaam, maar ook buiten tijdens oefeningen en uitzendingen. De werkzaamheden vinden zowel in binnen- als het buitenland plaats. Het kan dus zijn dat je voor een paar maanden uitgezonden wordt. Het gaat om onvoorspelbaar werk, vandaar dat je vaak met onregelmatige werktijden te maken krijgt.

Binnen de Koninklijke Landmacht geef je niet alleen leiding aan jouw team, maar je voert zelf ook taken uit. De werkzaamheden zijn erg uiteenlopend en vaak spannend. De militaire taken bestaan onder meer uit het uitvoeren van patrouille, toezicht houden bij toegangen en uitgangen, het optreden bij incidenten en het onschadelijk maken van mijnen. Daarnaast richt je checkpoints, wegversperringen en posten in. Verder voer je onderhoud uit aan voertuigen en zorg je ervoor dat de communicatiemiddelen goed werken. Daarnaast ben je verantwoordelijk voor de munitie van jou en je team.

Je moet over een fysieke en mentale conditie beschikken (veel sport), niet bang zijn aangelegd en met spanning kunnen omgaan. Je voert je taken met gevaar voor eigen leven uit onder zware omstandigheden. Je bent vaak van huis en moet geen last van heimwee hebben. Verder moet je sociaal en flexibel zijn en moet je goed de boodschap over kunnen brengen op jouw teamleden. Je hebt een grote verantwoordelijkheid en moet om kunnen gaan met spanning en conflicten.

Opleidingsinhoud

Tijdens de opleiding Aankomend onderofficier grondoptreden krijg je les in militaire basisvaardigheden zoals exercitie, rangen en standen, ethiek, kaart- en kompas. Je leer leiding en lessen te geven aan een groep. Verder is sport een groot deel van de opleiding. Naast deze vakken zullen je de lessen Nederlands, rekenen en burgerschap gaan volgen.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Een mbo-opleiding op niveau 3 heet een vakopleiding. De opleiding duurt 3 jaar.
De toelatingseisen voor een vakopleiding zijn:
  • minimaal vmbo kader. Heb je bijvoorbeeld een vmbo-diploma basisleerweg? Dan voldoe je niet aan de toelatingseisen voor een mbo-opleiding op dit niveau;
  • een diploma van vmbo theoretische of gemende leerweg, mavo, mavo-vbo of vmbo gemengde leerweg;
  • heb je al een mbo-opleiding op niveau 2 (basisberoepsopleiding) gedaan? Of een andere vakopleiding? Dan kan je beginnen met de studie die je wil doen.
  • heb je de havo of het vwo niet afgemaakt? Dan is een overgangsbewijs van de derde naar de vierde klas vaak ook genoeg.

Kosten

Binnen het beroepsonderwijs wordt onderscheid gemaakt tussen les- en cursusgeld. Vanaf je 18e ben je verplicht dit te betalen. Naast deze kosten krijg je te maken met schoolkosten, zoals boekenkosten, reiskosten etc. Deze bijdrage verschilt per school.

  • Voltijd MBO (BOL):
Voor het studiejaar 2023/2024 is het wettelijke collegegeld vastgesteld op € 1.357,-.
Neem voor mogelijkheden m.b.t. studiefinanciering contact op met DUO.

  • Deeltijd MBO (BBL):
Volg je een assistent- of basisberoepsopleiding niveau 1 en 2 (de assistent-, entree en basisberoepsopleiding) dan is het lesgeld voor 2023/2024 € 270,-.

Volg je een vak-, middenkader- of specialistenopleiding niveau 3 en 4 (vak-, middenkader- en specialistenopleiding) dan is het lesgeld voor 2023/2024 € 654,-.

Het wettelijk les- en cursusgeld wordt jaarlijks geïndexeerd.

Verder leren

Wil je verder studeren? Dan kan je een mbo niveau-4 middenkaderopleiding doen.

Beroepseisen: Wat wordt er van je verwacht?

Taken uitvoeren voor defensie op het land, zoals verkennen, beveiligen en uitvoeren van onderhoud. Je bent je er van bewust dat je een voorbeeldfunctie hebt en kan je hier ook naar gedragen.

Gratis informatie aanvragen

Selecteer één of meerdere instellingen waarvan je informatie wil aanvragen.

Scholen / instellingen

Onderstaand de lijst met instellingen die deze opleiding geven.

 
School / instelling Leerweg
Almere Buiten - ROC van Flevoland BOL BBL
Amsterdam - ROC van Amsterdam BOL BBL
Boxmeer - ROC Nijmegen BOL BBL
Den Haag - ROC Mondriaan BOL BBL
Den Helder - Vonk BOL BBL
Doetinchem - Graafschap College BOL BBL
Ede - Dulon College BOL BBL
Eindhoven - Summa College BOL BBL
Emmeloord, Leeuwarden - Firda (jongeren) BOL BBL
Enschede - ROC van Twente BOL BBL
Goes - Scalda BOL BBL
Groningen - Noorderpoort BOL BBL
Harderwijk - Landstede MBO BOL BBL
Heel Nederland - Edumatch College BOL BBL
Nieuwegein - ROC Midden Nederland BOL BBL
Roermond - Gilde Opleidingen BOL BBL
Rotterdam-Hoogvliet - Zadkine BOL BBL
s-Hertogenbosch - Koning Willem I College BOL BBL
Sittard - Vista College BOL BBL
Teteringen - Curio BOL BBL
Tilburg - ROC Tilburg BOL BBL

Vul hieronder jouw gegevens in, dan krijg je gratis informatie toegestuurd.

  • De ingevoerde (persoons)gegevens worden door de geselecteerde opleidingsaanbieder(s) gebruikt om de gestelde vraag te beantwoorden;
  • Indien gewenst mag de onderwijsinstelling waar ik mijn aanvraag naar stuur mijn gegevens bewaren om mij van advies te voorzien;
  • Ik ben tenminste 16 jaar oud, of heb toestemming van mijn ouders of voogd om deze informatieaanvraag te verzenden;
  • De privacy statement en algemene voorwaarden van Stichting ROC.nl zijn van toepassing.